Hacettepe'de Nükleer Enerji Mühendisliği
Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 7 Dk.
16 Ağustos, 2021
Bu yazıda Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği hakkında eğitiminden iş olanaklarına kadar merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
EĞİTİM
Aldığımız eğitim %100 İngilizce olduğundan, yeterlilik sınavlarını veremediğiniz takdirde bölüme geçmeden önce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamanız gerekir. İlk 2 yılda aldığımız derslerin çoğunluğu matematik, fizik, teknik çizim gibi ortak mühendislik dersleriyken son 2 yılda programımız nükleer mühendislik, radyasyon algılama ve ölçme laboratuvarı, nükleer reaktör teorisi ve nükleer yakıt çevrimi gibi alanımıza yönelik dersler üzerinde yoğunlaşır.
Programın kendisi başlı başına oldukça yoğun bundan dolayı bölümde yandal ya da çift anadal gibi seçeneklerimiz yok, bunun yerine başka bir dalda da yetkinlik kazanmak isteyenler mezuniyetlerinden sonra yüksek lisans eğitimiyle diğer alanlara yöneliyorlar. Bununla birlikte aldığımız derslerin çoğu Avrupa’daki okullarda lisansüstü eğitimin kapsamında verildiğinden Avrupa'daki hiçbir okulla halihazırda bir Erasmus anlaşmamız yok. Yine de Erasmus Stajlarıyla hala bir şansınız var, bu konuda bir engelimiz yok.
Her ne kadar göreceli bir durum olsa da belirtmeliyim ki nükleer enerji mühendisliğinin diğer mühendisliklere kıyasla zor bir eğitimi vardır. Hocalarımızın da dediği üzere bölüme girmek kolay, çıkmak zordur. Her sene 60 öğrenci alır ama bırakın bir senede, aynı dönemden 60 öğrenci mezun vermeyi farklı dönemlerden toplam 60 öğrenci verdiğini dahi göremezsiniz. YÖK Atlas’ın dediğine göre 2019-2020 döneminde toplam 24 mezun vermiş ve açıkça söyleyebilirim ki bu sayı ortalamanın üstünde.
AKADEMİK KADRO
Şu an bölümde 11 öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisi hocamız var. Henüz hocalarımızın hepsiyle birebir tanışıp hepsinin derslerine girmedim ama hepsinin alanlarında uzman olduklarını, gerek hocalarımızın gerek asistan hocalarımızın biz öğrencilerine karşı her zaman için kapılarının açık olduğunu, ihtiyaç duyduğumuz takdirde yardım etmekten çekinmediklerini ve bu pandemi sürecinde dahi her birine kolaylıkla ulaşabildiğimizi söyleyebilirim.
İŞ OLANAKLARI
Yurt içinde, özel sektörde çok bilinmese de zaman zaman bazı şirketler tarafından çeşitli pozisyonlar için nükleer enerji mühendisi ilanları veriliyor ve böyle durumlarda da genellikle bölümümüzle iletişime geçilip duyuru yapılması sağlanıyor. Kamuda çalışmak isteyenler içinse mezunlar genellikle Nükleer Düzenleme Kurumu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (yeni adıyla TENMAK) ve TÜBİTAK gibi kurumlarda çalışma imkanları bulabiliyorlar. Yurt dışındaki seçenekler düşünüldüğünde listenin başında tabi ki de nükleer enerji santralleri geliyor, ama burada iş olanakların sizin ilgi alanınız ve hayallerinize göre çok daha çeşitli seçenekler de içerebileceğini unutmamalısınız.
ÖĞRETİM ÜYEMİZİN BÖLÜMÜ DÜŞÜNENLERE NOTU
Yazımı bitirirken sevgili hocalarımızdan Dr. H .Okan Zabunoğlu’nun 2016 yılında bölümün Facebook grubunda yaptığı bir paylaşımı sizlere aktarmak istiyorum:
HÜ-NEM tercihi yapmayı düşünen adayların dikkatine:
Öz bilgilendirme ve sık sorulan bazı sorulara yanıtlar
1. Matematiği, Fiziği ve problem çözmeyi sevmiyorsanız bu bölüme gelmeyin.
2. “Zorluklarla uğraşmak istemiyorum” diyorsanız gelmeyin. “Oh be, şu YGS+LYS stresi bitti, bir de eli yüzü düzgün bir Bölüme (ismi de biraz eksantrik) kapağı attık mı, gel keyfim gel” diye bir mantalite içinde iseniz, dikkatli olun. Bu mantaliteyi bir an önce değiştirmezseniz, burada çok daha stresli günlerin sizi beklediği kesin.
3. Eğitim dili İngilizce. Öyle veya böyle doğru düzgün İngilizce anlamak, okumak, yazmak zorundasınız. Hazırlık eğitimi sırasında İngilizce konusunda gerekli tüm altyapıyı edinmeniz, buna odaklanmanız şart. Bölüme başladığınızda “ben İngilizce anlamıyorum” demeyin. Altyapı sağlamsa, ilk anda sorun yaşasanız bile kısa sürede uyum sağlarsınız.
4. Bilgisayar Programlama bir diğer sorunlu husus; ilgili derse odaklanmanız ve gerekirse fazladan çaba harcamanız gerekebilir. Sırası geldiğinde, “ben program yazmayı bilmiyorum” demeyin.
5. Bölüme geçen sene son giren ilk 67000’lerde imiş; ancak Bölümden çıkışın çok daha yukarıda olacağını söyleyebilirim. En iyi mezunlarımızı Türkiye’deki tüm mühendisler arasında ilk 10’da görmek isteriz, iyi mezunlarımızı ilk birkaç yüzde, orta-karar mezunlarımızı ilk birkaç binde… Yani, bizlerin çabası bu yönde; bu yüzden de Bölümden çıkmak, Bölüme girmek kadar kolay değil.
6. Beşinci Madde nedeniyle bölümün zor olduğunu söyleyenler çoğunlukta; ama yukarıdaki ilk beş maddeyi kavrayarak bu Bölüme gelirseniz ve gerektiği gibi ve kadar çalışırsanız, hemen hiçbir şeyin sanıldığı kadar zor olmadığını da anlayacaksınız.
7. Burası İş Bulma Kurumu değil, eğitim/öğretim kurumu; bizim öncelikli derdimiz size dünyanın her yerinde kabul gören/görecek bir Nükleer Mühendislik eğitim/öğretimi vermek. Bu nedenle, iş bulma olanaklarından önce, bu alanı sevip sevmeyeceğinize bakın.
8. İş olanakları oldukça sınırlı. Nükleer mühendislerin en önemli işverenleri şimdilik açık ara Devlet sektöründen (TAEK, ETKB, TEÜAŞ, TEİAŞ vb.). Özel sektörün nükleer mühendise olan gereksinimi çok az. Akkuyu ve Sinop nükleer santral projelerinin sağladığı iyileştirme hatırı sayılır düzeyde değil henüz. Bu açıdan gelecekte ne olacağı konusunda da bir kesinlik yok!
9. 2014 ve 2015’te toplam 40 küsur mezun verdik, 2016’da 8 mezun verdik. Türkiye’de HÜ-NEM dışında nükleer mühendislik eğitimi veren sadece Sinop Üniversitesi var, o da geçen sene açıldı ve sanıyorum 8-10 öğrencisi var. Meseleye bu açıdan da bakıp, Nükleer Mühendisliği diğer mühendislik dalları ile de kıyaslamanızı öneririm. Mesela bilgisayar (veya inşaat vs.) mühendisliğini ele alın; ülke çapında her yıl toplam kaç kişi bilgisayar mühendisi olarak mezun oluyor ve kaç kişi bilgisayar mühendisi olarak iş bulabiliyor? Bunları da araştırın, üzerinde düşünün…
SON SÖZ: Sanki genelde olumsuz şeyler söylemişim gibi gözükebilir, ama satır aralarında çeşitli olumlu unsurlara da değindiğimi sanıyorum. Diğer olumlu şeyleri ise burada söylemeyeceğim, reklama girer; gelenler görsün…
Umarım bölüm hakkında bilgilenmek isteyenlere yardımcı olabilmişimdir. Bölümü tercih edecek arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim. Eğer gerçekten düşünerek, bu bölümü isteyerek tercih ediyorsanız zaman zaman zorlansanız dahi eğleneceğinizi garanti ederim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.