Guernica Tablosunun Anlattıkları
Kültür ve Sanat - 22 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 4 Dk.
22 Aralık, 2020
Kredi: mental floss
Guernica Tablosu, Pablo Piccasso tarafından 1937 yılında yapılmıştır. 1936'da iç savaşa giren İspanya birçok karmaşayla uğraşmış ve bir sürü canını kaybetmiştir, bu tabloda İspanya'nın Guernica köyüne yapılan bir sürü masum insanın ölümüne sebep olan o saldırıdan esinlenilmiştir.
Guernica tablosu Pablo Picasso'nun en gözde tablolarından biri, baktığımızda birçok şey anlatan bu tablonun bir çoğumuz hangi olayın etkisiyle ortaya çıktığını bile bilmiyoruz. 3,49x7,77m büyüklüğündeki bu tablo İspanyol ressam Picasso tarafından bir aydan kısa bir sürede yapılmıştır. Birçok siyasi olayın sonucunda çıkan bu eser, siyasetin ve savaşların ne kadar zalim olduğunu ve devletlerin kendi çıkarlarını nasıl gözettiğinin de en güzel örneğidir. 1936'da İspanya'da cumhuriyetçiler ve faşistler arasında İç Savaş başlamıştır.
O dönemin dünyasında Mussolini ve Hitler faşist hareketine önderlik ediyorlardı ve İspanya'daki yerel halkın çoğunluğu cumhuriyet politikası tarafında olsa da faşist hareket İtalya ve Almanya tarafından desteklenmekteydi. Faşistlerin, cumhuriyetçilere saldırılar düzenlemesi sonucunda işçiler ve cumhuriyeti destekleyen bütün gruplar Halk cephesinde birleştiler ve silahlandılar, Avrupa'nın farklı yerlerinden insanlar faşist hareketle mücadele edebilmek için İspanya'ya gelip Halk cehpesine katıldılar. Cumhuriyetçiler ele geçirdikleri bölgelere demokratik ve cumhuriyetçi politikalarını uygulamaya koymuşlardı ancak faşistlerin sahip olduğu uluslararası destek çok daha güçlüydü. 26 Nisan 1937'de Alman ve İtalyan hava kuvvetleri tarafından İspanya'nın kuzeyinde askeri bakımdan stratejik bir konuma dahi sahip olmayan Guernica köyü bombalandı.
İspanya'nın faşist lideri General Franco bu saldırıyı eğitim misyonu diye adlandırdı ve isyanları bastırmak, sivil halkı korkutmak için gerçekleşmesine izin verdi. 25 tane uçak 100.000 tane patlayıcıyı köyün üzerine bıraktı, 20 tane savaş uçağı sivillerin üzerine ateş etti. Bombaların çıkardığı yangın üç gün boyunca devam etti, nüfusun üçte biri 1600 insan ve sayısı bilinmeyen hayvan yaralandı ve öldürüldü. Bu olaydan çok etkilenen Pablo Picasso Paris Dünya Fuarı'nın İspanyol pavyonuna bu tabloyu gönderdi. Tabloya baktığımız zaman acı içinde kaçmaya çalışan yaralı insanlar ve hayvanlar görüyoruz, bir kadın kucağında ölmüş bir çocuğu tutup ağlıyor ve diğer bir kadın yanan binadan kaçmaya çalışıyor.
Resmin solunda İspanya kültüründe önemli bir sembole sahip olan boğayı görüyoruz, boğanın kuyruğundan çıkan yangın İspanya'nın savaşta olduğunu anlatmak için çizildiğine dair yorumlanabilir ayrıca yine İspanyol kültüründe önemli bir yere sahip olan at sembolü de yer almaktadır. Acı içinde çizilmiş olan at acı çeken sivil halkı temsil ediyor olarak yorumlanabilir. Atın üstünde gördüğümüz lamba, sorgu odalarındaki ışıkların bir sembolüdür. Ayrıca tablonun siyah beyaz çizilmesindeki amaç gazete haberlerine benzetilerek öneminin vurgulanmasıdır. Resimdeki bütün canlıların sol tarfa doğru kaçmaya çalışıyor olması umudun temsil olarak yorumlanabilir. Paris Dünya Fuarı bittikten sonra Pablo Picasso İspanya özgür kamuya ve demokratik kurumlara sahip olana kadar tablonun İspanya'ya dönmesine karşı çıkmıştır. Bu sebeple tablo 19 yıl boyunca dünyayı dolaşmış ve savaşların siviller üzerindeki etkisini göstermiştir en sonunda 1981'de tablo Reina Sofia'daki yerini almıştır günümüzde de orda sergilenmektedir. 1940 yılında Paris, Nazi kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
Bir Nazi askeri Picasso'nun Paristeki stüdyosunu ziyaret etmiştir ve Guernica tablosunu sormak amacıyla ''sen mi yaptın?'' demiştir Picasso'nun cevabı ise hayır, siz yaptınızdır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.