Dünyanın En Büyük Yeraltı Şehri: Derinkuyu
Kültür ve Sanat - 13 Kasım, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
13 Kasım, 2023
Ülkemizin her köşesinde tarihin büyüleyici izlerine rastlamak mümkün! Nevşehir'de bulunan Derinkuyu yeraltı şehri tarihin dokulu yapılarından bir ilmek olarak işlenmiş adeta! Gelin hep birlikte Derinkuyu yeraltı şehri hakkında tarihi bir yolculuğa çıkalım!
Tarihin derinliklerine indikçe hem zamansal hem de mekânsal bir yolculuğa çıkabilmek mümkün. Dünyanın en büyük yeraltı şehri olarak tarihe geçen Derinkuyu yeraltı şehri ile tarihin büyüleyici yolculuğuna çıkıyoruz. Nevşehir-Niğde kara yolu üzerinde yer alan antik şehrin geçmişi tahmini olarak M.Ö. 3000 yıllarına dayanıyor. Nevşehir’e 30 km uzaklıkta yer alan şehir, kayalara oyulmuş şekilde inşa edilmiş. 85 metre derinliğe sahip olan yeraltı şehrinin yalnızca 50 metre derinliğe sahip alanı temizlenerek ziyarete açılmış. Derinkuyu adını ise 60-70 metre derinliğinde bulunan 52 adet içme kuyusundan esinlenilerek almış. Bahsi geçen 50 metre derinlik, antik şehrin 8 katını temsil ediyor. Antik şehrin tüm derinliğinin temizlenmesi durumunda toplamda 12-13 kata ulaşılacağı bilgisi tahmin ediliyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Kimler Tarafından Yapıldı?
Derinkuyu Yeraltı şehrinin ilk yerlileri Asur kolonilerine kadar götürüyor bizi. Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlık dinini kabul etmediği belirtilen bu dönemde ilk Hristiyanlar, Antakya ve Kayseri üzerinden bu bölgeye yerleşerek yeraltı şehirleri kurmuşlardır. Çeşitli amaçlara hizmet eden bu yeraltı şehirleri öncelikli olarak uzun süreli barınma amacının yanı sıra olası saldırılara karşı korunma, güvenli bir şekilde ibadet edebilme ve eğitim görebilme gibi ihtiyaçlara da hizmet vermiştir. Derinkuyu yeraltı şehrinde yer alan geçitler ve tüneller, yalnızca içeriden açılan taş kapılar ile kendi dinamiğinde bir savunma sistemine sahipler. Yeraltı şehri içerisinde toplantı ve mezar odaları, su kuyuları, kilise, ahır, havalandırma bacaları, depo, oturma ve yatak odaları vb. alanlar bulunuyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Ziyarete Açık Katlarında Neler Var?
Derinkuyu yeraltı şehri toplamda 85 metre derinliğe sahip olmasına karşın sadece 50 metrelik derinliğe karşılık gelen bölümü ziyarete açık şekilde hizmet veriyor. 50 metrelik derinlik kendi içerisinde 8 kata bölünüyor. En önce yapılmış olan ve dolayısı ile en eski katlar olan ilk katlarda ahır, depolar, şıra hane ve mutfak bölümleri bulunuyor. Bu bölümlerin ilk katlarda bulunmasının sebebi; hayvanların alt katlara indirilip çıkarılmasının zor olması ve aynı zamanda hasat edilen ürünlerin taşınmasının da zor olması şeklinde açıklanabiliyor. Başka bir neden ise hayvan kokusunun ve zehirli gazların etkisinin azaltılması için ilk katlarda bu bölümlerin yüzeye yakın şekilde konumlandırılmasıydı. Yeraltı şehrinin iç katlarında ise çeşitli yaşam alanları, konferans salonu, mahzenler vb. amaca hizmet eden bölümler bulunuyor. Derinkuyu yeraltı şehrini özel kılan misyoner okulu ise ikinci katta yer alıyor. Bu yeraltı şehrinin büyüleyici detaylarından biri de 50’den fazla havalandırma bacası ile kendi içinde doğal hava akışını sağlayabilen yapıda olmasıdır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.