Storytelling Nedir?
Kültür ve Sanat - 28 Kasım, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
28 Kasım, 2022
Storytelling hepimizin duyduğu bir kavramdır ve birçok kullanım alanı vardır. Bu alanlardan biri de sunumlardır. Storytelling'i sunum yöntemi olarak nasıl kullanabileceğinizi ve daha fazlasını merak ediyorsanız, buyurun yazıma.
Storytelling yani hikaye anlatımı eskilere dayanan, ateş etrafında bir anlatıcı ve birçok dinleyiciden oluşan ve aynı zamanda dijital çağa da ayak uyduran bir sanat dalıdır. İş hayatında sıkça rastladığımız bu kavram özellikle pazarlama sektöründe sıkça kullanılır. Hikayenin içeriği sektöre göre değişiklik gösterse de yarattığı etki sürekli artış gösteren bir grafiğe sahiptir. Peki bu etkiyi oluşturan nedir? Biz insanlar hikayeler dinlemeyi sever ve o hikayelerin içerisinden yaptığımız çıkarımları yeri gelir hayatımızda yeri gelir içimizde kimsenin görmediği yönlerimizde kullanırız. Hikayeler, bazen eğlendirir bazen düşündürür. Aslında düşündürme özelliği sayesinde iş hayatında karşımıza çıkar. Bu özellik, farklı bakış açısı oluşturarak düşüncelerimizi zenginleştirir. Biz de bunu özellikle toplantı sırasında yaptığımız sunumlarda sıkça kullanırız.
Hikaye anlatımı her ne kadar sanat dalı olarak nitelendirilse de iş hayatında sunum taktiği olarak da adlandırılabilir. Çünkü asıl sunumu yapmak değil, yaptığın sunumda insanları ne kadar canlı tuttuğun çok önemlidir. Ben ne kadar dinleniyor veya ne kadar insanların dikkatini çekiyorum? En önemli kısımlar tam olarak bunlar aslında. Biz bu kısımlarda storytelling taktiğini kullanarak insanları sunumumuza odaklayabiliriz. Sunumlarda bu yöntemi kullanmak bireysel yetkinlerimize ve ilgi alanlarımıza aynı zamanda yaptığımız sunumun konusuna göre değişir. Pazarlama sektöründe ise markanın dili, hikayesi, kimliği ve sunduğu vaatler ele alınarak bir hikaye oluşturulur. Hazırlanan hikaye görsel ögelerle zenginleştirilir ve buna “Visual Storytelling” denir. Burada hedef, görsel ögeler ile müşteriyi etkilemektir. Çünkü görsel öğrenme, insanlarda çok hızlı sonuçlar vermekte ve etkisi uzun süreli olmaktadır. Daha sonra ise insanlara hikaye, farklı formatlarda duyurulur. Yani, aynı hikaye değişik bölümleri ile sunulur ve müşteriye istenilen mesaj farklı medya araçlarıyla verilir, buna da "Transmedia Storytelling" denir. Özellikle storytelling yönteminde samimiyet ve insani değerler çok önemlidir. Çünkü insanlar bir hikayede kendilerine ait ne kadar yaşanmış olay bulursa odaklarını, anlatıcıya veya yapılan reklama verme olasılıkları artar. Pazarlama sektörü ve sunumlarda kullanılan bu yöntem, sektörün yapısına göre ve sunumu yapan kişiye göre farklılık gösterir. Bu yüzden etki derecesi de eş zamanlı olarak farklılık gösterir. Yaşadığınız hikayeleri anlatmak, hayatınızdaki kırılma noktalarından bahsetmek sizi herkesten farklı ve özel kılacaktır. Bu yüzden anlattığım taktiği kullanma fırsatı bulacağınız günleri yaşamanız dileğiyle.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.