Daha Önce Hiç Kaleydeskop Duydunuz mu?
Kültür ve Sanat - 05 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
05 Eylül, 2022
Dürbünü birçoğumuz biliriz. Ama bu dürbün normal dürbünlerden biraz daha farklı. Yapısal olarak aynı fakat deliğinden baktığınızda görülen görüntü çok daha farklı. Kaleydeskop nedir? Nasıl yapılır? sorularının yanıtlarını yazımızda inceleyelim.
Kaleydeskop yani çiçek dürbünü olarak tanımlanan dürbün rengarenk cam bölümlerinin görüntüleri simetrik bir dizayna ilettiği aynalardan oluşan bir materyaldir. İçine bakıldığında binbir çeşit desen görünür. Bu desenler ışığın yansımasıyla elde edilir ve dürbünü çevirdikçe sürekli olarak değişir.
Kaleydeskop aslında hayatımıza 1816 yılında girmiştir ve İskoç Sir David Brewster tarafından ışığın farklı polarizasyonundan yararlanılarak icat edilmiştir.
Çalışma Prensibi Nasıldır?
Dürbünün içerisi siyah veya koyu renk ile boyalıdır. İçerisinde 60 derecilik açılar ile bitişik 3 tane ayna vardır. Bu aynaların arasında renkli cam parçaları, tüyler, pullar, ince boncuklar gibi malzemeler bulunur. Dürbünün bir ucundan bakıldığında şekil değiştiren çokgenler, gördüğünüz deseni bir daha göremeyeceğiniz birçok eşsiz desen görülür. Günümüzde ise teknolojik olarak televizyonlarda görüntü bulanıklaştırma olarak kullanılmaktadır.
Kaleydeskop Ne İşe Yarar ve Özellikleri Nelerdir?
Tıpkı normal bir dürbüne benzer. Boyut olarak avuç içine sığacak kadardır. Dürbünün içerisindeki ayna düzeneğinin bir ucunda nesne tutucu ve objeler, diğer ucunda ise göz deliği vardır. Dürbün bu kadar küçük olmasına rağmen içine baktığınızda renklerin içinde kaybolursunuz. Görünen desenler adeta büyüler insanı. Bunu oluşturan aynaların ve vuran ışığın yansımasıdır. Kaleydeskoptaki her bir üçgen parça, bir çember çeperinin tanesi gibi işlev görür. Çiçek dürbünü parçalarını sabitlemek için kullanılan materyal, ne kadar kalınsa, açı o kadar geniş olur; ne kadar ince olursa da açı o kadar küçük olur. Açının yönü, bu aynanın kaç kez yansıtılacağını belirler.
Evde Kaleydeskop Yapabilir Miyiz?
Evde kaleydeskop yapımı oldukça basit. Yapmak için malzemeler şu şekildedir:
Kenar uzunlukları 1/3 oranlı dikdörtgen olacak şeklinde 3 adet ayna
İnce saydam bir kağıt veya bunun yerine naylon parçası
Bant, makas, karton, kalem
Küçük parçalar halinde renkli kağıtlar, boncuk, tüy ve renkli objeler
İlk olarak 3 adet aynanın yansıtan yüzeyleri birbirine bakacak şekilde üçgen prizma elde etmek için aynaları birbirine bantlayın. Daha sonra buna uygun bir şekilde kartondan üçgen bir prizma kesin ve aynadan oluşan prizmanın üst kısmına bantlayın. Kalem kullanarak bu üçgenin orta kısmına bir delik açın. Diğer tarafını kapatmadan önce renkli materyaller (boncuk, objeler, renkli kağıtlar, tüy), şeffaf dosya parçası veya naylon arasına koyulur. Son olarak prizmanın alt tabanı şeffaf kağıt yapıştırarak kapatılır ve hazır. Sıra delikten bakıp eşsiz desenlerin içinde kaybolma zamanında!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.