Online ve Yüz Yüze Eğitimin Avantajları - BaimsCase
Kampüsten Haberler - 01 Mayıs, 2023 - Okuma Süresi: 8 Dk.
01 Mayıs, 2023
Teknolojinin ve bilimin ilerlemesiyle eğitimin dünyada katettiği yol da bir hayli ilerlemiştir. Zaman ve mekan fark etmeksizin eğitimin her an bizimle olmasında şüphesiz online eğitimin büyük katkısı vardır. Gelin online ve yüz yüze eğitimin avantajlarını ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim
Online Eğitim
Uzaktan eğitimin tarihçesine baktığımız zaman 1900’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Tabi o zamanki şartlar ve imkanlar gereği bu eğitim mektuplar üzerinden yapılmaktaydı. Günümüzde ise gelişen teknolojinin ve internet ağlarının varlığı ile online eğitim belki de her eve girmiş durumda. Online eğitim öğrencilerin mekandan zamandan ve birbirlerinden uzak olduğu bir eğitimdir. Bu durumun öğrenen için birçok avantajı olduğu gibi sınırlılığı da bulunmaktadır. Şimdi bu avantajlara ve dezavantajlara yakından bir bakalım.
Avantajlar:
-
Her şeyden önce online eğitimin bireylere en önemli katkısı, zaman yönetimi sunuyor olmasıdır. Tabi ki zaman yönetimi sunmakla beraber zaman tasarrufu da sağlamaktadır. Birey derse katılırken bir mekan değiştirmediği ve bununla birlikte istediği mekanda derse katılabildiği için gündelik yaşamda ulaşım, yemek gibi faaliyetler için ekstra bir zaman harcamaz. Bu da bireyin kendine ekstra zaman ayırmasını sağlar. Öğrenen, kendisine ayırdığı ekstra zamanla yüz yüze eğitimde yapamadığı bir çok faaliyeti gerçekleştirip istediği kadar sosyalleşebilir. Bununla birlikte okul ve sınıf ortamından bağımsız olarak evde eğitim almak engelli bireylere de oldukça katkı sağlamaktadır.
-
Online eğitim öğrenciyi merkeze alır. Her bireyin öğrenme stili ve öğrenme süresi farklıdır. Okulda öğrenme anında zaman sınırlılığından dolayı bireylere öğrenmesi için ekstra gerekli süre maalesef verilmeyebilir. Çünkü sınıfın atmosferi önemlidir. Online eğitimde ise öğrenen bireysel olarak öğrenir ve çalışır. Bilgisayar ortamında istediği zaman anında dönüt alabilir. Bu da öğrencinin motivasyonunu ve başarısını arttırır.
-
Eğitim yaşam boyudur. Birey sadece örgün eğitimin sunmuş olduğu bilgiler ve konular üzerine değil yaşamın her alanından merak ettiği ve öğrenmek istediği her türlü konuyu anında öğrenebilir. Özetle bilgiler bireyin elinin altındadır. Ulaşmak için fazla gayret göstermesine gerek yoktur.
Online eğitimde fırsat eşitliği sunulması, bireysel farklılıklara dikkat edilmesi, ek süre ve imkan tanınması, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmesi, anında dönütlerle motivasyonu arttırması vb. gibi daha birçok avantajı vardır. Peki bu eğitimin hiçbir sınırlılığı bulunmuyor mu? Gelin bir de buna bakalım.
Dezavantajlar
-
Yukarıda bahsedildiği gibi online eğitimde bilgi bireyin elinin altındadır. Bu ne kadar avantaj olsa da aslında bu özelliğin bireye dezavantajları da vardır. Birey bilgiye ulaşmak için ekstra çaba harcamaz. Çaba ve emek az olduğu için öğrenci bilgiye ulaştığında bu bilginin kalıcılığı daha az olur.
-
Her ders online eğitimde fayda sağlamaz. Örneğin kimya dersinde öğrenci yaşayarak ve işbirliği içinde arkadaşları ile deney yapmadan o dersi öğrenemez. Öğrense bile bilgiler kalıcı olmaz.
-
Belki de en önemli sorunlardan birisi disiplin sorunlarıdır. Öğretmen öğrenci ile yüz yüze ve göz göze temas sağlayamadığı için sınıf ortamında disiplin sorunları çıkacaktır. Çünkü öğretmen öğrencinin dersi izleyip izlemediğini veya dersin bireye yarar sağlayıp sağlamadığını net bir şekilde gözlemleyemez. Bu da muhakkak öğrenme sorunlarına yol açacaktır.
Aslında online eğitimin avantaj ve dezavantajları arasında ince bir çizgi bulunmaktadır. Günümüz teknoloji çağı olsa da sosyoekonomik düzeyi düşük olan birçok aile ülkemizde bulunmaktadır. Bu aileler, çocuklarının eğitimine destek olmak isteseler de bunu başaramayabiliyor. Bu bakımdan online eğitim fırsat ve imkan eşitliği getirdiği kadar sosyoekonomik düzeyi yüksek olan bireylere de ayrıcalık getiriyor diyebiliriz. Bununla birlikte öğrencinin yaşamış olduğu aile ortamı, anne baba ve kardeş ilişkileri, ailenin genel atmosferi, evde eğitimden dolayı sosyalleşememe gibi faktörler de öğrencinin psikolojik sağlığını doğrudan, öğrenmeyi ise dolaylı yoldan etkileyecektir.
Yüz Yüze Eğitim
Genel olarak baktığımızda eğitimin ortaya çıkışı insanlığın ortaya çıkışına kadar dayanmaktadır. Fakat kuramsal ve sistemli bir şekilde geleneksel eğitimin ortaya çıkışı şüphesiz yazıyla paralellik göstermektedir. İlk çağlardan bu yana daima pozitif yönde gelişerek büyüyen eğitimin günümüzdeki yeri online ve yüz yüze eğitim olmak üzere ayrılmıştır. Peki teknolojinin gelişmesine ve evden, işten, sokaktan kısaca her mekandan eğitim alınabilmesine rağmen neden hala okullarda geleneksel yüz yüze eğitim devam ediyor? Yüz yüze eğitimin avantajları ve dezavantajları neler birlikte bir bakalım.
Avantajları:
-
Eğitim formal ve informal olmak üzere ayrılmaktadır. Formal eğitim planlı programlı ne zaman ve nerede verileceği bilinen eğitimlerdir. Okullarımızda formal eğitim örgün eğitimle beraber zorunlu hale gelmiştir. Fakat bunun yanında birey okulda sadece akademik ve formal eğitim değil informal eğitimden de yararlanır. Örneğin öğretmen koridorda başka bir öğretmenle konuşurken bir öğrencinin konuşmaya kulak verdiğini ve orada araba fiyatlarından bahsedildiğini duymuş olsun. Öğrenci yeni bir bilgi edinmiş oldu. İşte buna informal eğitim denir. Okullarımızda öğretmenlerin kullanmış olduğu yöntem, teknik, materyal, eğitici oyunlar vb. uygulamalar öğrenciye planlı programlı eğitimi öğrettiği gibi informal eğitim de sunmaktadır. Örneğin sevgi, saygı, empati, koşulsuz kabul, yardımlaşma, sorumluluk gibi noktalarda yüz yüze eğitim yararlı olmaktadır.
-
Online eğitimin sınırlılıklarından olan pratik uygulamalardaki eksikliğini yüz yüze eğitim kapatır. Yüz yüze eğitimle birey dokunarak, yaşayarak ve arkadaşları ile işbirliği içerisinde dersin konularını rahat bir şekilde öğrenebilir. Bunun yanında gösterip yaptırma, rol oynama, drama, konuşma halkası, akvaryum, beyin fırtınası, münazara ve daha bir çok öğretim yöntem ve tekniği öğrenciyi öğrenirken sürece dahil eder. Yani öğrenci aktif bir konumda olur. Online eğitimde bunu başarmak biraz zordur. Çünkü öğretmen sunuş yolu ile öğrenciye bilgileri aktarır.
-
Öğretmenin sınıfa hakim olması ve disiplin sorunlarının daha az yaşanması yüz yüze eğitimin diğer bir avantajıdır. Öğretmen sınıf ortamında her bireyi gözlemeyebilir ve her bir davranış için ayrı bir dönüt verebilir. Bu da öğrencinin derse odaklanmasını ve dersi daha iyi anlamasını sağlar.
Dezavantajları:
- Baktığımız zaman yüz yüze eğitimin yani dezavantajları genel olarak online eğitimin avantaj sağladığı alanlardadır. Yüz yüze eğitimde mekan bellidir. Mekanın belli olması ise ulaşım beslenme gibi öğrencide sorun yaratabilecek faktörleri beraberinde getirir. Öğrenci beslenme ve ulaşıma ayırdığı zamanı online eğitimde kendine ayırabilirken yüz yüze eğitimde bu mümkün değildir. Bu öğrencinin hobilerine veya ilgi alanlarına ekstra zaman ayıramamasını beraberinde getirmektedir.
- Öğrenci için maliyet yaratabilir. Okulun eve olan mesafesi ve okulun yapısı maliyeti etkiler. Uzun yoldan okula giden öğrenciler için ulaşım ve beslenme biraz maliyet doğurabilir.
Göründüğü gibi yüz yüze ve online eğitimin kendi içinde birçok avantaj ve dezavantajları bulunmaktır. Önemli olan nerede olursak olalım her daim eğitimi devamlı ve sürekli kılmaktır. Atatürk bir sözünde “En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır!’’ demiştir. Bu sözden de anlaşıldığı gibi çağın gereksinimlerine göre verilen eğitimin niceliği ve niteliği değişebilir fakat eğitimin bireye sağlayacağı yarar her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Birey öğrenmeyi öğrenmelidir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.