Çevre Mühendisliği Nasıl Bir Meslektir?
Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
16 Ağustos, 2021
Kredi: ipopba ve getty
Çevre mühendisliği denildiği zaman aklınıza ne geliyor? Herhangi bir bilginiz var mı? Ne iş yaptıklarını, neden böyle bir mesleğe ihtiyaç duyduğumuzu, öneminin ne olduğunu cevaplayabilir misiniz? Eğer cevabınız hayırsa bu yazı ile bunların hepsine cevap bulmanız mümkün.
Liseden mezun olduğumuzda üniversite seçimi ve bölüm seçimi ile karşılaşırız. Bu durumda önümüzde pek çok seçenek oluşur. ''Hangi mesleği, hangi üniveristeye seçmem gerekir?'' gibi birçok soru beynimizde döner durur. Bu seçeneklerden biri de çevre mühendisliği bölümüdür. Peki siz daha önceden bu mesleği duymuş muydunuz? Duyduysanız ne kadar bilgi sahibisiniz? Duymadıysanız ya da pek bilginiz yoksa merak etmeyin! Bu yazı çevre mühendisliğini ele almış bir yazıdır.
Çevre Mühendisliğinin Amacı Nedir?
En kısa tanımıyla bir çevre mühendisi, doğada var olan doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak amacı taşır. Bir mühendis olarak tüketime karşı değildir. Doğal kaynakların gereksiz tüketimin meydana gelmesi olayına karşıdır. Var olan doğal kaynakların en doğru nasıl kullanılabilir sorusuna cevap arar. Ayrıca tüketilen kaynakların dünyaya geri kazandırmayı hedefleyen bir mühendisliktir. Tüketim aşamasında oluşan kirlilikleri engellemek bir başka görevidir. Çevre için yapılan tüm araştırmalarda dünyda bulunan canlıların refağını ve sağlığını önemsemekle kalmaz, aynı zamanda doğanın denge halinde kalmasını önemser.
Çevre Mühendisliği Ne ile Karıştırılmamalıdır?
Toplumda meslek olarak çevre mühendisliği denildiğinde akla farklı düşünceler gelebilmektedir. Bunlar: ağaç dikmek, kaldırım döşemek, çiçek sulamak, park dizaynı yapmak... Ne yazık ki halk arasında ilk akla gelen bunlardır. Ancak bir çevre mühendisi bunların hiçbirini yapmaz. Bunlar dışında karıştırılan başka bir kavram ise çevreci ve çevre mühendisliği arasındaki farktır. Çevreci, ortaya çıkan çevre sorunlarını ortadan kaldırmak amacı taşıyan gönüllülerdir. Çevre mühendisliği, bilim ve teknolojiye dayanarak çevresel sorunları ortadan kaldırmaya çalışanlardır.
Nasıl Çevre Mühendisi Olurum?
Çevre mühendisi olmak için üniversitelerde 4 yıllık çevre mühendisliği okumanız gerekir. 4 yıl boyunca vermeniz gereken ders kredilerini verdikten sonra çevre mühendisi olarak diplomanızı alabilirsiniz.
Çevre Mühendisliği Ders İçerikleri Nedir?
Üniversite sınavına sayısal bölümden girmiş biri çevre mühendisliği tercihi yapabilmektedir. Ayrıca daha çok kimya ve fizik ağırlıklı bir bölümdür. Eğer bu dersleri seviyorsanız bu bölüm tam size göredir.
Bir Çevre Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?
Bir mühendis olarak üniversite süreniz boyunca farklı alanlarda kendiniz geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte bir çevre mühendisi olarak pek çok alanda çalışma imkanınız mevcuttur. Bunlar: katı atık bertarafı, atık su ve hava kirlilik kontrolü, arıtımlarda kullanılan makinelerin tasarımı, saha çalışmaları, arıtma tesislerinin tasarımı ve işletilmesi, çevre yönetimi, analiz ve değerlendirilmelerin yapılması, sağlık bakanlığı, çevre ve şehircilik bakanlığı, il ve ilçe belediyeleri, çevre analizleri yapılan laboratuvar ortamı, akademisyen olarak pek çok kurumda çalışma olasılıkları mevcuttur. Ayrıca, sürdürülebilirlik dalında (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi vb.) hangi alana ilgisi varsa kendini o yönde bir mühendis olarak geliştirmek mümkündür.
Çevre Mühendisi Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmalıyım?
1) İlk başta meslek etiğine sahip olmanız gereklidir. Çalıştığınız süre boyunca etik bir şekilde karar almanız gerekir.
2) Gündemi takip etmeli ve çevre ile ilgili sorunları, teknolojik gelişmeleri bilmeniz gerekmektedir.
3) Her zaman araştırmaya meraklı ve öğrenmeye hevesli olmalısınız.
4) Analizleri yaparken detaya önem vermelisiniz.
5) Takım çalışmalarına yatkın olmalısınız.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.