Diş Hekimliği ile İlgili Merak Edilenler

Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

16 Ağustos, 2021

Diş Hekimliği ile İlgili Merak Edilenler

YKS sınav sonuçları açılandı ve sıra tercihlere geldi. Birçok öğrenci hayatını şekillendirecek olan mesleği seçerken zor bir süreçten geçiyor. Eğer sen de tercih dönemindeysen ve diş hekimliği ile ilgili aklında soru işaretleri varsa bu yazım tam sana göre!

Diş Hekimliği Eğitimi

Öncelikle belirtmek isterim ki diş hekimliği eğitimi hem maddi hem de manevi olarak öğrenciyi zorlayan bir bölüm. Yani sevmeden okunacak bir bölüm değil maalesef. Okurken öğrencinin karşısına birçok zorluk çıkıyor. Bu zorluklarla baş etmeyi bildiğiniz ve bölümü sevdiğiniz sürece çok güzel bir meslek haline geliyor.

Diş hekimliği fakültesi 5 yıllık bir eğitim sürecinden oluşuyor. İlk 3 yıl klinik öncesi eğitim, son 2 yıl ise hasta bakarak klinik eğitimi alıyoruz. 1. sınıfta fakülteden fakülteye değişmekle birlikte sabundan veya mumdan diş modelleri yapıyoruz/yontuyoruz. 3. sınıfta preklinik eğitimi (klinik öncesi eğitimler) tamamlanmış oluyor ve 4. sınıfta hasta bakmaya başlıyoruz. Teorik derslerin eğitimi ağırlıklı olarak ilk 3 yıl veriliyor, kalan 2 yılda daha çok stajlarımıza odaklanmış oluyoruz.

Diş Hekimliği ile İlgili Merak Edilenler

Alınan Dersler ve Sınavlar

Diş hekimliğinde alınan derslerden bahsedecek olursak bölümün gerektirdiği protetik diş tedavisi, endodonti, radyoloji, ağız diş ve çene cerrahisi gibi bölüm derslerinin dışında anatomi ve fizyoloji gibi tıp derslerini de alıyoruz. Yıllık dersler için 2 vize 1 final, dönemlik dersler içinse 1 vize 1 final şeklinde aldığımız derslerin sınavlarına giriyoruz. Bunun yanında pratik eğitimi olan derslerin de teorik sınava eklenen pratik sınavları oluyor. Geçme notu üniversiteden üniversiteye değişirken benim okuduğum Ordu Üniversitesi'nde geçme notu 60. Diş hekimliğinde maalesef kalınan dersi alttan alma yok, bir dersten kaldığınız zaman seneniz uzamış oluyor.

El Becerisi Olmadan Diş Hekimliği Okunur Mu?

 En çok sorulan sorulardan biri ''Diş hekimliği istiyorum ancak el becerim yok ne yapmalıyım?'' oluyor. Sanılanın aksine, diş hekimliği için tercih yaparken el becerisi gerektiren bir bölüm değil ancak el becerisi olanlar bir adım önde başlıyor diyebiliriz. Örneğin el becerisi olan bir öğrenci ödevi tek seferde yaparken fazla el becerisi olmayan biri 2-3 seferde yapabiliyor. Ancak bu geliştirilebilen bir şey. Her ödevden sonra biraz daha geliştiğinizi kendiniz de fark edeceksiniz. Başlarda çok zorlanarak yaptığınız bir şeyi eliniz alıştıkça daha kolay ve zevk alarak yapmaya başlayabilirsiniz.

Diş Hekimliğinde Üniversite Tercihinin Önemi

Diş hekimliği bildiğiniz gibi pratik eğitime dayalı bir bölüm. Okuduğunuz üniversitenin preklinik/fantom laboratuvarlarının imkanları, hastane şartları aldığınız eğitimde önemli ölçüde etkili olabiliyor. Örnek vermek gerekirse klinik öncesi eğitimi aldığınız preklinik ve fantom laboratuvarları yeterli imkanlara sahip değil ve eğitiminizin aksamasına neden oluyorsa 4. sınıfta stajlarınızda hasta bakmaya başladığınızda bu durum sizin pratik açıdan bir eksi olarak karşınıza çıkacaktır.

Laboratuvar imkanlarının dışında okulun sahip olduğu teknolojik imkanlar da aldığınız eğitimin kalitesininde etkili olabiliyor. Bildiğiniz gibi teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de yer edinmeye devam ediyor. Dijital ölçü alma sistemleri, ağız içi kameralar bunlardan sadece birkaçı. Bu imkanlarla okuldayken tanışma fırsatı mezun olduktan sonra sizi bir adım öne geçiriyor.

Diş Hekimliği ile İlgili Merak Edilenler

Diş Hekimliği İş İmkanları

5 yıllık bir lisans eğitimi alarak mezun olduktan sonra her meslekte olduğu gibi diş hekimliğinde de işsiz kalır mıyım düşüncesi akıllarda yer ediniyor. Sanılanın aksine diş hekimi kolay iş bulur gibi bir imkan yok ne yazık ki. Kura ile yapılan devlet atamalarında yaklaşık 500-600 kişilik bir kontenjan ile ağız diş sağlığı merkezlerinde diş hekimi olarak çalışmaya başlayabiliyorsunuz. Ancak mezun sayısı bu kadar fazlayken açılan kontenjan dahilinde atanma oranı çok düşük kalıyor. 

Diğer bir seçenek de mezun olduktan sonra uzmanlık yapmak. Bunun için DUS'a girmeniz ve belli bir derece elde etmeniz gerekiyor (tıptaki TUS gibi). Sınavı kazandıktan sonra 3-4 yıl (uzmanlık yaptığınız bölüme göre değişiyor) seçtiğiniz branşta (endodonti,protetik diş tedavisi,restoratif diş tedavisi vb.) eğitiminizi tercih yaptığınız yere göre fakültede tamamlıyorsunuz. Uzmanlık eğitimi süresince hem hasta bakıp hem eğitim aldığınız için maaş da almış oluyorsunuz. Uzmanlık yapanlar için çalışma olanaklarının daha iyi olduğunu söylemek mümkün.

Diğer iş olanaklarından bahsedecek olursak kendi kliniğinizi açabilir, akademik olarak kendinizi geliştirip üniversitede hoca olabilir veya özel bir klinikte işe başlayabilirsiniz. Ancak her geçen yıl yeni açılan ve sayısı artan diş hekimliği fakülteleri, mesleğin geleceği hakkında birçoğumuzu endişeye düşürüyor.

Sonuç olarak her meslekte olduğu gibi diş hekimliği mezunlarının da iş bulma konusuda yaşadığı zorluklar var diyebiliriz.

Hangi bölümü okuyorsanız okuyun üniversite hayatınız boyunca birçok zorlukla karşı karşıya kalacaksınız. Ancak okuduğunuz bölümü, mesleği sevdiğiniz sürece o zorluklar gözünüze büyük görünmeyecek ve onları mesleğiniz için attığınız adımlar gibi göreceksiniz.

Diş Hekimliği ile İlgili Merak Edilenler

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.