Toplum ve Kültür İlişkisi
Kültür ve Sanat - 27 Şubat, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
27 Şubat, 2023
Maddi ve manevi açıdan bizleri bir arada tutan kültürün toplumdaki yeri çok önemlidir. Bu yazımda sizlere kültür ve toplum arasındaki ilişkiyi açıkladım. İyi okumalar.
Kültür bir grup insan tarafından paylaşılan bir hayat tarzıdır. Genellikle bir toplumu bir araya getiren bilgi inanç ve değerleri kapsar yani kültür son derece çeşitliliğe sahiptir ve sanat eserleri, dil ve edebiyat gibi unsurları içerebilir. Düşünme, hissetme ve davranma biçimleri toplumca paylaşılan bilgi ile bağlantılıdır ve o toplumun üyelerinin etrafındaki nesne ve fikirlerden anlam çıkarmasını sağlarlar. Yani toplumdan bahsederken insanların kendilerini ne şekilde organize ettiğinden söz edebiliriz.
Toplum, genellikle belli bir coğrafi alanda bir arada yaşayan bir grup insandan oluşur ve bu insanlar kendi aralarında dışarıdakilere kıyasla çok daha fazla etkileşime girerler. Yani toplum zaman içerisinde ortak bir kültürü paylaşır. Bu iki kavramdan birini kavramak için diğerini de kavramak gerekir. Kültür, insanların ne şekilde yaşayacağına rehberlik eden kurallar olarak düşünülebilir. Toplum ise insanların belli bir düzen içerisinde yaşamasını sağlayan yapı olarak düşünülebilir. Bu ilişkiyi daha iyi anlayabilmek için örneğin bir telefon düşünelim. Toplum kurumlar olarak adlandırılan ana parçaları içermektedir. Örneğin aile, eğitim, siyaset gibi. Bunlar insanların temel ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Yani bunlara bilgisayarların donanımı diyebiliriz. Donanım fiziksel olarak dokunabileceğimiz şeylerdir. Yani herhangi bir cismi olan aygıttır. Bu telefonun kendisi de olabilir koruyucu kabı da. Bunlar elimizde tutabileceğimiz şeylerdir. Kültür ise pek çok açıdan bunlardan biraz farklıdır. Kültür yaşam için yol gösterici ilkeleri sağlar. Kültürü de telefonumuzun yazılımına benzetebiliriz. Yazılımlar telefonumuza yüklenmiş komut ve kodların toplamıdır. Fiziksel olarak dokunulabilir değildir.İşte bu yazılımlar sayesinde oluşturulan uygulamaları burada kültür olarak düşünebiliriz. Tüm bu uygulamaların ilk yapıldığı zamandan bu yana neler yapabileceklerini düşündüğümüzde sürekli geliştiğini ve sık sık yeni özellikler ya da hata düzeltmeleri için uygulama güncellemeleri aldığını görebiliyoruz. Bu da tam olarak sosyolojideki kültüre benzemektedir. Çünkü kültür öğrenilebilir, nesilden nesile yeniden şekillendirilerek aktarılabilmektedir. Yani kültürün sürekli olarak güncellendiğini söyleyebiliriz. Telefonumuzda yaptığımız pek çok şey bu uygulamaları kullanmamızı gerektirir. Uygulamalar olmadan telefonumuz yine elimizde olur ama başka hiçbir şey için kullanamayız. Uygulamalar telefonun işe yaramasını sağlar. Aynı şekilde kültürün içerisinde yer alan insanların düşünceleri de toplumun çalışmasını sağlar. Bu düşünceler kültürün büyük bir kısmını oluşturur. Elimizde tuttuğumuz telefon toplumdur çünkü yapıyı o sağlamaktadır. Yazılım ve uygulamalar kültürü temsil eder çünkü onlar toplumun işlemesi gereken kural ve bilgiyi sağlarlar. Telefonu çalıştıran da yazılımdır.
Özetle toplum, belli bir düzen içerisinde yaşayan insan grubu, kültür ise onların yaşam tarzıdır. Bu ikisi aynı şey değildir fakat birbirleri olmadan var olamazlar. Bir telefon nasıl uygulamalar olmadan işlev sağlayamazsa toplum da kültür olmadan işlev göremez.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.