Avustralya'nın Eşsiz Simgesi: Sidney Opera Binası
Kültür ve Sanat - 26 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
26 Eylül, 2022
Sidney Opera Binası, eşsiz mimarisi ve muhteşem tarihiyle sanatseverlere göz kırpıyor. Bu yazımda dünyanın mutlaka görülmesi gereken operalarından biri olan Sidney Opera Binası'nı yakından tanıyacağız. İyi okumalar dilerim.
Sidney Opera Binası, Avustralya'nın Sidney şehrinde bulunan eşsiz güzelliğe sahip bir opera salonudur. Bu salonun öyle bir atmosferi vardır ki, dünyanın en harika sahneleri arasında gösterilir. Ayrıca UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesi'ne eklenmekle kalmayıp 2003 Pritzker Mimarlık Ödülü'nü de kazanmıştır.
Sidney Opera Binası Nasıl Bir Tarihe Dayanıyor?
Oldukça tartışmalı bir ortamda doğmasına rağmen bu durum Sidney Opera Binası'nın eşsiz güzelliğinin önüne geçemedi. Çok eski bir tarih olmamakla beraber 1956 yılında bu yapı için bir yarışma düzenlendi ve dünya çapındaki mimarlardan bir opera binası için tasarım yapmaları istendi. Mimarların, tasarımlarını bütçe gözetmeksiniz yapmalarına izin verildi ve yarışmayı daha önce hiç tanınmamış olan Danimarkalı mimar Jørn Utzon kazandı. Şöyle garip bir gerçek vardı ki, Jørn Utzon, inşaatın yapılacağı bölgeye hiç gitmemiş ve bölgenin fotoğraflarından yola çıkmıştı. Tasarımını yaparken kuşların kanatları, bulutların şekilleri ve deniz kabuklarından ilham almıştı.
Utzon mükemmel tasarımıyla bu yarışmayı kazanmıştı fakat onun tasarımı aynı zamanda en zoruydu. Bunun üzerine mimar Utzon, bir mimarlık ve mühendislik şirketi olan Ove Arup&Partners ile birlikte 1957 yılında bu binanın inşaatına başladı. Bir süre sonra bazı kısımların inşa edilmesinin imkansız olduğu belirlendi ve tasarımda değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler elbette maliyeti ve inşaatın tamamlanma süresini oldukça artırmıştı. Bu durum vatandaşlardan oldukça fazla tepki aldı, aralarında projeyi istemeyenler bile vardı. Bunlara daha fazla dayanamayan Utzon, 1966 yılında istifa etti.
Projenin kısa bir sürede bitmesi ve 7 milyon dolara mal olması beklenirken tam 16 yıl sürerek 1973'te bitti ve 100 milyon dolardan fazlaya mal oldu. En nihayetinde, 183 metre uzunluğunda ve 118 metre genişliğindeki bu bina tüm olumsuzluklara rağmen doğmayı başardı ve yeni bir dünya mirası haline geldi.
Sidney Opera Binası'nın Eşsiz Mimarisi ve Konumu
Binanın mimarisi ekspresyonist bir tarza ve modern yenilikçi forma sahiptir. Bu da yeni malzemelerin kullanımına olanak sağlamıştır. Kapladığı alan o kadar büyüktür ki, 8 büyük uçak ve 747 araba aynı anda bu alana sığabilir. Benzersiz çatısı 67 metreye kadar yükselir ve İsveç'ten getirilmiş beyaz seramik fayanslarla döşenmiştir. Bina, 5 tiyatro salonunu içerir. Bunlar: 2679 koltuklu Concert Hall (Konser salonu), 1547 koltuklu Opera Theatre (Opera tiyatrosu), 544 koltuklu Drama Theatre, 398 koltuklu Playhouse ve 364 koltuklu Studio Theatre'dır.
Ayrıca bu bina, arkasındaki Sydney Liman Köprüsü ve solundaki botanik bahçeleriyle son derece hoş bir konumu sahiptir.
Peki Bu Harika Yapıyı Ziyaret Etmek İstersek?
Olur da Sidney'e yolumuz düşerse bu salonda bir opera izlemek biz öğrenciler için neredeyse imkansız. Buraya girmek için online olarak, telefon ile veya ofislerden rezervasyon yapmanız gerekiyor. Rezervasyon ücretleri telefon ve internet için 23 AUD, ofislerde 12 AUD’dır. Sizi yanıltmasın çünkü bu fiyatlar sadece rezervasyon ücretleri.
Sidney Opera Binası‘nı gerçek anlamda ziyaret etmek için tur paketleri satın almanız gerekiyor. Sadece ziyaret için olan tur paketleri 25 AUD’dan başlıyor. Fakat, konser veya tiyatro bileti almak isterseniz fiyatlar elbette çok uçuk olacaktır. Bunlar için ortalama 100 AUD'dan başlayan fiyatlardan bahsetsek de ön koltuklara yaklaştıkça fiyatlar kat kat artacaktır.
Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.