Influencer Olmak ya da Olmamak
Kariyer - 27 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
27 Haziran, 2022
Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri her geçen gün artarken “influencer” kavramı da dijital pazarlama başta olmak üzere iletişimin birçok alanında karşımıza çıkmaya başladı. Influencer’lıkla ilgili soruların cevabını yazımda bulabilirsiniz.
Influencer Kavramı
Influencer, en basit tanımıyla sosyal medya ve dijital kanallar yoluyla takipçileri ile iletişim kuran, deneyimlerini paylaşarak para kazanan kişidir. Ürettiği içerikler ile ürün-hizmet tanıtımı yaparak takipçilerini etkilemeye, denemeye ve satın alıma yönlendirmeye çalışır.
Influencer’lar Ne İş Yapar?
Influencer’ı marka kavramıyla özdeşleştirebiliriz. Markaların reklam yüzü konumunda olan influencer, markalar hakkında bilgi vererek farkındalığı artırmaya ve bilinirliği sağlamaya çalışır. Takipçileri de, takip ettiği ve bağ kurduğu influencer’ın tanıttığı markaya daha olumlu tutum sergileyerek ve denemeye istekli olurlar. Bu sayede influencer da anlaşmasına göre paylaşım başına veya ürün ve hizmetin satılmasıyla para kazanır.
Burada markaların dikkat etmesi gereken en önemli konu, markanın kimliğine ve imajına uygun influencer seçimidir. Doğru hedef kitleye, doğru influencer gösterilmediği sürece belirlenen pazarlama hedeflerine ulaşılamaz hatta markaya karşı olumsuz tutum ve güven kaybı oluşabilir.
Takipçi Sayısına Göre Influencer Türleri
Mega Influencer: Mega influencer, en az bir sosyal platformda 1 milyondan fazla takipçiye sahip olmalıdır. Genel olarak büyük markalar ile paylaşım başına anlaşmalar yapar. Sosyal medya influencer’ı dışında film yıldızları, sporcular, müzisyenler ve dizi yıldızları da mega influencer olarak marka iletişiminde kullanılabilir.
Makro Influencer: Influencer pazarlaması konusunda daha erişilebilir olan makro influencer, 500.000 ile 1 milyon arasında takipçiye sahiptir. Makro influencer genellikle yüksek bir profile sahiptir ve farkındalığı artırmada etkilidir.
Orta Seviye Influencer: 50.000 ila 500.000 takipçisi olan orta seviye influencer, markalar için odaklı ve hızlı sonuç veren bir seçim olabilir.
Mikro Influencer: Bazı uzmanlık gerektiren konular hakkında bilgisi olan mikro influencer, 10.000 ile 50.000 takipçiye sahiptir. Mikro influencer’ın takipçisi de kendisiyle aynı konularda bilgi ve ilgi sahibi olduğu için yüksek etkileşim alıp markanın hedeflerini gerçekleştirmede etkili olabilir.
Nano Influencer: Nano influencer 1.000’den daha az takipçiye sahiptir fakat bir sektörde uzmanlaşmış olma eğilimdedir. Markalar bu influencerlarla daha az bütçe ile muazzam bir etkileşim yaratabilir.
Markaların influencer tipi seçiminde dikkat etmesi gereken nokta, pazarlama hedeflerine uygun seçim yapmasıdır. Markalama için mega veya makro influencer uygun olabilirken ürünün satışlarını artırmak için orta seviye, mikro ve nano influencer daha uygun olabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta ise erişim ve etkileşimin, takipçi sayısından daha önemli olduğudur.
Influencer’lar Ne Kadar Kazanıyor?
Sosyal medyada içerik üreticisi olarak bildiğimiz influencer günlük ya da haftalık paylaşımlarla para kazanabilir. Aynı zamanda paylaştığı linkler ile komisyon sistemi üzerinden gelir sağlayabilir. Belirli bir ücretlendirmenin olmadığı bu iş sektöründe gelir elde etmek değişkenlik göstermektedir. Aylık 200.000 TL gibi bir gelir kazanılabilirken bu miktar 2.000 TL de olabilir.
Herkes Influencer Olabilir mi?
Öncelikli olarak kendinizi tanımanız ve gerçekten etki edebilecek bir insan olup olmadığınıza karar verip düzenli ve sabırlı olmaya hazır olmanız gerekir. Kaliteli içerikleri üretip farklılaşırken bir planınızın olması önemlidir. Oluşturduğunuz içerik planını saatlere ve günlere bölerek takvim oluşturmanız bu düzeni sağlamaya yardımcı olacaktır. İçerik üretiminde önemli olacak bir başka nokta ise istikrarlı olmanızdır. Çoğu influencer, başlangıçta herhangi bir getirisi olmadan içerik üretmeye devam etmiş ve uzun süreler sonunda bu emeklerinin karşılığını almıştır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.