Adalet Tanrıçası: Themis
Kültür ve Sanat - 22 Mayıs, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
22 Mayıs, 2023
Adaletin ve hukukun simgesi olarak kabul edilen Themis heykelini mutlaka görmüşsünüzdür. Gördüğümüz heykellerdeki kadın tasviri, adalet tanrıçası olan Themis'tir. Gelin birlikte bu heykeldeki güzel detayları ve tanrıça Themis'i inceleyelim.
Adliyelerde ya da hukuk bürolarında sıklıkla gördüğümüz, adaletin sembolü olan Themis heykelinin anlamını öğrenmeye Yunan mitolojisinden başlamamız gerekiyor. Themis, Roma mitolojisindeki Iustitia’nın karşılığıdır. Mısır mitolojisinde ise Güneş Tanrısı Ra’nın kızı, adaleti sağlayan, yasalar yapan, suçluları cezalandıran, adalet ve doğruluk tanrıçası Ma’at’dır. Yunan mitolojisine göre Themis, Gaia ve Uranüs'ün kızıydı. Düzen ve adaletin tanrıçası olan Themis, aynı zamanda bilgelik ve öğüt tanrıçası olarak da biliniyordu. Aynı zamanda Themis, Yunan mitolojisinde sıklıkla duyduğumuz Zeus'un ikinci eşiydi. Zeus’un adaleti sağlamaya çalışmasında Themis'ten yardım aldığı ve onun sayesinde düzeni sağladığı biliniyordu. Themis, Zeus’un alacağı önemli kararlarda fikirlerini sunarak ona her zaman destek oluyordu. Themis, hukuksal anlamda bir yasaydı ve bu kalıcı bir yasaydı. Themis, dünyadaki düzeni sağlayan ve adaleti herkese eşit olarak dağıtan bir tanrıçaydı.
Themis, klasik antik döneminden günümüze kadar gelmiş bir kavramdır. Genellikle heykellerinde gözleri bağlanmış, elinde kılıç ve terazi olan bir kadın tasviri görüyoruz. Bu heykel günümüze kadar pek çok değişikliğe uğramakla birlikte bilinen farklı versiyonları da mevcut. Heykelin detaylarını incelediğimiz zaman, Themis’in üzerinde beyaz bir elbise olduğunu görürüz. Beyaz elbisesi onun saflığını, kadın olması ise korkusuzluğunu ve bağımsızlığını sembolize eder. Themis, normalde evli biridir ama heykelde bekar ve bakire olduğu ifade ediliyor. Bu da asil olduğuna dikkat çekmek için düşünülmüş olan bir detay olarak biliniyor. Gözlerinin bağlı olması, adaletin ve hukukun icra edilmesinde tarafsızlığını sembolize eder. Themis’in elinde yer alan terazi, adaleti eşit bir şekilde dağıtıyor olduğunu ve adil yargılanma hakkını ifade ediyor. Diğer elinde yer alan uzun kılıç ise, adaletin ne kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. Doğruluğun ve gücün simgesi olarak kılıç tutuyor. Themis’in elindeki kılıç, adaletin verdiği hükümlerin yerine getirilmesini, aksi halde kılıç zoruyla adaletin tecellisinin sağlanacağını ifade ediyor.
Bazı Themis heykellerinde ayağının alt kısmında yer alan kalın bir kitap görüyoruz. Kitaplar, adaletin kanunlara uygun bir şekilde dağıtıldığını ifade ediyor. Ayrıca ayağına dolanmış bir yılan objesi de gözümüze çarpıyor. Ayağının altındaki yılan, toplumdaki kötülükleri simgeliyor ve Themis'in bu yılanın başını ezerek kötülüğü ayaklarının altına aldığını gösteriyor. Themis heykeli, adalet heykeli, adalet terazisi ya da tarafsızlık heykeli olarak bilinen heykeldeki bu güzel detayları birlikte öğrenmiş olduk. Nice adaletle dolu yarınlara!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.