2 Dirhem 1 Çekirdek
Kültür ve Sanat - 22 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.
22 Aralık, 2020
Hayatımızın her alanında birbirinden farklı onlarca deyim kullanırız. Bazılarının nereden geldiğini, kökenini biliyor olsak da çoğunun hikayesi gizli kalmıştır. Haydi gelin şimdi sizinle ''iki dirhem bir çekirdek'' deyimimizin güzel hikayesine bakalım. Keyifli okumalar.
2 DİRHEM 1 ÇEKİRDEK?
Herkese selamlar. Bugün sizlerle dilimize pelesenk olmuş bir çok kere kullanmamıza rağmen hikayesini ve anlamını pek çoğumuzun bilmediği bir deyimin kökenlerine inip onun güzel ve ilginç hikayesini öğrenip kendi kültürel duvarımıza bir tane daha tuğla eklemiş olacağız.
Deyimimizin anlamını öğrenmek ve hikayemize başlamak için öncelikle keçiboynuzuna değinmeli ve o meyvenin tarihsel gelişimini incelemeliyiz. Evet evet yanlış duymadınız keçiboynuzu. Hani özellikle taş gibi sert olan ve mükemmel tadıyla pekmezinin kanımızdaki demir miktarını arttırdığı düşünülen ve yıllardan beri bir çok uygarlıkta bir çok dünya mutfağında kullanılmış olan ilginç besinden bahsedeceğiz bugün; keçiboynuzundan.
Keçiboynuzu; Yunanca adı ''keration'' , İngilizce çevirisi ile ''carob'' , Arapça'sı ise ''kırrat'' olarak bilinen bir besin ögesidir. Keçiboynuzu meyvesinin tohumu yüzyıllar boyunca dönemin kuyumcuları, sarrafları tarafından elmasın yakutun zümrütün yani kısacası elmas ve benzeri bir çok değerli taşın ağırlığını ölçmek için kullanılmıştır. Elmaslar keçiboynuzu tohumu ile dönemin sarrafları tarafından tartılarak satılmıştır. Bu yüzden de elmasdaki kırat ya da karat isimli ölçüye keçiboynuzu meyvesinin tohumlarının adı yani karat ismi verilmiştir.
Keçiboynuzu tohumları doğada ağırlığı değişmeyen ender tohumlardandır. Çok uzun süre suda bekledikten sonra filiz verebilir. Bu hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan sonra son ve sabit ağırlığını aldığı için hem de içine su alma olasılığının çok az ve uzun zamana bağlı olduğu içindir. Bundan dolayı da bu meyvenin tohumları Araplar,Osmanlılar,Selçuklular ve yine bir çok anadolu uygarlıkları döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır.
Bu kadar bilgiden sonra gelelim deyimimize; 4 adet keçiboynuzu çekirdeği yaklaşık olarak 1 dirhem eder. Dirhem de yaklaşık olarak 3gr ağırlığı temsil etmektedir. Eski zamanlarda satıcılar 2 dirhemlik bir ürün satarken ( bu 8 adet keçiboynuzu çekirdeğine denk gelmektedir) 1 çekirdek fazladan tartarsa bu malı,ürünü alan kişinin olağandan daha itibarlı,güzel,çekici olduğu anlamına gelirmiş. Bundan dolayıdır ki bugün olağandan daha şık, güzel görünenlere ''iki dirhem bir çekirdek'' deriz.
İşte bu ilginç ve güzel hikayesi bulunan deyimimizin geçmişten günümüze kadar uzanan yolculuğu bu şekilde. Hem tarihsel hem de kültürel anlamda tabii ki yine bir çok farklı hikayelere konu olmuştur güzel deyimimiz. Ben bugün bu hikayeyi konu edinmek istedim. Sürç-i lisan ettiysem affola.
Fazladan bir çekirdeği hayatınızda her zaman almanız ve artık keçiboynuzu hakkında güzel bir bilgi edinebilmiş olmanız dileğiyle. Okuduğunuz için teşekkürler. Kendinize iyi bakın.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.