Hintlilerin Alnındaki Kırmızı Nokta da Neymiş?
Kültür ve Sanat - 12 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.
12 Nisan, 2021
Hintli insanları her gördüğümüzde alınlarında bulunan kırmızı noktayı merak etmişizdir. Siz de sebebini öğrenmek isterseniz gelin yazımıza geçelim.
Sanskritçe'deki ''Bindu'' kelimesinden türeyen Bindi, alın ortasına uygulanan parlak, kırmızı noktadır. Kaşlara yakın uygulanır. Bunun sebebi, kaşların ortasında bulunan ''ajna'' bölgesinin varlığıdır. Bu bölgenin altıncı çakra ve bilgeliğin merkezi olduğuna inanılır.
Bu nokta eski bir hindu geleneğidir ve sadece Hindistan'da değil; Sri Lanka, Bangladeş, Nepal'de de kullanılan bir nişandır. Zaman içinde çeşitli dönüşümlere uğrayan bu nokta, modayla ilişkilendirilmiş ve aksesuar olarak da kullanılmıştır. Üzerine mücevher de yerleştirilip farklı renklerde de kullanılabilir.
Değişen Anlamları
Günümüzde Hintli erkekler bindileri festivallerde, düğünlerde, yurt dışına çıkarken ya da ülkelerine dönerken kullanabiliyor bu nedenle bindilerin cinsiyet ayrımı da yoktur.
Bindiler evli ve bekar kadını ayırt etmek için de kullanılır. Kırmızı bindiyi evli kadınlar kullanırken, siyah bindileri de bekar kadınlar kullanır. Bu geleneğin çok uzun yıllar öncesine dayandığı düşünülür çünkü Antik Aryan toplumlarında damadın gelinin alnına uzun ve dikey şekilde yaptığı 'tilaka' işareti bu geleneğin günümüz uygulamaları ile devam ettiğini düşündürür.
Günümüzde de Hintli bir gelin, kocasının eşiğinden parlak kıyafetler ve takıların takıp alnında da kırmızı bir bindi ile geçer. Bu kırmızı noktanın evliliğin kutsallığını işaret ettiğine ve ailenin refahını sağlayacağına inanılır.
Kaşların arasında bulunan ajna bölgesine dönecek olursak, Tantra inancına göre meditasyon sırasında omurganın tabanında başa doğru bir enerjinin yükseldiğine ve bu enerjinin de ajna bölgesinden dışarıya aktığına inanılır. Bu kırmızı nokta da konsantrasyonun çeşitli seviyelerini kontrol eden bir merkez noktadır.
Ayrıca bu kırmızı nokta, insanların düşüncelerinin merkezine sürekli olarak Tanrı'yı koymaları gerektiğini hatırlatan bir dindarlık sembolüdür.
Günümüzün modern zamanı ve değişen modasıyla beraber kadınlar bindilerini farklı model ve desenlerde de denemeye başladılar. İnce uçlu bir iğneyle işlenmiş altın tozları, boncuk ya da taşlarla kaplanmış ve dik bir çizgi çekilmiş bindiler görmek de mümkün.
Modern bindi kullanımı:
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.