Yükselen Trend: Kripto Para Piyasası
Blokzincir - 03 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
03 Mayıs, 2021
Son yıllarda ünlü yatırımcıların ve büyük şirketlerin odağı halindeki kripto para piyasası günümüzde küçük yatırımcıların da gündeminde yer edinir hale geldiler. Bitcoin ile başlayan serüveni gelin biraz tanıyalım ve daha yakından inceleyelim.
Kripto Paranın Tarihçesi
Kısaca tarihine şöyle birkaç cümleyle değinelim. 1983 yılında Amerikalı David Chaum’un eCash’i tasarlamasıyla başlayan serüven 2009 yılına gelindiğinde kod adı Satoshi Nakomoto olan kişi veya kişiler tarafından ilk merkeziyetsiz kripto para, Bitcoin’in oluşturulmasıyla gerçekleştirildi. 2018 yılında Marshall Adaları çıkardıkları ulusal elektronik parayı ülkenin geçerli parası olarak ilan eden ilk ülke oldu.
Kripto Para Nedir?
Kripto paralar dijital, şifrelenmiş bir tür sanal para biçimleridir. Dünyadaki merkez bankalarından hiçbirine bağlı olmayışı ve bununla birlikte bulundukları ülkenin de ekonomik koşullarından etkilenmeyişinden ötürü finans dünyalarında kendine yer bulmayı başarmıştır. Bitcoin'den sonra çeşitli kaynaklara göre 6.000'in üzerinde altcoin oluşturulduğu belirtilmektedir.
Son zamanlarda Mastercard’ın yıl sonuna doğru kripto paraların kullanımına izin vereceği ve bununla birlikte dijital tokenleri benimseyen şirketler arasında yer alacağını belirtmesi, 1.5 milyar dolar bitcoin alımında bulunan Tesla’nın kripto paraları ödeme yöntemi olarak kabul etmeye başlayacağı, Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’nin de kurucuları arasında yer aldığı Square şirketinin 170 milyon dolar yatırım yaparak daha önceki Bitcoin yatırımını 3 katına çıkarması ve birçok ünlü şirketinde fırsatı kaçırma endişeleriyle Bitcoin'e yönelmesiyle birlikte, Bitcoin durdurulması zor bir yükseliş trendine girdi. Son dönemde Türkiye’den Beşiktaş erkek basketbol takımının sponsorluk ödemesini 42 adet bitcoin (1.3 milyon dolar) karşılığı yaptığını da belirtelim.
Türkiye kripto para dünyasına erken giriş yapmış diyebiliriz. Zira yapılan araştırmalar, nüfusun %20’sinin kripto para aldığını ve %12’sinin ise son bir yılda alım-satım yaptığını gösteriyor. Araştırmaların internet üzerinden 29 yaş altı kitlenin katılımı yoluyla gerçekleşmiş olduğunu da notlarımız arasına ekleyelim.
Kripto Para Üretimi Nasıl Gerçekleşir?
Kripto paralar elbette sınırsız bir üretime tabi değillerdir. Üretim sınırları vardır ve üretilen miktarlar arttıkça kripto para üretmek için çözülmesi gereken işlemler zorlaşmaktadır. Üretim madencilik yoluyla, matematik problemleri çözmeye dayalı özel bilgisayarlar, güçlü işlemci gücü ve internet bağlantısı yoluyla gerçekleşmektedir. Harcanan enerjiyi daha kolay anlamanız adına Bitcoin için harcanan bir yıllık enerjinin Arjantin’i geride bıraktığını ve Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin %40’ını aştığını belirtelim. Bu da harcanan enerjinin boyutlarını ne derece devasa olduklarını göz önüne sermemize yardımcı oluyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.