Edvard Munch ve Çığlık Tablosu

Kültür ve Sanat - 22 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

22 Şubat, 2021

Edvard Munch ve Çığlık Tablosu

Ekspresyonizm yani dışavurumculuk olarak bilinen akımın en önemli temsilcilerinden biri olan Edvard Munch'ın dudak uçaklatan fiyata satılan "Çığlık" adlı eserin sanat tarihçi gözünden yorumlanması ve sansasyonel taraflarını okumak için içeriğime göz atın!

Dünyanın en pahalı tablolarından , Edvard Munch'ın " The Scream" yani "Çığlık" isimli eseri...Munch bize ne anlatmak istiyor? Tabloya ve sanatçıya hep beraber göz atalım...

Muhtemelen bu tabloya hepimiz aşinayız hatta eserin ressamından daha ünlü olduğunu söylemek pek de yanlış sayılmaz. Eserin popüleritesini sorgularken ressamın yeterince bilinmediğini farkettim.

Çığlık tablosunun sanatçısı Edvard Munch kimdir?

Munch, Norveçli ekspresyonist bir ressamdır. Resimlerinde genellikle ruhsal ve duygusal konuları işlemiştir. Gençliğini acımasız koşullar altında geçirmesi eserlerinin konularını da etkilemiştir. Munch'a göre resim yapmak yaşadıklarını anlamlandırmak için bir araç olmuştur. Çalışmalarıyla 19. yüzyıl sembolizmi ve 20. yüzyıl ekpresyonizmi (dışavurumculuk) arasında köprü oluşturmuştur. Sanatının erken döneminde karamsar ve içe dönük eserler üretmiş olsa da yaşı ilerledikçe yaşama sevincini ortaya koyan resimler yapmıştır.

Çığlık Tablosunun Hikayesi

1893'te Oslo'da yapılmıştır. Teknik bilgilerden bahsetmek gerekirse yağlı boya bir resimdir ve 91×73,5 boyutlarındadır. Yaklaşık 20 yılda, ilginç teknikler ve boyalar kullanarak yapmıştır. Başlangıçta Munch'ın resme koymayı planladığı isim "Doğa'nın Çığlığı" idi. Leonardo Da Vinci'nin en önemli ve en meşhur eseri Mona Lisa'dan sonra dünyadaki en popüler resim olarak karşımıza çıkan Çığlık ekpresyonist akımına ait olarak gösterilmektedir. Fakat bu akım 20. yüzyılın başlarında Avusturya ve Almanya'da ortaya çıkmıştır yani Edvard Munch akımın başlamasından önce bu akıma dair karamsar bir resim yapmıştır. Bu da eserin dudak uçuklatan fiyatının yanında resmi önemli kılan noktalardan bir diğeridir. 2012 yılında Ameika'da 120 milyon dolara satılması ve iki kez müzeden çalınması resmin sansasyonel tarafını artırmıştır.

Munch'ın günlüklerine göre sanatçı bu eseri yaparken Nice'den etkilenmiştir. Günlükte anlatılana göre Munch iki arkadaşı ile birlikte yürürken güneş batmaktadır ve kan kırmızısı rengindedir. Ressam günlüklerinde bu esnada doğanın çığlığını hissettiğini yazmıştır. Ressam bu resmi çizdiği esnada hastadır ve bu yorgunluğun oradan geldiği inanılır. Aynı zamanda Munch’un tabloyu yaptığı sıralarda başarısızlık ve karşılıksız bir aşk ile mücadele ettiği söyleniyor. Bundan dolayı adamın köprü önünde olmasının intihar ile ilişkili olduğu düşünülür.

Resimdeki tüm dalgalanmalara baktığımızda Munch'ın çığlığını biz de duyarız sanki ve çoğu sanat tarihçisi buradaki çığlığı bir insanın normal çığlığından ziyade ruhun hatta tüm insanlığın, doğanın ve evrenin çığlığı olarak algılamaktadır. Eserin karon üzerine yağlı boya versiyonunun dışında pastel, taş baskı ve tempera versiyonları da bulunmaktadır. Farklı 4 versiyonu aşağıdaki görseller aracılığıyla gözlemleyebilirsiniz.

                      Edvard Munch ve Çığlık Tablosu Edvard Munch ve Çığlık TablosuEdvard Munch ve Çığlık TablosuEdvard Munch ve Çığlık Tablosu Edvard Munch ve Çığlık TablosuEdvard Munch ve Çığlık Tablosu

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.