Rengarenk Festival: Holi

Kültür ve Sanat - 29 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

29 Ağustos, 2022

Rengarenk Festival: Holi

Rengarenk boyalar eşliğinde dünyanın her yerinde kutlanan ve Hinduizm'in geleneklerinden biri olan Holi Festivali'ni biliyor muydunuz? Gelin birlikte öğrenelim.

Holi festivali, toz boyalarla yapılan bir Hindu geleneğidir. Katılımcılar önce rengarenk boyaları yüzlerine sürüyor daha sonra da herkesin birbirine boyalar fırlatmasıyla festival devam ediyor. Etrafa saçılan rengarenk boyalarla ve müzikler eşliğinde yapılan danslarla çok renkli bir ortam haline geliyor. Bu renkli ve eğlenceli festival, baharın gelişiyle dünyanın renklere boyanmasını ve yeniden doğmayı temsil ediyor.
Rengarenk Festival: Holi

Holi festivalinin geçmişi mitolojik hikayelere dayanıyor. Hinduların Tanrısı olan Brahma, kötülükler kralı Hirayakaşipu'yu ölümsüzlükle ödüllendiriyor. Daha sonra ölümsüz olan şeytan kral Hirayakaşipu, herkesin kendisine itaat etmesini istiyor. Hirayakaşipu'nun oğlu Prablah, babasına itaat etmeyi reddediyor ve aralarında bir çatışma başlıyor. Hirayakaşipu, oğlunu birkaç defa öldürmeye çalışıyor ancak bir diğer Hindu Tanrısı olan Vişnu, Prablah'ı her seferinde babasından kurtarıyor. Bir gün Prablah'ın, kız kardeşinin kucağında uyuduğunu gören babası, onu yakmaya karar veriyor. Ancak kız kardeşi Holika'nın kendisini koruyan ve ateşte yanmayan bir şalı vardır. Babasının kardeşini yakmaya çalışması üzerine kendi şalını kardeşinin üzerine örtüyor. Kendisi yanarak ölüyor ve Prablah kurtuluyor. Bunun üzerine Hindu Tanrısı Vişnu, Hirayakaşipu'yu öldürüyor ve oğlu Prablah'ı tahtına geçiyor. Böylelikle bu festival, ismini iyiliğin kötülüğe karşı gücünü temsil eden Holika'dan alıyor.
Rengarenk Festival: Holi

Holi festivali, her yıl Mart ayında baharın gelişiyle birlikte ilk dolunayda kutlanıyor. Özellikle Holika'nın yanışını ve kül hale gelmesini temsil eden ritüeller yapılıyor. Ateş yakmak için odun toplamayla başlayan festivalde, bir kukla ateşin içinde yakılıyor ve şeytana lanetli sözler söyleniyor. Bu ateşten aldıkları bir parçayı evlerine götüren insanlar, bu parçanın kendilerini ve evlerini kötülüklerden koruduğuna inanıyorlar.

İlk gün yapılan bu ritüelin ardından ikinci gün olan "Rangwali Holi" gününde renkli boyalarla yapılan bu ritüelin de bir mitolojik hikayesi var. Hint Tanrılarından biri olan Lord Krishna, esmer olduğu için renkli bir tene sahip olan arkadaşı Raha'yı kıskanıyor. Raha'nın renkliliğini kıskanan Krishna, annesi Yashoda'ya onu kıskandığını dile getiriyor. Annesi Yashoda ise bu duruma çözüm olarak kızının yüzünü doğadaki tüm renklerle boyamasını söylüyor. Böylelikle Krishna, rengarenk bir yüze sahip oluyor. Zamanla bu bir ritüel haline geliyor ve insanlar rengarenk boyalarla birbirlerini boyuyorlar. Topraktan yapılan toz boyaların renklerinin de birer anlamı var. Mavi sakinlik ve ağırbaşlılığı, kırmızı masumiyeti, sarı dine bağlılığı, yeşil ise canlılık ve enerjiyi remsil ediyor.
Rengarenk Festival: Holi

Dünyanın en renkli festivali olan Holi festivali, herkesin en az bir kez yaşaması gereken güzel bir deneyim. Rengarenk boyalar eşliğinde bu festivale katılabilir ve eğlencenin doruklarına çıkabilirsiniz. Herkese renkli günler! 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.