Aizanoi Antik Kenti ve 2. Aizanoi Kısa Film Festivali
Kültür ve Sanat - 08 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
08 Ağustos, 2022
Bu yazımda Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, en iyi korunmuş Zeus Tapınağı olma ünvanına sahip Aizanoi Antik Kenti ve bu antik kentin tanıtımında büyük rol oynayan ve antik kentte düzenlenen ilk film festivali olan Aizanoi Kısa Film Festivali'nden bahsettim.
İnsan bazen bir hatırlatıcı olmadan sahip olduklarının farkına varamaz, bazılarımız yaşadığı şehri hiç gezmediğinden şehri hakkında bir turistten daha az bilgi sahibidir, bazen ise orada olduğunun farkında olsak bile bir güzelliği görebilmek için kendimize fırsat yaratmayız. Aizanoi Antik Kenti, Kütahya’daki 4 yıllık öğrencilik hayatım boyunca hep gitmek istediğim ama asla gitmek için fırsat yaratamadığım bir yerdi. 2022 Haziran’da Aizanoi Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği (ASİFSAD) imzasıyla gerçekleşen 2. Aizanoi Kısa Film Festivali’ne katılarak sonunda bu tarihi harikayı bir kültür şöleni ile birlikte görebilmiş oldum. Bu yazımda size büyük bir heyecanla gezdiğim antik kentten ve bu antik kentin tanıtılmasına öncülük eden kısa film festivalinden bahsedeceğim.
Bir tarih ve kültür başkenti olan Aizanoi, Kütahya Merkez’in yaklaşık 48 kilometre güneybatısında, Çavdarhisar ilçesinde yer alıyor. Antik kent 1824’te Avrupalı gezginlerce keşfedilmiş ve bilimsel kazılar ilk olarak 1926 yılında, Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılmış. Şu an ise Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülmekte. Dönemin kalıntıları arasında Zeus Tapınağı, sıra dışı bir tiyatro-stadyum kompleksi, hamam/banyo ve macellum yani bir çeşit kapalı Roma pazarı bulunuyor. Kentin ana kutsal alanı bir tepenin üstüne inşa edilmiş olan, şu an dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biri konumundaki Zeus Tapınağı. Tapınaktaki buluntular MÖ 3000'li yıllarda inşa edildiğini gösteriyor. Tapınağın altındaki tonoz çatılı alan Anadolu’daki antik kentler arasında onu özel yapan özelliklerinden bir diğeri. Aizanoi’deki ilkler bununla da sınırlı değil. 13.500 kişilik stadyum ve 20.000 kişilik tiyatronun bitişik olarak inşa edildiği bir stadyum-tiyatro kompleksi mevcut ve bu şu ana kadar ortaya çıkarılan antik kentler içinde tek. Ayrıca dünyanın ilk borsasının burada kurulmuş olması Aizanoi’nin dönemi için ne kadar özel bir şehir olduğunu bize açıklıyor. Aizanoi Antik Kenti’ni gezip de bunu hissetmemeniz imkansız.
Bu özel tarihi alanda yapılacak bir etkinlik varsa bu da kesinlikle bir ilki gerçekleştirmeliydi. Aizanoi Kısa Film Festivali öncelikle "antik kentte düzenlenen ilk film festivali" olması ile çok özel. Festival sahibi ASİFSAD, kendi deyimleriyle “Kütahya’nın ve Aizanoi Antik Kenti’nin tanıtımı için 'sanat, kültür ve turizmi' bir arada sunarak şehre yeni bir bakış açısı kazandırmayı” amaçlayarak dünyada böyle bir ilki gerçekleştirmişler. Ödüller; Ahmet Uluçay Özel Ödülü, En iyi Kısa Film, En İyi Kısa Belgesel, En iyi Animasyon ve En İyi Uluslararası Kısa Film ödülü şeklinde beş ana grupta toplanmış. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcıların finale kalan filmleri festivalin son gününde, tapınağın altındaki tonoz çatılı alanda çıt çıkmadan, büyük ilgiyle izledik. Seçim yaparken değerli jürinin çok zorlandığına eminim. Festivalin ödül takdiminde yer almış olmak benim için gurur verici bir tecrübeydi. Gala, çok büyük bir katılımın olduğu Göksel konseri ile taçlandı.
Ben ne kadar büyük bir hayranlıkla anlatıyor olsam da gerçekten hissedebilmek için bu tarihi atmosferi yerinde solumanız gerekiyor. Bir kültür gezisi düşünürseniz Çavdarhisar’ı, Aizanoi Antik Kenti’ni mutlaka en tepeye yazın. Mümkünse bir sonraki Aizanoi Kısa Film Festivali’nin gerçekleşeceği tarihe yazın.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.