Ukuleleye Minik Bir Bakış

Kültür ve Sanat - 22 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.

22 Aralık, 2020

Ukuleleye Minik Bir Bakış

Hayatımız boyunca hep sevdiğimiz şeyleri keşfetmeye çalışıyoruz. Tiyatro ile ilgilenmek, kitap okumak, paten sürmek... Peki hiç ukulele enstrümanını duydunuz mu? Elinize alıp çalmayı denediniz mi? Cevaplarınız ne olursa olsun ukulele enstrümanı için kısa bir gezintiye beraber çıkalım! Hangi türden ukuleleler olduğunu, ne farkları olduğunu beraber bulalım!

   İnsanlar, hayatları boyunca yaşam amaçlarını bulmaya çalışarak geçirirler. Büyürken kendilerini keşfedip sevdikleri şeyleri, hoşlanmadıkları şeyleri, neler yaparak mutlu olduklarını bularak hayatlarına yön verirler. Bu süreçte karşımıza pek çok seçenek çıktığı için bazen neyden keyif aldığımızı bulmak bize zor gelmiş olabilir. Bunun en iyi çözümü sevebileceğini düşündüğün şeyleri deneyerek bulmaktır. Peki siz hayatınızda hiç ukulele çalmayı denediniz mi? Ya da daha önceden bu enstrümanın varlığından haberdar mıydınız? Eğer daha yeni duyduysanız denemek için henüz geç değil.

UKULELE ENSTRÜMANINI BERABER KEŞFEDELİM

   Son zamanlarda daha da bilindik hale gelmiş ukulele enstrümanı, aslında gitara çok benzemektedir. Sap, gövde ve baş kısımdan oluşan ukulelenin gitardan farklı olanın boyutu ve tel sayısı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kendi içinde de boyutlarına göre altı farklı kategoride inceleyebiliriz. Boyutlarını küçükten büyüğe olmak üzere sıralarsak sopranino, soprano, concert, tenor, bariton ve bass olarak  altı kategoriye ayırabiliriz. Ancak sopranino ve bass ukulele türü özellikle Türkiye’de pek fazla üretilmediği için ana kategoriye dahil edilmez.

UKULELENİN KENDİ İÇİNDEKİ FARKLILIKLARI

   Soprano, toplam boyut uzunluğu 53 cm iken tel uzunluğu 33 cm’dir. Bu da demek oluyor ki ortalama perde sayısı 12 ve 15 civarındadır. Concert ukulelerde bu durum toplam boyut uzunluğu 58 cm, tel uzunluğu ise 38 cm’dir. Bunlarda da 15-20 arasında perde sayısı mevcuttur. Tenor modelinde bir ukulelede ise toplam boyut uzunluğu 66 cm iken, tel uzunluğu 44 cm’dir ve en az 15 perde bulunur. Son olarak bariton ukulelerde ise toplam boyut 76 cm iken, tel boyutu 46 cm olmaktadır. Bu türde ise minimum 19 perde mevcuttur. Perde sayısı artması, bize ukulele enstrümanında daha fazla nota çalma olanağı sağlar. Bu yüzden hangi türde ukulele çaldığınız önemlidir.

   Diğer bir farklılığa bakacak olursak, hemen hemen tüm çeşitlerinde dört telli bir enstrüman olmasıdır. Ayrıca bariton ukuleleyi zaman zaman altı telli olarak üretildiğini görmek mümkündür. Ayrıca üretildikten sonra boyanma işleminden geçenler mevcuttur. Yani müzik dükkânlarına bakarsanız, raflarda rengarenk soprano ukulelerini görmeniz mümkündür. Ancak en doğrusu üretimden sonra herhangi bir boya işlemi yapılmamasıdır. Böylece enstrümanın iskeletinin ne kadar iyi durumda olduğunu anlamak daha kolay hale gelir.

   Kısacası yukarda bahsedildiği gibi sopranodan bariton ukuleleye gidildikçe perde sayısı ve boyut büyüklüğü artar. Buna bağlı olarak daha kalın ve daha gür ses ukuleleden çıkmaya başlar. Eğer ukulele çalmayı düşünüyorsanız, bulabildiğiniz tüm ukulele türlerini elinize alıp deneyin ve ses tonu olarak hangisi size keyif verirse onu çalmaya devam edin. Ukuleleyi keşfetme yolunda iyi eğlenceler.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.