Gelecekten Manzaralar
Kültür ve Sanat - 31 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
31 Mayıs, 2021
Kredi: Evil Empire- Annibale Siconolfi
Gelecek, sadece bu dönemde hakkında tahmin yürütülen bir zaman dilimi değildi. Yüzyıllar önce bile bugünler hakkında tahminler yapılıyordu. Şu yaşadığımız dönemde ise yakın gelecek önemli tahminler yapılıyor. Bu yazımda Fabien Barraru ve Annibale Siconolfi adlı sanatçılarının olası gelecek tasarımlarına bakacağız.
İnsanoğlu varoluşundan beri kendi geleceği ve dünyanın geleceği hakkında tahmin ve öngörülerde bulunmuştur. Örneğin Maya medeniyeti 2000 yıl sonrasında ne olacağını tahmin etmiş, 2012'yi dünyanın sonunun geldiği yıl olarak öngörmüştü. Mayalar haksız çıksa da şu an yapılan bazı gelecek tahminleri gerçek dışı ve hayali görünse de bazıları gerçekten de olası gözüküyor. Teknolojinin gelişimi, nüfusun artması ve küresel ısınma gibi sorunlarla geleceğe doğru ilerlerken acaba bizi ne bekliyor? Dünya, ileride gelişmiş bir uygarlığın ütopyası mı olacak ya da daha da yozlaşmış ve hatalarından ders almayan bir uygarlığın distopyası mı olacak? Belki de gelecekte ne ütopya ne de distopya vardır, belki de kendi sonumuzu getirmişizdir. Ne olacağı bilinmez kendi geleceğimizin bizim elimizde olduğu bir gerçek. İşte Fabien Barraru ve Anniballe Siconolfi gibi sanatçıların gelecekteki dünya için çok gerçekçi ve olası gelecek manzaraları:
Fabien Barraru “ Gelecekten geliyorum ve biz sadece hatıra olarak kaldık.” açıklamasıyla dünyanın çeşitli ünlü yerlerinin gelecekteki olası halini paylaştı. Barraru, nasıl ki bizden önceki medeniyetlerin yapıtları terk edildiyse harabeye döndüyse bizim yapılarımızın da öyle bir kaderi olabileceği düşüncesiyle hareket etmiş. Demek oluyor ki bu gelecek varsayımında ya sonumuz gelmiş ya da çok azımız kurtulmuş.
Gelecekteki New York' a merhaba deyin. Tabi ortada pek bir şey kalmamış gibi gözüküyor. Özgürlük heykelinin yarısı yükselen suların altında kalmış ve heykelin çoğu hasarlı gözüküyor. Empire State binası çölleşmenin etkisiyle kumların altında kalmış ve üst kısmı çökmüş. Herhalde Barraru iki farklı gelecek varsayımında bulunmuş. Çünkü Özgürlük Heykelinin sular altındayken Empire State binasının kum altında kalması pek mantıklı değil.
Şimdiki durağımız aşıkların şehri Paris. Yine New York'ta olduğu gibi iki gelecek varsayımı var karşımızda. Bir tarafta Paris'in ünlü Şanzelize Bulvarı sular altında kalmış. Burası artık su altı canlılarının evi. Diğer tarafta ise Eyfel Kulesi çok harap olmuş bir halde kumların altında kalmış. Bir zamanlar aşıkların el ele dolaştığı bu muhteşem şehir artık bir çöl.
Soldaki görselde Roma'daki Collezium'u çöl kumlarının altında kalmış olarak görüyoruz. Diğer yapılar ortadan kalkmışken Romalılar döneminden kalan Collezium'un ayakta kalması ilginç gözüküyor. Bu detayı Burraru'nun bunu bilerek mi yaptığını yoksa hata mı yaptığını, bilemiyoruz. Sağdaki görselde ise Chicago şehir merkezinin geldiği hali görüyoruz. Tamamen bitki örtüsüyle kaplanmış hayalet bir şehri andıran Chicago eski ihtişamlı günlerinden pek uzak gözüküyor.
Annibale Siconolfi hayâl gücünü kullanarak 200 yıl sonra dünyanın nasıl bir görünüme bürüneceği hakkında 3D çizimler yaptı. Mimar olan Siconolfi aynı zamanda bir sanatçı. Çalışmalarında fütüristtik mimari imgelere yer veren Siconolfi aslında çağdaş sorunlar üzerinden ilerliyor. Çalışmalarını şekillendiren başlıca konular küresel ısınma, nüfus patlaması ve gelişen teknoloji. Çünkü ona göre nüfus katlanarak artacak ve şehirler dikey ve yatay olmak üzere her şekilde genişleyecek. Nüfus artışı, teknolojinin katlanarak artan hızı, küresel ısınma gibi faktörler göz önünde bulundurularak hayal edilen bu şehirler, kimimiz için inanılmaz, kimilerimiz için korkutucu olabilir. Yüzyıllar sonra torunlarımızın nasıl şehirlerde yaşayacağını biz göremeyiz ancak her insan hayâl edebilir bu konuda bir sınır yok. Sizce insanoğlu Siconolfi’nin çalışmalarındaki gibi şehirler oluşturulabilir mi?
Uçan arabaları da çalışmalarında bol bol görebiliriz. Hızla gelişen teknolojinin gelebileceği boyutu uzun araştırmalar sonucunda elde etmiş ve tasarımlarına aktarmış. Ayrıca günümüzün mimarisinden etkilendiğini bazı çalışmalarında görebiliyoruz. Örneğin, yukarıda, sağ taraftaki görselde bir istasyon var ve şu an Çin'de buna benzer böyle bir istasyon görmemiz mümkün.
200 yıl sonra evlerin her yere yayılacağını düşünen Siconolfi doğayı da çalışmalarının yeşille içe içe geçmiş şehirleri yaratırken kullanıyor. Çalışmalarında doğanın şehirler üzerine oluşturulabileceğini görüyoruz.
Bazı insanlar çalışmaları çok kasvetli bulurken, bazıları de olağanüstü buluyor. Özellikle yeraltına inşa edilmiş şehirler üzerine olan çalışmaları oldukça ilginç.
Gelecekte Dünya'nın nasıl görüneceğini hayâl edebilir misiniz?
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.