Dünyanın Öbür Ucundaki Birisiyle Nasıl Tıpatıp Benzeriz?
Kültür ve Sanat - 24 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
24 Ocak, 2022
Kredi: Pexels
Yüzümüz, bizi diğer insanlardan farklı kılan en önemli özelliklerimizden biri. Yüzümüzü bize özel kılan bu özellikler ise anne ve babamızdan gelen genlerin birleşmesi ile oluşur. Peki nasıl oluyor da hiçbir akrabalık ilişkimizin bulunmadığı biriyle bu kadar benzeyebiliyoruz?
Çoğumuz hayatımızda en az bir kez tanıdığımız birini başka bir kişiye benzetmişizdir. Hatta bazı durumlarda benzetmekle kalmaz neredeyse ikizi olduğunu iddia ederiz. Bu durum hiçbir akrabalık ilişkisi olmayan ve bazen aynı ülkeden bile olmayan iki kişi için yaşanabilir. Normalde akrabalık kuvvetleri yüksek kişiler arasında yaşanan bu benzetme hiçbir akrabalık bağı olmayan iki kişi arasında olduğunda bu duruma “Doppelganger Etkisi” ismi veriliyor.
Birebir olmasa da bu etkiyi günümüzde yaşayan insan sayısı oldukça fazladır. Çünkü internetin hayatımıza girişi artık çok uzakta olduğumuz ve belki hiç görüşemeyeceğimiz insanların yüzünü görmemize, sesini duymamıza ve konuşmamıza olanak tanır. Bu da kendimize benzeyen hatta tıpatıp benzeyen insanlarla karşılaşma ihtimalimizi arttırır.
Doppelganger Etkisi
Doppelganger Almanca kökenli bir kelimedir. Bu kelime doppel (çift) ve ganger (yürüyen) kelimelerinden oluşmuştur. Bir canlının fiziki olarak tıpatıp benzeri anlamına gelmektedir. Aslında Benzetme ile tam olarak aynı anlama geldiğini söyleyemeyiz. Çünkü Doppelganger etkisi iki canlının tıpatıp benzemesinden bahsederken tam ölçüsü ölçüsüne benzemekten bahseder. Ancak insanlar iki kişiyi benzetirken ölçüleri birebir fark edemezler. Dolayısıyla bizim bahsettiğimizi “tıpatıp” ve doppelganger etkisinin bahsettiği “tıpatıp” aslında aynı şey değildir.
Gerçekten herkesin bir yabancı ikizi var mı?
Çoğumuz yüzümüzün tamamen benzersiz olduğunu düşünürüz ancak yüzümüzü oluşturan bu gen kombinasyonlarının da bir sınırı vardır. Doğal olarak bu genlerin farklı kombinasyonları ile oluşan yüzümüz, bir şekilde genetik olarak hiç bağımızın olmadığı biriyle aynı olabilir. Yani bu tamamen olasılıkla ilgilidir.
New South Wales Üniversitesinin “tıpatıp” benzeme yani doppelganger etkisi ile igili yaptığı araştırmaya göre:
- İki kişinin yüzünün eşleşme olasılığı trilyonda bir
- 7.4 milyar insanda bir eşleşme olma olasılığı ise 135’te 1
Buradan da görüldüğü üzere dünya üzerinde 7.4 milyar yaşayan insan var. Yani yüzümüzün yaşayan insanlar arasından biriyle “tıpatıp” eşleşme ihtimali vardır. Daha önceden yaşamış insanları saymıyorum bile.
Ayrıca insanlar benzetme yaparken çok küçük ayrıntıları ve ölçüleri farkedemez. Yani mesela bir gözün büyüklüğünü, burnun uzunluğunu veya kaşlar arasındaki mesafeyi milimetrik olarak anlayamayız. Bu bahsettiğimiz ihtimal milimetrik olarak da aynı sonucu almaktan bahseder. Ancak bizim “tıpatıp” benziyor dememiz için iki kişinin milimetrik olarak her şeyinin aynı olması gerekmez. Yani yüzümüzün oldukça benzediği birinin olma ihtimali hesaplanandan daha yüksektir.
Ancak tabii ki bütün bu bahsedilenler yüz ile ilgilidir. Vücut ölçüleri de hesaba katıldığında doppelganger etkisinin mümkün olduğunu pek söyleyemeyebiliriz
Twin Strangers Project
Twin Strangers Projesi Dünya üzerinde kendilerine benzeyen birini bulma amaçlı başlatılan bir projedir. Bu proje ile birçok insan kendisine oldukça fazla benzeyen kişileri bulmuştur. Ve hatta sosyal medyada paylaşılan bu tarz fotolardan bazıları fenomen olmuştur.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.