Yeni Nesil Çalışma Şekli Olan Freelance Nedir?
Kariyer - 26 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
26 Temmuz, 2021
Kredi: pinterest
Yeni nesil çalışma şekli olan Freelance çalışmanın olumlu ve olumsuz yanlarını sizin için inceledik.
Milenyumun yeniliklerinin revaçta olduğu bu döneme bir de pandeminin getirmiş olduğunu yaşam şartları eklenince, teknolojik çağın etkisi hız kesmeden tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Ofislerin yerini alan evler, takım elbiselerin yerini alan pijamalar, hafta sonu tatillerinin yerini alan ve tüm haftayı tatilmiş gibi hissettiren şartlar… İlk başta alışması zor gelecekmiş gibi görünen ‘home-office’ ortamı, insanoğlunun her şeye kolay adapte olmasıyla birlikte gittikçe yaygınlaşıyor. Hatta öyle ki, yeni normal düzende bile bu durumun devam edebileceği konuşuluyor çünkü pandemi süresince yapılan araştırmalar, çalışanların ev ortamında, kendi düzenlerinde yaptıkları çalışmalar, verimliliklerini arttırıyormuş. Durum böyleyken, neden tekrar o küçük ofislerin içine tıkılıp, sabah 9 akşam 5 mesailerine geri dönelim ki?
Ofislerin ev ortamlarına taşınması ve bu dönemde yaşanan işsizlik sorunu bir iş anlayışının daha önünü açtı. Freelancer türkçe karşılığı olarak tek bir kelimeye sığdıramasak da şu şekilde açıklayabiliriz: “Tek bir firmada veya şirkette sabit ve tam zamanlı çalışmak yerine, farklı firmalar için proje bazlı, parça başı, yarı zamanlı veya sözleşmeli olarak farklı işler yaparak çalışma şekli’’.
Pandemiden önce de var olan bu çalışanların değeri, pandemiden sonra gün yüzüne çıktı. Zorlu şartlar altında çalışmak istemeyen veya pandemi koşullarında işsiz kalan insanlar, geçinebilmek için bu yola başvurdular. Şirketlerdeki çalışan açığı ve internet ağı bazlı işlerin daha da kolaylaşması üzerine, freelancerlar değer kazanmaya başladı. Hatta öyle ki, geleceğin çalışma şekli olarak bile görünüyor. Kulağa gayet rahat ve sıkıntısız gibi görünen bu çalışma şeklinin elbette olumsuz yanları da mevcut. En çok göze çarpan olumlu özelliklerin yanında sizi bekleyen bazı sıkıntıları da olduğunu söylemek mümkün.
Esnek çalışma saatleri: Eğer freelance bir işte çalışıyorsanız, bir bakıma kendi işinizin de patronu oluyorsunuz. Ne zaman çalışıp, ne zaman çalışmayacağınıza kendiniz karar veriyor, yapabileceğiniz kadar iş kabul ediyorsunuz. Bu sayede hem kendinize vakit ayırıyor, hem de üst üste binen sorumluluklarla boğuşmak zorunda kalmıyorsunuz. Göze gayet rahat gelen bu çalışma şekli, plansız çalışan biri için baş etmesi oldukça zor bir işe dönüşebilir. Her şeyin başında bunun bir iş olduğunu unutmamak gerek.
Evden çalışma: Freelancer’ların çalışmak için belirli bir yere gitmek zorunda olmamaları, en büyük lüksleri. İster ev, ister kafe, ister tekne gibi aklınıza gelebilecek her alanda çalışmaları mümkün. Böylece çalışanlar, kendilerine iyi gelecek ve verimliliklerini arttıracak her türlü alanı çalışma alanı olarak görebilirler. Bu durumun dikkat dağınıklığına izin vermeyecek bir şekilde kullanılması oldukça önemli. İstediğiniz her alanda çalışabilmenin performansınızı düşürdüğünü hissettiğiniz anda kendinize bazı sınırlar çizebilmelisiniz.
Sosyal çevre: Sadece evden çalışıp, iş arkadaşları veya patronunun sorunlarıyla yüzleşmeyen insanların, iş performanslarının yukarı çıkacağı ortada fakat bazı insanlar grup halinde veya insanlar ile sözlü iletişim kurarak çalışmayı daha çok seviyor. Bu tarz serbest çalışanların, daha izole ve kendi halinde çalışma şartlarına uygun olması gerekiyor. Belli bir şirkete veya kuruma bağlı olmamanız, oradaki çalışanlarla fiziksel bir bağınızın pek de mümkün olmadığını gösteriyor. Bilgisayar başından, görüntülü olarak kuracağınız iletişimlere hazırlıklı olmakta fayda var.
Birden fazla iş imkanı: Alıştığımız meslek gruplarının aksine, eğer freelancer iş yapıyorsanız, aynı zamanda yeteneğiniz olan birden fazla iş yapabiliyorsunuz. Freelance çalışan iş gruplarının arasında; seslendirme, yazarlık, logo tasarımı, marka pazarlama, beste yapma ve sosyal medya yönetimi gibi oldukça yaygın meslek yelpazesi bulunuyor. Birden fazla alanda yeteneği olan insanların, sadece tek bir alanda değil, birden fazla alanda kendilerini geliştirebildikleri bu çalışma sistemi oldukça rağbet görüyor.
Belirsiz maaş: Kendi işinizi kendiniz seçtiğiniz ve bazen de iş bulamayabildiğiniz bu freelance işlerde, maaş durumları pek de sabit değil. Her işte olduğunu gibi, bu sektörde de kendinizi göstermeniz ve belirli bir kitleye ulaşmanız gerektiği aşikar. Belli dönemlerde normalin üstünde para kazanabilirken, bazen hiç kazanamayabilirsiniz. Kendi ekonomisini yönetmeyi ve bu konuda risk almayı sevmeyen insanların, freelance mesleklerden uzak durmalarında fayda var.
Eğer bu şartlara uygun olduğunuzu ve yaşam şartlarınızı buna göre şekillendirebileceğinizi düşünüyorsanız, çok da uzak gelecekte olmayan bu çalışma hayatına girmenin keyfini çıkarın. Şimdiden birçok firma freelancer aramaya başladı bile. Sırf bunun için kurulan siteler bile mevcut. Siz de bu sitelere göz atarak, yeteneğiniz doğrultusundaki işlere başvurabilir, evinizden dilediğiniz gibi çalışmaya başlayabilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.