Britanya Kraliyet Ailesi: Windsor Hanedanı
Kültür ve Sanat - 17 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 6 Dk.
17 Ekim, 2022
Yakın zamanda vefat eden Kraliçe ll. Elizabeth’ten sonra bu kraliyete olan merak ve ilgi arttı. Bu yazımda da size bu kraliyeti geçmişten günümüze kısaca özetleyeceğim. İyi okumalar!
Windsor Hanedanı, ilk varlığını 1917’de hissettirdi ve o yıldan beri İngiliz kraliyet ailesinin adını taşımaktadır. Peki "Windsor" nereden gelmektedir?
“Windsor” aslında bu hanedanın gerçek soyadı değildi. Bundan önceki soy isimleri “Sachsen-Coburg-Gotha" idi. Bu bir Almanca soy ismiydi. Peki neden Almanca? Bunun sebebi ailenin köklerinin Alman olması ve Alman İmparatorluk ailesi ile olan akrabalığıdır. Bu dönemde kraliyet ailesinin bazı mensupları Alman aksanıyla İngilizce konuşurlardı. Tabii ki bu durumdan hoşnut olmayanlar vardı. I. Dünya Savaşı sırasında bu ailenin varlığı Britanya’da iç politikadaki dengeyi bozuyordu çünkü toplumda İngiliz-Alman gerginliği bulunuyordu ve I. Dünya Savaşı’nda iki ülke, karşı karşıya gelmişlerdi. Bu durum ailede ciddi bir baskıya sebep oluyordu. Dolayısıyla hanedanın kurucusu V. George soy ismini “Windsor” olarak değiştirdi. Böylelikle V. George’dan itibaren günümüze kadar devam eden bu kraliyet ailesinin soyadı Windsor olarak kalmış oldu.
II. Nicholas ve V.George (soldan sağa)
Bu ailenin sadece Almanya ile değil Rus Krallığı ile de akrabalıkları bulunuyordu. 1917'de George, Alman karşıtı halkın duygularının bir sonucu olarak, Windsor Hanedanı'nın ilk hükümdarı oldu. 1936'daki ölümüne kadar Büyük Britanya ve kolonilerinin kralı ve Hindistan imparatoruydu. Birinci Dünya Savaşı'nın bir sonucu olarak, kuzenleri Rus imparatoru aynı zamanda son Rus çarı olan II. Nicholas ve Alman imparatoru II. Wilhelm'in imparatorlukları düşerken, İngiliz İmparatorluğu en etkili şekilde genişledi. Rus imparatoru demişken V. George ve ll.Nicholas çok yakın kuzenlerdi, aralarından su sızmazdı denebilir, hatta birbirlerine çok benziyorlardı. Yakın dönemde, İngiliz bir soylu ailenin arşivinden edinilen bilgiye göre mektuplarında birbirlerine "Georgie" ve "Nicky" şeklinde hitap ederlermiş.
V.George'dan sonra tahta geçen kişi, kralın en büyük oğlu VIII. Edward oldu. Edward I. Dünya Savaşı'nda kurmay subay olarak görev aldı. Saray harcamalarının çok sık olduğunu düşündüğünden bu harcamaları kısıtladı. Aynı zamanda kendisi tahta geçtikten sonra ilk ülke ziyareti Türkiye oldu ve Dolmabahçe Sarayı'nda Mustafa Kemal Atatürk ile görüştü. Kendisi aynı zamanda Windsor Hanedan'ı tahtından kendi isteğiyle çekilen ilk kraldır. Peki neden çekildi? Edward, Wallis Simpson ile yasak aşk yaşıyordu. Wallis, Amerikalı bir sosyete üyesiydi ve evli bir kadındı. Kendisi bir süre sonra boşandı ve VIII. Edward ona evlenme teklifi etti. Bu durum ülkede anayasal bir krize yol açtı çünkü hükümdarların boşanmış birisiyle evlenmesi yasaktı. Bu durumda Edward, sevdiği kadınla evlenebilmek için tahtan çekildi. Bu İngiltere Krallığı açısından ciddi bir skandaldı.
VIII.Edward ve Wallis Simpson
Mustafa Kemal Atatürk, İngiltere Kralı VIII. Edward'ı Dolmabahçe Sarayı Rıhtımı'nda karşılarken, 1936
VIII. Edward'ın çekilmesinden sonra tahta erkek kardeşi VI. George geçti. George, bunun olmasını beklemiyordu ve kral olacağı için bir o kadar da isteksizdi. George, Elizabeth Bowes-Lyon (I. Elizabeth) ile evlendi ve Elizabeth (sonradan kraliçe II. Elizabeth) ve Prenses Margeret adlı iki kızı oldu. 2. Dünya Savaşı döneminde tahtı devralan George, Kraliçe I. Elizabeth ile İngiliz halkının simgesi durumuna geldi ve çeşitli cepheleri beraber gezdiler. Hindistan bu dönemde bağımsızlığını kazanınca Hindistan imparatoru unvanını bırakmış oldu. 2.Dünya Savaşı'nın stresi, aynı zamanda kral olmak istemeyişi, yaşadığı hayatı da sevmeyişi onu en sonunda hasta etti ve 1952'de öldü. Bunun üzerine büyük kızı II. Elizabeth tahta geçti. Kendisi 70 yıl boyunca tahtta kaldı, 8 Eylül 2022'de öldü. Kendisi Birleşik Krallık'ın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, sadece bu da değil Fransa Kralı XIV. Louis'den sonra (72 yıl) dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kadın hükümdar unvanlarını aldı.
VI. George ve kızı II. Elizabeth
II. Elizabeth'in taç giyme töreni televizyonlarda verildi ve böylelikle bir ilk gerçekleşmiş oldu. Kendisinin devlet başkanı gibi bir rolü de bulunuyordu ve şahsi otoritesi ülkenin siyasetini bir miktar etkileyebiliyordu. 90'lı yıllarda çocuklarının ailelerindeki söylentiler itibarlarını sarsmıştı. Bunlardan en etkilisi kesinlikle oğlu Charles ile Prenses Diana'nın gerginliği idi. Çocukları Charles, Anne, Andrew'un boşanma süreçleri, Prenses Diana'nın trajik ve şüpheli ölümü, 1992'de çıkan bir yangının Windsor Sarayı'nın büyük bir bölümünü yok etmesi gibi nedenlerden ötürü aile kendini bir süre kendisini dışarıdan izole etmişti ve bu durum toplumda hoş karşılanmadı. Bu trajedik olaylar bir süre itibarlarını zedelese de kraliyet ailesinin otoritesi yitirilmedi ve devam etti. II. Elizabeth'in tahta çıkmasının yıl dönümleri olan 1977 ve 2002'de hem Birleşik Krallık'ta hem de dünyada büyük törenlerle kutlandı. Seveni kadar sevmeyeni de vardı II. Elizabeth'in. Elizabeth bu yıl 96 yaşında vefat edince tahta 73 yaşındaki büyük oğlu Charles geçmiş oldu.
Daha fazlasını öğrenmek isterseniz mutlaka "The Royal House of Windsor" belgeselini izlemelisiniz!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.