Eğitimin İki Ayrı Dünyası: Online Eğitim ve Yüz Yüze Eğitim

Kampüsten Haberler - 08 Mayıs, 2023 - Okuma Süresi: 8 Dk.

08 Mayıs, 2023

Eğitimin İki Ayrı Dünyası: Online Eğitim ve Yüz Yüze Eğitim

Son üç seneyi göz önüne aldığımızda en tartışmalı konulardan olan "online eğitim" ve "yüz yüze eğitim" konuları bugün hala popülerliğini korumaya devam ediyor. Gelin hep birlikte benim perspektifimden online eğitime ve yüz yüze eğitime ve yaşadığım deneyimlerime göz atalım!

Mart 2020 doğumlu bir bebek: Online Eğitim

Lise son sınıf ve üniversitenin ilk iki yılının tamamını ya da belirli bölümlerini online olarak tamamlamış bir öğrenci olarak online eğitimin hayatımın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyleyebilirim. Bu süreçte sisteme adapte olmuş olsam da eğitim hayatımda online eğitimin hem avantajları hem de dezavantajları olduğunu biliyorum. Bu nedenle online eğitimin avantajlı yönlerinden başlayarak ele almak istiyorum.

Eğitimin İki Ayrı Dünyası: Online Eğitim ve Yüz Yüze Eğitim

Zor Günlerin Kurtarıcısı Online Eğitim
Herkes eğitim hayatı boyunca en az bir kez hasta olur. Bu durumda iki seçeneğimiz vardır: okuldan izin almak veya okula gitmek. Ancak birinci seçenek her zaman mümkün olmaz. Online eğitim sayesinde ise hasta olduğumda derslerimi takip edebilir ve evde dinlenerek süreci daha rahat geçirebilirim. Hatta derslere hiç katılamadığım durumlarda bile öğretmenlerimiz dersleri kaydederek veya notları sistemde paylaşarak tekrar izleme imkanı sunuyor. Bu avantajlar gerçekten harika, değil mi?

Eğitimde Yer Yer ve Zaman Zaman Sağladığı Ergonomiklik

Telefon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlar artık elimizin altında daha sık olduğundan, eğitim sürecinde önümüzdeki sınırlar kalkmaya başlıyor. Online eğitim imkanları doğru kullanıldığında birçok fayda sağlayabilir. Özellikle benim gibi Fransız dili ve edebiyatı bölümündeyseniz online kaynaklar eğitim kalitenizi yükseltiyor. İnternet sayesinde gerçek hayatta kolayca erişilemeyecek kitaplara ve dokümanlara kolayca ulaşabilir, dil çalışırken takıldığınız noktalarda da yardım alabilirsiniz. Bu nedenle, online eğitimin zamandan tasarruf ve bilgiye ulaşılabilirlik konularında ne kadar yararlı olduğunu açıkça görebiliriz.

Yukarıda bahsettiğim gibi online eğitimin ne kadar güzel avantajları olsa da aynı zamanda dezavantajları da var.

Online Eğitimde Hayalet Kampüsler

Üniversite sınavlarını başarıyla geçen ancak hayal ettikleri üniversite hayatını yaşayamayanlar ve kampüs hayatını geride bırakmak zorunda kalanlar, online eğitime geçişle birlikte demoralize olup eğitim hayatlarından uzaklaşmaya başladılar. Üzücü bir durum olsa da kampüs hayatı ve yeni arkadaşlıkların kurulması gibi deneyimler artık online ortamlarda gerçekleşiyor. Bu nedenle, herkesin ve özelikle benim en çok mutlu olduğum olduğum yer olan kampüs artık hayalet kampüs olarak varlığını sürdürüyor.

Kopya, Denetim ve Öğrenci Gelişim Takip Problemi

Bu yazının bana göre belki de en önemli kısmına gelmiş bulunmaktayız. Tüm öğrencileri ilgilendiren bu maddede online eğitimin en büyük sorunlarından birini ele alacağım. Öncelikle, online eğitim ile birlikte gelen kopya problemi hala günümüzün en tartışmalı konularından biridir. Bu problem için bazı üniversiteler eve ayna gönderse de, cihaz kameralarını zorunlu olarak açtırsa da bu durum bazen mağduriyetlere ve yeni kopya yöntemleriyle gelen öğrencilerin oluşmasına sebep oluyor. Belirli bir kesimin hakkıyla çalışarak girdiği sınavda diğer kesimin kopya çekerek daha başarılı notlar elde etmesinin, emek vererek çalışan öğrenci kesimini de kopya çekmeye yönelttiğini herkes çok iyi anlayacaktır. Evet, hepimiz yaşadık. Bu konuda ayrı bir noktaysa kopyanın denetlenebilirliğidir. Henüz gerçekçi ve efektif bir yöntem olmamasıyla birlikte kopya problemi benim için online eğitimin en büyük dezavantajlarından biridir. Son olarak öğrencinin gelişimini takip etmenin çok zor bir hal alması. Öğretmenlerin öğrencileriyle gerçek bir etkileşim içinde olamayışı, kopya nedeniyle elde edilen gerçeği yansıtmayan sınav notları  gibi faktörler öğretmenin öğrenciye ve öğrencinin öğretmene geri bildirim yapmasını imkansız hale getiriyor. Bu süreçte bir öğrenci olarak en çok hissettiğim eksiklik bu yönde oldu diyebilirim. Daha önce eğitim olgusunun bu kadar yalnız hissettirdiği bir dönem olmamıştı.

 

Yüzyılların Mirası: Yüz Yüze Eğitim

Neredeyse herkesin doğumundan 2020 yılına değin deneyimlediği eğitim türü yüz yüze eğitim modelinin, eğitimin en önemli temellerinden biri olduğu inkar edilemez. Lakin her şeyin avantajı ve dezavantajı olduğu gibi yüz yüze eğitimin de kendi içinde avantajları ve dezavantajları mutlaka bulunuyor. Bu kısımda benim gözümden yüz yüze eğitimin avantaj ve dezavantalarını okuyor olacaksınız.

Eğitimin İki Ayrı Dünyası: Online Eğitim ve Yüz Yüze Eğitim

Günümüz Şartlarında Sosyalleşmenin En Kolay Yolu

Derslerin ve okulun getirdiği birleştirici ve yardımlaşma yapısıyla kendinize en uygun sosyalleşme ortamını oluşturabilmeniz mümkün. Yüz yüze eğitim benim için özellikle sosyal etkileşim açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Örneğin, sınıftaki arkadaşlarımı ve öğretmenimizi görmek dersleri daha anlamlı hale getiriyor ve okuldaki atmosferi özletir hale getiriyor. Öğretmenlerime direkt sorular sormak ve onların gözetiminde ödevlerimi yapmak, beni daha motive ediyor ve ilerlediğim sürecin bilincinde olabiliyorum. 

Ancak yüz yüze eğitim de online eğitimde olduğu gibi bazı dezavantajlara sahip:

Fiziksel ve Psikolojik Yorgunlukla Birlikte Yaşam Zorluğu

İstanbul gibi bir yerde öğrenciyseniz beni çok iyi anlayacaksınız. Özellikle trafik yüzünden geç kalma sorunu bunların başından geliyor. Hiçbir zaman evdeki hesap çarşıya uymuyor ve sürprizle karşılaşıyorum. Evdeki rahat atmosferden çıkmak ve yolda geçen zamanları düşündükçe sıcacık yatağınızdan kalkmak çok zor olabiliyor. Bunlarla birlikte öğretmenimin anlattığı konuları kaçırmam durumunda onları daha sonra tekrar izleme imkanım olmadığı için ve not tutarken ders videolarında olduğu gibi kontrol bende olmadığı için öğrendiklerimi kaçırabiliyorum. Bu durumların hepsi birleştiği taktirde fiziksel ve psikolojik yorgunluklar ne yazik ki kaçınılmaz oluyor. 

Online Eğitimi Nasıl Destekleriz ?

Peki, online eğtiim ve yüz yüze eğitimin avantajları ve dezavantajlarından bu kadar bahsetmişken sona önemli bir soru kalıyor. Online eğitim gördüğümüz bu dönemde, ben online eğitimde aldığım eğitimi desteklemek için neler yapıyorum? Gelin size üç maddede bunlardan bahsedeyim.

Eğitimin İki Ayrı Dünyası: Online Eğitim ve Yüz Yüze Eğitim 

Planlama ve Zaman Yönetimi

Online eğitimde, sınıf ortamından farklı olarak kendi başımıza çalışmanızı gerektirir. Ayrıca derslerden sonra size geriye kalacak zaman yüz yüze eğitime kıyasla çok fazla olacaktır. Bu nedenle, ben kendime bir çalışma programı hazırlayarak her gün ne kadar süre, nelere çalışacağımı ve ne zaman ödevlerimi yapacağımı belirliyorum. Bu, zaman yönetimi becerilerinizi geliştireceği gibi disiplinli bir çalışma düzeni oluşturmanıza da yardımcı olacaktır.

Öğrenme Kaynakları

Online eğitim süreci; video dersleri, sunumlar, ödevler ve sınavlar gibi çeşitli öğrenme materyalleri içerir. Bu materyallerin önemini kavrayarak olması gerektiği gibi uygulayıp sınıf ortamından yoksun geçirdiğim bu süreçte öğrenme sürecimi destekliyorum

Motivasyon

Online eğitimde motivasyon sağlamak, sınıf ortamındaki gibi kolay değildir ancak imkansız da değildir. Online eğitim sürecinde motivasyonu, eğitimimizin sürdürülebilirliği ve sağlığı için unutmamamız gerekiyor. Bu konuda kendime ilk olarak hedefler belirleyerek kendimi  bunları başarmaya yönelik motive ediyorum. Ayrıca başarınızı da kutlamayı unutmayın. Öğrendiğiniz bir konuda kendinizi geliştirdiğinizi hissettiğinizde veya belirlediğiniz bir hedefe ulaştığınızda kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Son olarak da kenndinize destekleyici bir çevre oluşturun: Kendinize destekleyici bir çevre oluşturmak motivasyonunuzu korumak için önemlidir. Bu sayede kendinizi soyutlanmış ve yalnız hissetmeyeceksiniz, aradığınız motivasyonu çevrenizle birlikte yeniden keşfedeceksiniz.

Yazımı tamamlamadan önce Malcolm Forbes tarafından eğitim üzerine söylediği çok anlamlı bulduğum bir sözünü sizinle de paylaşmak istiyorum;

Eğitimin amacı, boş bir zihni açık olanla değiştirmektir. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.