Motivasyon Mektubu Nedir ve Nasıl Yazılır
Kariyer - 08 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
08 Mart, 2021
Birçoğumuza kısa süreli gerginlik yaratan resmi nitelikli belgelerden birisi de motivasyon mektubudur. Hatta, bir başvuru dosyasındaki en önemli belgenin motivasyon mektubu olduğu dahi savunulabilir. Bundandır ki, ne olduğunu düzgün bir şekilde kavramak son derece kritiktir. Haydi hep birlikte motivasyon mektubu konseptini kavrayalım!
En basit ifadeyle motivasyon mektubu; belirli bir pozisyon için neden en uygun aday olduğumuzu ifade ettiğimiz yazı/belgedir. Çoğunlukla tek sayfadan oluşması beklenen bu belge, muhatap olunan tarafı ikna etmeye çalıştığımız bir niteliğe sahiptir. Ancak, çok çok önemli olan unsurlardan birisi bu amaç doğrultusunda kullanılan dildir. Motivasyon mektubunda kesinlikle yalvaran bir üslup kullanılmaması gerekir. Bunun yerine karakteristik özelliklerimizin mevcut pozisyona olan uygunluğunu realist bir biçimde ifade etmemiz gerekir. Yani 'ben kimim?' sorusuna belgenin konusu bağlamında bir metin yazarız. Burada çok önemli olan bir diğer husus ise yazıda diğer belgelerde sunduğumuz olguları durmadan tekrar etmemektir. Bunu bir örnek ile açıklayalım. Gönüllü bir organizasyon için bir projede yer almak amacıyla bir motivasyon mektubu yazdığımızı düşünelim. Yazımızda yalnızca hali hazırda cv'mizde yazılı olan gönüllülük tecrübelerimizden bahsetmemiz oldukça gereksiz olacaktır. Bunun yerine cv'de bahsettiğimiz bu projelerin entelektüel anlamda sermayemize kattıklarından bahsetmek çok daha doğru olacaktır.
Yapılan başvurularda motivasyon mektubu en ayırt edici özelliğe sahip olan belge niteliğinde sayılabilir. Örneğin, bir burs başvurusunda not ortalamamız rakip adaylardan düşük olsa dahi iyi yazılmış bir motivasyon mektubu ile bursa hak kazanabiliriz. Bu bağlamda motivasyon mektubunun önemini bir kere daha pekiştirmiş bulunuyoruz ve şimdi nasıl yazılması gerektiğini detaylıca inceleyelim.
Öncelikle belgenin yapısı için dikkat etmemiz gereken en kritik unsur parametrelerin önceden belirtilip belirtilmediğidir. Yani yazı tipi, sayfa marjini gibi parametreler ilgili kurum tarafından belirlenmiş olabilir. Bunlara uyulmadığı takdirde içerik 4/4'lük olsa da bir dezavantaj olarak değerlendirilecektir. Motivasyon mektubu genellikle üç ana kısımdan oluşur. Bunlar; giriş, gövde ve sonuç olarak ifade edilebilir. Bu yapıya ek olarak gövde kısmını farklı 2-3 paragrafa ayırarak 7 paragrafa kadar ulaşan yazılar da yazmak mümkündür. Yapıya dair kriterleri belirledikten sonra en önemli unsur olan içeriğe geçebiliriz. Yukarıda bir miktar değindiğimiz gibi motivasyon mektubu cv'den veya önyazı'dan tamamen farklı bir belgedir. Yani burada salt olgulardan ziyade, bu olguların bize kattıkları ve bunlar hakkındaki yorumlamalarımız daha önemlidir. Cevaplamamız gereken soru; 'ben neyim?' değil 'ben kimim?' olmalıdır.
Her şahsiyetin diğerlerinden farklı ve eşsiz olduğunu düşünürsek, motivasyon mektubunda da eşsizliğin, özgünlüğün ve otantikliğin beklenen unsurlar olduğunu pekala düşünebiliriz.Ancak bu otantikliği sağlamak amacıyla gerçekleri çarpıtmak oldukça sakıncalıdır. Bu belgeleri inceleyen kişiler profesyonel anlamda bir bakış açısına sahiptirler ve yazınızdaki gerçek dışı öğeleri kolayca farkedebilirler. İşte tam olarak bu yüzden kişinin kendini tanıması oldukça önemlidir. Bu nedenle motivasyon mektubunu yazma süreci birçoğumuz için oldukça sancılı ve verimsiz geçebilir. Bunu göz önünde bulundurarak yazmaya haftalar öncesinden başlamak çok yararlı olacaktır.
Yazımızda hedefler, yetkinlikler, tecrübeler gibi unsurların yanında eğer kişiliğiniz hakkında kuvvetli ipuçları taşıyorsa hobilierinizden dahi bahsedebilirsiniz. Örneğin, sabır gerektiren bir pozisyonu hedefliyorsak amatör balıkçılık hobimizden bahsedebiliriz :). Yani burada anlatmak istediğim kendimiz hakkında en anlamlı olan ipuçlarını stratejik bir bakış açısı ile yalnızca bir sayfaya sığdırmamız gerektiğidir.
Yazının son kısmında karşı tarafı gerekli durumlarda iletişime geçmeye teşvik etmek bir diğer önemli unsur sayılabilir. Bu bağlamda sayfanın en üst kısmında gerekli iletişim bilgilerini belirtmek yararlı olabilir.Yazıyı sonlandırırken uygun bir üslup ile teşekkürlerimizi iletmemiz hoş karşılanacaktır. Ancak unutmamamız gereken şey aşırı samimi veya mizahi bir dilden kaçınmamız gerektiğidir.
Bütün bunlara bağlı kalarak oluşturduğumuz yazımızı göndermeden kontrol etmek oldukça önemlidir. Genellikle tavsiye edilen gönderimden önceki iki günde yazının incelenmesidir. Gereksiz bulduğumuz ve amaçtan bağımsız kısımları yazıdan çıkarmak mantıklı olacaktır.
Umarım sizler de bu bilgilerden istifade ederek pozitif sonuçlara ulaşabilirsiniz :)
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.