Seyircisine Sürpriz Yapan Sanat Tekniği: Anamorfik
Kültür ve Sanat - 30 Mart, 2020 - Okuma Süresi: 2 Dk.
30 Mart, 2020
Anamorphic (anamorfik) teknik nedir? Görenleri büyüleyen anamorfik tekniği bakış açısına göre farklı şekiller alıyor. Önemli sanatçıların eserlerini derledik.
Dünyaya geldiğimiz günden beri, duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade etmek için farklı keşiflerin peşindeyiz. Sanatın güçlü bir mirasının arkasında, kendini daha iyi anlatmak için yenilik arayışında olan sanatçılar var.
Anamorfik tekniği de bu keşiflerden bir tanesi. Çıplak gözle anlaşılmayan ama doğru bir yöntemle baktığınızda anlamlı hale gelen resmetme tekniğine anamorfik deniyor.
Yunancadan gelen “anamorfik” kelimesi “yeniden şekil vermek” anlamına geliyor. Sanatçılar, bu tekniği kullanarak seyircileri kendi istediği açıdan bakmaya yönlendiriyor. Sanatçı bu teknik sayesinde seyircilere “Olaylara benim açımdan bak” diyor.
Geçmişi 1400’lü yıllara dayanan bu teknik, Rönesans döneminde altın çağını yaşıyor. Hatta Leonardo Da Vinci anamorfik perspektifi kullanan ilk sanatçı olarak biliniyor. Anamorfik tekniği ile ilgili geçmişte ve bugün hatırı sayılı sanatçıları ve eserlerini birlikte inceleyelim.
Macar Ressam, Grafik Sanatçısı ve Film Yönetmeni: Istvan Orosz
Eserlerini “hiç kimse” takma adıyla imzalayan ressamın eserlerinde duygusal temalar da görebilirsiniz, mimari-geometrik çizimler de. Sanatçı dünyada anamorfik tekniğinin en iyi temsilcisi olarak görülüyor.
Jonty Hurwitz
Güney Afrika doğumlu akademisyen, anamorfik heykeltıraş Jonty Hurwitz günümüzde bu tekniğin en iyi örneklerini veren sanatçılar arasında. 2009 yılında tanınmaya başladığı günden beri eserleri dünyanın en prestijli sergilerinde yer alıyor.
Matthieu Roberts-Ortis
26 yaşındaki sanatçının “Zürafaların Devrimi” adlı telden heykel eseri, bir açıdan bakınca fil, başka bir açıdan bakınca zürafalar şeklinde görünüyor.
Thomas Quinn
Sanatçı anamorfik tipografi kullanımının yaratıcı örnekleriyle mekanlara yeni bir boyut katıyor.
Joseph Egan
Lisans projesi olarak yaptığı “It’s a point of view” yazılı tipografik tasarımı ile bilinen grafik tasarımcı Egan, ilerleyen yıllarda da bunun en iyi örneklerini vermeyi sürdürmüş.
Julian Beever
İngiliz kaldırım ressamı olan Beever’ın birçok ülkenin sokaklarında 3 boyutlu ve illüzyonlu eserleri yer alıyor.
"Görülmesi en zor şey gözünün önündekidir.” diyen Goethe, bize en yakınımızda olanları iyi görebilmek için bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğiniz hatırlatıyor olabilir. Günlük hayatının birkaç saniyesini sanata farklı açılardan bakarak geçirmek istersen Instagram’da #anamorphicart ve #anamorfik hashtag’lerini takip edebilirsin.
Kaynak: LinkE-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.