Nedir Obsesif Kompulsif Bozukluk

Kültür ve Sanat - 20 Mayıs, 2024 - Okuma Süresi: 3 Dk.

20 Mayıs, 2024

Nedir Obsesif Kompulsif Bozukluk

Günlük yaşamda insanlar bazı konular hakkında endişe ve takıntılara sahip olabilir ve ortaya çıkan bu duygularla baş edemeyebilirler. Bu durum da Obsesif-Kompulsif Bozukluk hastalığına yol açabilir. Bu yazımda sizlere Obsesif-Kompulsif Bozukluk nedir, belirtileri nelerdir bundan bahsettim. Keyifli okumalar!

İnsanlar zaman zaman çeşitli konularda endişe ve takıntılara kapılabilirler. Bu endişe ve takıntılarla çoğu zaman baş edip hayatın akışını engellemeden çözüme ulaşabilirler. Ancak bazı zamanlarda bu takıntı ve endişelerle başa çıkamayız. Bu düşünceler günlük yaşamımızı etkiler, aktivitelerimizi sınırlandırır. Bu durumda ortaya çıkan hastalığa psikoloji biliminde obsesif-kompulsif bozukluk denir.

Nedir Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif- Kompulsif Nedir?

Obsesif-Kompulsif Bozukluk, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.

Obsesyon

Obsesyon kişilerin aklından silemediği, zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Bu fikir ve dürtüler kişinin isteği dışında gelirler. Yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa neden olur.

Kompulsiyon

Obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak veya ortadan kaldırmak amacıyla yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre Obsesif-Kompulsif Bozukluğun her 100 kişiden 2-3’ünde görüldüğü saptanmıştır. Okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Ancak genellikle ergenlik dönemi veya yirmili yaşlarda başlamaktadır.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtileri nelerdir?

  • Aşırı kuşku ve sürekli güven ihtiyacı
  • Simetri, düzen dürtüsü
  • Rezil olmaktan korkma
  • Hata yapmaktan korkma
  • Tekrar tekrar ellerini yıkama, duş alma
  • Değeri olmayan nesneleri toplama ve biriktirme
  • Belirli cümleleri tekrarlama
  • Yemeklerini belirli bir sıraya göre tüketme
  • Kilit, ocak, ütü, elektrik gibi kapanması gerekli olan eşyaları sürekli kontrol etme

Obsesif kompülsif bozukluğun teşhisi için alanında uzman bir psikiyatrist tarafından hastanın davranışları izlemeye alınır ve belirtilere bakılarak hastalık teşhis edilir. Hastanın durumuna göre tedavi yöntemi tercih edilir. Hastalara uygulanan tedaviler, bilişsel davranışçı ve ilaç tedavisi olarak ikiye ayrılır. Bilişsel davranışçı tedavisinde amaç, hastaların korkularıyla yüzleşmelerini sağlamak ve anksiyetelerini azaltmaktır. Düzenli yapılan tedaviler ile hasta normal yaşantısına dönebilmektedir.

Kendinizde OKB olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

Kişinin kendisindeki bazı düşünce ve davranışların bir ruhsal hastalığın belirtileri olabileceğine karar vermesi ve bunu kabullenmesi çoğu kez güçtür. Okumuş olduğunuz bu yazımda kısaca tanıtılmaya çalışılan Obsesif kompulsif bozukluğun sizde olabileceğinden şüphe duyuyorsanız bir uzmana başvurarak profesyonel yardım talep edebilirsiniz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.