Güney Kore'nin Gelenekleri
Kültür ve Sanat - 05 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
05 Temmuz, 2021
Güney Kore'nin geleneksel yemekleri ve elbiseleri açısından oldukça ilgi çekici ve farklı kültürleri vardır ve bu gelenekler her insan için farklı duygular ifade edebilir.
Kültür, birikimle ivmesi artan bir toplumsal yapı bileşenidir. Her ülke hem birey hem de toplum olarak manevi ve maddi değerlere sahiptir ve bunlar geleceğe yatırımdır. Ayrıca her ülke, diğer ülkelerle etkileşim kurarak kendi kültürünü şekillendirmektedir. Her ülkenin kendine özgü gelenekleri vardır. Türkiye dışında gelenek olarak çok dikkatimi çeken Güney Kore’nin yemek ve elbise geleneklerini anlatmak istiyorum.
Kore mutfağı, 18.-19. yüzyılda diğer Doğu Asya ve Uzak Doğu mutfaklarından farklılaşmıştır. Güney Kore, birçok ülkeden farklı bir yemek tarzına sahip olduğu için yemek konusunda önemli bir yere sahip ülkedir. Güney Kore yarımadada yer aldığı için balık oldukça tüketilmektedir. Deniz ürünlerine örnek olarak Bibambap, Rameni, Bulgogi diyebiliriz
.
Başka bir örnek olarak, Türkiye’de olduğu gibi Güney Kore mutfağında çay da çok önemlidir. En çok tüketilen çay Gingseng çayıdır. Bal, çam fıstığı ve hurma ile hazırlanan bu çayın enerji verdiğine inanılıyor. Ayrıca bu mutfakta soya sosu, kızarmış yeşil biber ve susam sıklıkla kullanılır.
Ayrıca Güney Kore geleneksel giyim ile köklü bir geçmişe sahiptir. Geleneksel kıyafetin adı 'Hanbok'tur. Hanbok yüzyıllar önce gündelik kıyafetler olarak giyilmiştir. Ancak şu anda sadece bayramlarda veya özel günlerde giyilir. Hanbok, bir çana benzer özelliktedir. İnce bir üst ve genişleyen bir alt kısıma sahiptir. Hanbok'un günümüz kıyafetlerine göre epey dikkat çekici olduğunu ve değişik olduğunu düşünüyorum. Hanbok böyle bir saygı sembolü temsil ediyormuş ve insanlar o elbiselerin içinde birbirlerine saygı duymak zorundalarmış gibi bir duygu anımsatıyor bana.
.
Son olarak, her kültürde olduğu gibi Güney Kore'de de batıl inançlar vardır. Batıl inançlar, bir kişiye insanüstü nitelikler atfeder. Batıl inançlara sahip olmayan hemen hemen hiç ülke yoktur. Örneğin dört rakamı uğursuzdur çünkü dört rakamının telaffuzu ölüm kelimesinin Kore dilindeki telaffuzuyla aynıdır ve dört rakamını hiçbir asansörde göremezsiniz. Ayrıca kırmızı kalemle birinin adının yazılması da ölüm getirdiğine inanıldığından hoş karşılanmaz.
Okuduğunuz üzere Türkiye’nin kendi gelenekleri olduğu gibi başka ülkelerinde kendilerine özgü oldukça farklı gelenekleri vardır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.