Gün Boyu Çalışabilmek için Vücudunuza Reset Atın: 20 Dakika
Kampüsten Haberler - 06 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
06 Mart, 2023
Günde 20 dakika ile enerjinizi ve veriminizi koruyarak tüm gün çalışmak mümkün. Nasıl mı? Gelin hep beraber bu konuya bir göz atalım!
Bazen yoğun bir iş temposu bazense yoğun geçen final haftası... O gün için sıkı bir çalışma sistemi gerekebiliyor . Gün başlarken oldukça dinç bir şekilde çalışmaya başlanıyor. Araştırmalara göre özellikle sabah üstü olan bu çalışmalardan yüksek verim alınıyor. Hatta önemli işleri, zorlayan çalışmaları bu zaman diliminde halletmek tavsiye edilmektedir. Sebebi ise beynin daha aktif çalışması. İlerleyen saatlerde özellikle öğlen sonu ise verim git gide düşmektedir. Hele ki yemekten sonra vücuda çöken bir uyku göz kapaklarını zorlamakta ve gözler yatağa ilişmektedir. Planımız o gün için çok çalışmaksa veya ertesi gün bir final sınavımız varsa uyumak seçeneği pek doğru olmamakta.
İşte tam bu noktada imdadımıza yetişen bir uyku sırrı var. Araştırma sahibi Dr. Fiona Kerr'e göre 20 dakikalık bir öğle sonu uykusu günün geri kalan kısmı için oldukça dinç olmamıza neden olur. Yani bedene bir nevi reset atılıyor. Beynin daha hızlı çalışması sağlanıyor. Stres azalıp motor becerilerimiz artıyor. Bu uyku sayesinde verimimiz arttığından yapılan işlerden daha lezzet alabiliyoruz. Ancak bu uykunun uygulanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Derin uykuya dalmadan uyanmamız gerekiyor. Yani bizden tam bir uyku istenilmiyor. Eğer derin uykuya dalınırsa olduğumuzdan çok daha yorgun ve uykusuz hissetme ihtimali var. Yapmamız gereken gözleri kapatıp 20 dakika boyunca dinlenmek ve nefese odaklanmak. Bunu yaparken de kötü düşüncelerden arınıp sadece dinlenmenin keyfine bakmalıyız. Öğrenciler üzerinde etkisi oldukça büyük. Deneyimleyen arkadaşlarımızın çoğu olumlu geri dönüşler yapmaktadırlar. Özellikle çalışmalarını son haftaya sıkıştıran final haftası öğrencileri için tam bir kurtarıcı!
Eski zamanlarda da bu tarz uygulamaları görmek oldukça mümkün. Misal İslam geleneğinde benzerine rastlanmakta. Vücudu dinlendirmek için yapılan öğle uykusuna o dönemler "Kaylule" denilmiştir. Genellikle güneşin en tepede olduğu saaatlerde yapılan bu uykunun süresi kişiden kişiye değişmektedir. En kısa kaylule 30 dk, en uzunu ise bir buçuk saattir. İspanyollar da ise öğleden sonra boşuna "Siesta" yapılmıyor. Şuanda da birçok şirkette bu tarz uygulamalar görülmektedir. Örneğin Google. Kaliforniya'daki merkezde "Sleeping pods" denen koltuklar bulunmakta. Bu koltuklar bir nevi uyku kapsülleri olarakta bilinmektedir. Bu koltukların içinde öğlen 20 dakika kestirmek gerekmektedir. Yani bu sistem verimi arttırdığı için kökeni eskilere uzanmaktadır. Yüksek verim iyi bir iş niteliğini doğurduğundan günümüzde bahsi geçen sistemin iyice yaygınlaştırılması kişilerin öz başarısı için sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.