Hayvan Çiftliği: George Orwell

Kültür ve Sanat - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

18 Ocak, 2021

Hayvan Çiftliği: George Orwell
Kredi: Düşün Bil

George Orwell’ın yazdığı, yıllardır en çok okunanlar listesinden inmeyen, içerisinde bolca alegorik anlatım bulunduran, Hayvan Çiftliği adlı eserini sizlerle inceleyeceğiz!

Giriş

Söylenmesi gereken bir husus var ki bu başlıkta bir kitap analizi yapılmayacaktır. Bu yazı bir kitap tavsiyesi olarak düşünülebilir. Kitaplar, içerisinde herkesin kendinden bir şeyler bulabilmesini sağlayan muazzam kaynaklardır. Sizlere genel hatlarıyla vermiş olacağım bilgiler haricinde gerisi sizlerin iç dünyasına kalmış. İyi okumalar dilerim.

Yazarımız ve Kitabı

George Orwell'ın gerçek adı Eric Arthur'dur. Kendisi ingilizdir. En etkileyici romanlarından biri olan "Hayvan Çiftliği" ikinci dünya savaşı sonrası için yazılmış eleştirel bir eserdir.

İsyan ve Özgürlük

Kitap bir hayvan çiftliğinde geçmektedir. Çiftliğin sahibinin hayvanlara eziyet etmesi ve onları hor kullanması betimlenmektedir.Hayvanlar kendi güçlerinden çok çalışıp sadece hayatta kalabilecek kadar beslenmektedirler. Çiftlikten dışarıya hiç çıkmamışlardır. Sürekli kırbaçlanmaktadırlar ve hakaret işitmektedirler. Bir gece bu olanlara dayanamayan hayvanlar, çiftliğin yaşlı ve saygın hayvanı olan Koca Reis adındaki domuzun önderliğinde toplanırlar. Çiftlik sahibi ortalıktan kaybolur kaybolmaz hayvanları bir araya gelir ve Saygın Domuz onlara: "İnsanların olmadığı bir dünyada tüm hayvanlarının özgürce yaşadığı, tüm emeklerinin ve ürünlerinin kendilerine ait olduğu bir rüya gördüğünden bahseder." Tüm hayvanları özgürlük ve emekleri için savaşmaya çağıran Saygın Domuz, çoktandır unutmuş olduğu ama daha önceleri iyi bildiği  “İngiltere’nin hayvanları” şarkısını bütün hayvanlarla birlikte söylemeye başlar. “İngiltere’nin hayvanları” şarkısını bütün hayvanlarla birlikte söylerler. Şarkı hayvanların hepsini etkilemeyi başarmıştır. Bu şarkı bir ülkenin marşı niteliğindedir. Çiftliğin marşıdır.

Aralarında en akıllıları olduğu düşünülen domuzlardan önder bir grup oluşturulmuştur. Bir gün çiftlik çalışanlarının hayvanları beslemeyi unutmuş olması, hayvanların kapıyı kırarak yemekleri yemeye başlaması ve bunun üzerine çiftlik çalışanlarının hayvanlara şiddet uygulamasıyla beklenen gün gelmiştir. Plansız bir şekilde hayvanlar insanlara karşı ayaklanmaya başlamışlardır. Hayvanların zaferiyle sonuçlanan bu isyan sonucunda insanlar çiftlikten atılır ve çiftliğin adı “Hayvan Çiftliği” olarak değiştirilir.Çiftlikte devrim yapılmış, çiftlik sahibi kovulmuştur. Devrimi yapan onlar oldukları gibi yolundan saptıracak olan da yine onlar olacaktır.

Domuzlardan iki tanesi diğerleri arasında dikkat çekmektedir: Snowball ve Napoleon. Çiftlik için hayvanlar 7 temel ilke oluştururlar. Bunlar;

İki ayak üzerinden yürüyen herkesi düşman göreceksin.
Dört ayaküstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.

Hiçbir hayvan giysi giymeyecek.
Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak.
Hiçbir hayvan içki içmeyecek.
Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.
Bütün hayvanlar eşittir

Hayvan Çiftliği: George Orwell

Snowball ve Napoleon birbilerine zıt iki lider gibidir. Snowball yenilikçi, hayvanlara bir şeyler öğretmeye çalışan, çiftliğin daha verimli olması için okuyup araştıran bir domuzdur. Aklında, çiftlik için yarar sağlayacak bir yel değirmeni projesi vardır. Napoleon ise diğer hayvanların hakların yemekte, çiftliğin tek sahibi olmak istemektedir. Bir süre sonra devrimin amaçlarından da hızla uzaklaşılır. Domuzlar kuş tüyü yatakta uyumaya, içki içmeye, iki ayak üstünde yürümeye ve hayvanları öldürmeye başlarlar. Diğer hayvanlar bu durumun 7 ilkeye aykırı olduğunu bildikleri halde domuzlar tarafından yanlış hatırladıkları söylemiyle kandırılırlar ve susarlar, çünkü içlerinde çiftlik sahibinin geri dönmesi korkusu vardır.  Cahil kaldıkları, okuma yazma bilmekdikleri için hayvanların yapabilecekleri tek şey domuzlar tarafından getirilen otoriter yönetimin altında tüm kas güçleriyle çalışmaktadırlar. Bu süreçte 7 ilke domuzların isteği doğrultusunda değişime uğramıştır. Özetle “bütün hayvanlar eşittir, bazı hayvanlar (domuzlar) daha eşittir” düşüncesi hayvanlara aşılanmaya çalışılmaktadır. Kış aylarına girildiğinde ise çiftlikte kıtlık başlar, çiftlikte artık ölümler baş göstermeye başlamıştır... 

Kitabın anlaşılabilmesi için herhalde içerik hakkında bu kadar bilgi verilmek yeterli olacaktır. Umarım yazıyı beğenmiş ve devamını merak etmişsinizdir. 

Nice başka yazılarda görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın !

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.