Finaller ve Taktikler
Kampüsten Haberler - 26 Haziran, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
26 Haziran, 2023
Hepimiz yoğun ve stresli sınav dönemlerinden zaman zaman geçiyoruz. Fakat, bu stresi azaltmak için sınavlara hazırlanırken birçok yöntem uygulanmaktadır. Bu yazıda sınavlara hazırlanırken hangi tür yöntemlerin uygulanılabileceğinden bahsedilmektedir.
Herkesin sınavlara çalışma yöntemi farklı olsa da uygulanılan teknikler aslında benzer niteliktedir. Fakat bazı zamanlar kişinin kendisi için hangi yöntemin doğru olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bu sayede istenilen başarıya daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılmaktadır. Aşağıda sunulan teknikler ile kişi kendisine hangi yöntemin uygun olduğunu belirleyerek gelecekteki sınavlarda bu yöntemi kullanabilir. İlköğretim, ortaöğretim ya da yükseköğretim fark etmeksizin eğitim sürecinde sık sık sınavlara girilmektedir. Hatta eğitim hayatı tamamlansa bile kamu kurum ve kuruluşlarında meslek sahibi olabilmek için sınavlara girilmektedir. Dolayısıyla hayatın her döneminde belirli sınavlardan geçilmektedir. Ortak amaç ise başarılı olmaktır. Süreç, tek bir sınav için olsa da birçok ders birlikte alınmaktadır. Birden fazla alınan derslerde başarılı olmak için sınavlara hazırlanırken bazı teknikler uygulanmaktadır. Peki, bu teknikler nelerdir?
1. Harita Metodu
Harita metodu oldukça basit bir yöntemdir. Çalışılan konu hakkında anahtar kelimeler not olarak alınmaktadır. Daha sonra A4 kağıdına bir şema çizilmektedir. Çalışılan konu hakkında altbaşlıklar şemanın birer kolu olarak çizilmektedir. Not alınan anahtar kelimeler hangi şema koluna ait ise o kısma yazılmaktadır. Bu yöntem ile sınavlara hazırlanırken karmaşadan kurtulunabilir. Anahtar kelimeler her konunun içeriğini özetlediği için akılda kalıcı bir yöntemdir. Özellikle sınav anında anahtar kelimeleri yazarak konunun içeriği ve ayrıntıları da hatırlanabilir.
2. Ayna Yöntemi
Ayna yönteminde çalışılan her konuyu birine anlatıyormuşçasına ayna karşısına geçilerek konudan bahsedilmektedir. Bu yöntem ile konuya ne kadar hakim olunduğu da test edilmektedir. Bu şekilde eksik olan yönler de fark edilmektedir.
3. Ses Kaydı
Ses kaydı yöntemi ile konulara çalışılırken telefon, bilgisayar vb. herhangi bir teknolojik alete ses kaydedilmektedir. Daha sonra gün içerisinde dinlenilen bu ses kaydı ile konular sürekli olarak tekrar edilmiş olunmaktadır.
4. Yazmak
Çalışma anında çalışılan konu kaleme alınmaktadır. Bu yöntemle konu hem ezberlenmiş olunmaktadır hem de kağıt düzeni öğrenilmiş olunmaktadır. Bu yöntem ile sınav anında cevaba nasıl başlanılacağı ve bahsedilen konu hakkındaki bağlamların nasıl sağlanılacağı da öğrenilmektedir.
Bu teknikler ile kişi kendisi için doğru yöntemi bulmalıdır. Unutulmamalıdır ki doğru yöntemler başarıyı getirmektedir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.