Yatay Geçiş Rehberi: Genel Not Ortalaması
Kariyer - 26 Haziran, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
26 Haziran, 2023
Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler yatay geçiş süreci için birçok soru soruyor. Bu yazımda "Genel not ortalamasıyla yatay geçiş nasıl yapılır?" gibi birçok sorunun cevabını açıkladım. İyi okumalar :)
Yatay geçiş iki farklı türü olan ve üniversite öğrencilerinin heyecanla beklediği süreçlerden birisidir. Bu yazımda sizlere yatay geçişin ilk türü ve genellikle öğrenciler arasında en popüler olanı genel not ortalamasıyla yatay geçişten bahsetmek istiyorum.
Genel not ortalamasıyla (GNO) yatay geçiş, lisans bölümlerinin 4 yıllık eğitim veren fakültelerinde okuyan öğrenciler için 1. ve 2. sınıfın sonunda başlayan bir süreç. 5, 6 ve 7 yıllık eğitim verilen bölümlerde de örneğin 6 yıllık bir eğitim veren bölüm için 1,2,3 ve 4. sınıfın sonunda başlayan bir süreç. Hazırlık sınıflarında GNO ile yatay geçiş yapılamamakta.
GNO'yla yatay geçişe yalnızca şu anda eğitim aldığınız bölümünüz aynı olmak kaydıyla başka bir üniversiteye geçmek isteyenler başvurulabiliyor. Örnek vermek gerekirse A Üniversitesi Aa Fakültesi Aaa Bölümü öğrencisi B,C,D,E Üniversitelerinden E Üniversitesi Ee Fakültesi Aaa Bölümü ne başvurabiliyor, burada fakültede aynı bölümün olması yeterli, ister Ee Fakültesi ister Aa Fakültesi olabilir, önemli olan eğitim aldığınız ve başvuru yapacağınız bölümlerin aynı olmasıdır. Yanbaşvuru yaptığınız bölümi Aaa bölümü olmalı.
GNO'da her üniversitenin farklı kuralları olabiliyor, ancak en önemli ortak şartlardan birisi başvuru yapacak öğrencilerin örneğin 2.50 ve üzeri gibi bir ortalamaya sahip olması oluyor. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler yüksek ortalama yaptıkları takdirde başvurdukları okula yatay geçiş yapabilme olasılıkları artacaktır.
GNO yatay geçiş başvurularında bazı üniversiteler üniversite sınav puanınızı da hesaplamaya dahil edebiliyorlar. Örneğin X Üniversitesi yayınladığı ilanda GNO yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencilerin GNO'ları ve YKS puanlarını %50-%50 oranında hesaplayıp sıralama yapacağını söyleyebilir. Bazı üniversitelerde bu oran %30-%70 şeklinde de olabiliyor.
Bir diğer kural ise önceki sınıflardan kaldığınız dersin veya derslerin bulunmaması.
Sizden istenen belgeler ise öğrenci belgesi, okuduğunuz bölümden aldığınız ve geçtiğiniz derslerin onaylı içerikleri, transkript, ÖSYM sonuç açıklama sisteminden alacağınız üniversite yerleştirme belgesi, disiplin cezası almadığınıza dair belge ve internet üzerinden yapacağınız başvuru sayfasından alacağınız ve sizin imzalayacağınız ön başvuru belgesi oluyor.
Her üniversitede gerekli başvuru şartları değişiklik gösterebilir. Bu noktada sizlere başvuru yapacağınız üniversitenin geçtiğimiz yıllarda hangi şartlarda başvuruları kabul ettiğini ve yatay geçiş yapmaya hak kazanan öğrencilerin genel not ortalaması bilgilerini araştırmanızı tavsiye edeceğim. İlk olarak başvuru yapmak istediğiniz okulu arayıp bilgi almak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Daha detaylı ve doğru bilgi almak adına bu faydalı olacaktır. Sonrasında düzenli olarak ilgili okulun web sitesinden öğrenci işleri daire başkanlığının sayfasından ilanlar ve duyurular kısmından takip etmelisiniz.
Gerekli başvuru belgelerini hazırladıktan ve kuralları yerine getirdikten sonra geriye yalnızca beklemek kalacaktır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.