Kağıttan Bin Turna Kuşu
Kültür ve Sanat - 15 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.
15 Mart, 2021
Bu hikâye; hiçbir zaman umudunu yitirmemiş, son anına kadar cesurca savaşmış, kendisi küçük ama yüreği kocaman, tüm dünyaya örnek olması gereken bir kızın hikâyesi. O kız: Sadako Sasaki.
Sadako, 7 Ocak 1943 yılında Japonya’nın Hiroşima kentinde doğdu. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nı sonlandırmak için Hiroşima’ya atom bombası attığı tarihte yani 6 Ağustos 1945’te Sadako da oradaydı. Bombanın sebep olduğu radyasyon yüzünden o dönemde lösemi hastalığı yayılmıştı ve birçok can alıyordu. Sadako da bomba atılmasının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra lösemiye yakalandı.
Hastalığa yakalanmadan önce oldukça hareketli bir kızdı Sadako. Özellikle koşmayı çok seviyordu. Okulun atletizm takımındaydı. Ancak bu ölümcül hastalık onu yatağa mahkûm etti. Sadako yine de umudunu asla yitirmedi. İyileşeceğine inanıyordu. Bir gün Sadako’yu hastaneye ziyaretine arkadaşı Şizuko geldi. Yanında da altın renkli bir kâğıt ve makas getirdi. Sadako’ya Bin Turna Kuşu efsanesini anlattı.
Bin Turna Kuşu Efsanesi:
Bir Japon geleneğine göre turnaların bin yıl yaşadıkları söylenirmiş. Eğer hasta birisi kâğıttan bin turna kuşu yaparsa Tanrılar onun dileğini yerine getirir ve hasta kişi sağlığına kavuşurmuş.
Bu güzel inanış Sadako’yu daha da mutlu etti ve hastanede kaldığı süre boyunca her gün kâğıttan turna kuşu yapıp hastane odasının tavanına astırttı. Ancak Sadako’nun ömrü yalnızca altı yüz kırk dördüncü turnaya kadar yetebildi.
Sadako Sasaki 25 Ekim 1955’te hayata gözlerini yumduktan sonra sınıf arkadaşları Sadako’nun 1000 turna ile gömülebilmesi için kalan üç yüz elli altı turna kuşunu katladılar. Cenaze sonrasında Sadako’nun arkadaşları O’nun mektuplarını ve günlüğünü derleyip kitap olarak bastırdılar. Böylece Sadako’nun bu hüzün dolu aynı zamanda cesurca hikâyesini herkes duydu. Ayrıca Sadako’nun arkadaşları ülkece toplanan para sayesinde 1958 yılında Hiroşima Barış Parkı’na anıt yaptırdılar. Bu anıt Sadako ve atom bombası sebebiyle hayatını kaybeden tüm çocuklar adına yapılan bir anıttı.
Sadako’nun anısına kurulan “Katlanmış Turna Kulübü” de halen her yıl 6 Ağustos’ta kutlanan Barış Günü’nde Sadako’nun heykelinin altına binlerce kâğıttan turna kuşu bırakmaktadırlar ve bir de dilek dilemektedirler:
Bu bizim haykırışımız,
Bu bizim duamız,
Hâkim olsun dünyaya barış!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.