CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kariyer - 04 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
04 Temmuz, 2022
Bir CV'ye neler yazılmalıdır ve CV düzeni nasıl olmalıdır? CV’nizin öne çıkması için nelere dikkat etmelisiniz? Özgeçmiş oluşturmadan önce bilmeniz gerekenler ve önemli ipuçları yazımda.
CV’ye neler yazılmalıdır?
Başvurduğunuz işle ilgili becerileriniz, eğitim geçmişiniz, eğer varsa iş deneyiminiz ve referanslar her CV'de olması gereken önemli kısımlardandır. İş deneyiminiz yoksa staj deneyiminiz, yer aldığınız projeler veya aldığınız ilgili olabilecek dersler gibi önemli bilgileri ekleyebilirsiniz.
CV’nin düzeni nasıl olmalıdır?
Ters Kronolojik Sıra: Dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden birisi yazdığınız her kısımdaki sıralamayı önce en yeni bilgi olacak şekilde yapmanızdır. Örneğin eğitim bilgilerinizi en yeni bitirdiğiniz üniversite bölümünden liseye doğru olacak bir sıralamada yazmalısınız.
CV'nizde sıralamayı aşağıdaki şekilde yapmalısınız:
1. Kişisel Bilgileriniz: Adınızı, açık adresinizi, telefon numaranızı ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin en başına mutlaka yazmalısınız.
2. Tanıtma Cümlesi: Başvurduğunuz pozisyona ilişkin özelliklerinizin olduğu kısa bir cümle yazmalısınız.
3. Eğitim Bilgileriniz: Okuduğunuz bölümleri en yeniden eskiye olacak şekilde ters kronolojik sıra ile yazmalısınız.
4. İş ve Staj Deneyiminiz: Ters kronolojik sıraya dikkat ederek iş ve staj deneyimlerinizi yazmalısınız. Çalıştığınız yerdeki pozisyonunuzu, yaptığınız işleri ve sorumluluklarınızı da mutlaka kısaca belirtmelisiniz.
5. Diğer Başlıklar: Başvurduğunuz pozisyonla ilgili aldığınız dersleri, akademik proje deneyimlerinizi, sertifikalarınızı, akademik ve profesyonel ilgi alanlarınızı yazabilirsiniz.
6. Referanslar: Referanslar kısmı için özgeçmişinizin son kısmına “referanslar istek üzerine verilecektir.” yazmanız yeterlidir. Ancak görüşmeden önce referans talep edilirse ayrı bir sayfaya referanslarınızı yazabilirsiniz. Referans olarak yazacağınız kişilerden yazmadan önce mutlaka izin istemeyi unutmamalısınız. Referans olarak verdiğiniz kişilerin adı ve soyadını, pozisyonlarını ve iletişim bilgilerini yazmanız gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar:
• İşverenler CV’leri kısa sürelerde okudukları için göz taramasına uygun olacak şekilde yazmalı, uzun paragraflardan kaçınmalısınız.
• Times New Roman veya Arial gibi kolay okunan bir yazı tipi seçmelisiniz.
• Yazı boyutunuzu 11-12 punto olarak seçmelisiniz.
• Normal kenar boşlukları kullanmalısınız.
• İki sayfadan uzun yazmamalısınız.
• İmla kurallarına ve yazım yanlışı yapmamaya dikkat etmelisiniz.
• Her iş başvurusu için aynı özgeçmişi göndermemelisiniz. İşverenin sizden ne beklediğini düşünerek özgeçmişinizi iş ilanlarına göre adapte etmelisiniz.
• Özgeçmişinize yazdığınız bilgiler hakkında bir soru gelmesi ihtimaline karşın iş görüşmesinden önce hazırlanmalısınız. Örneğin becerilerinizi yazarken mülakatta soru sorulması halinde yazdığınız bu becerileri ne zaman kullandığınıza dair nasıl bir yanıt vereceğinizi düşünmelisiniz. Bu becerilerinizi kanıtlar sunarak savunabilmelisiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.