Pareto İlkesi (80/20 Rule)
Girişimcilik - 19 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
19 Eylül, 2022
Size yaptığınız işlerin %20’sinin kazancınızın %80’inden sorumlu olduğunu söylesem ne düşünürdünüz? Hemen aklınıza "Yani yaptığım işlerin %80’ini boşa mı yapıyorum?'" gibi sorular geliyor olabilir ama bahsettiğim durum bundan biraz farklı.
Hadi gelin bugün ünlü iktisatçı Vilfredo Pareto’nun bulduğu ve hayatımızda birçok alanda kanıtlanan Pareto ilkesi yani 80/20 kuralına bir göz atalım.
Pareto yasası aslında güç/kuvvet yasasına dayanmaktadır. Buradaki ilişki ise bir birim doğrusal olarak ilerlerken diğerinin logaritmik olarak ilerlemesidir. Mesela bir karenin kenarının 2 kat artırmak alanını 4 kat artıracaktır. Güç yasası da nicelikler arasındaki ilişkiye dayanmaktadır. Fakat bu yasa hakkında %100 bir kesinlikten bahsedemeyiz. Bazen 70/30 oranı olduğu gib 90710 gibi oranlarla da karşılaşabileceğimizi gözden kaçırmamak lazım. Sonuçta hayat kontrol edilemez öyle değil mi?
Peki bu yasayı hayatımıza nasıl uygulayabiliriz? Birkaç örnek ile çok kolay açıklayabiliriz. Öncelikle her yerde karşılaşacağınız o örnekle başlayalım. Diyelim ki bir iş kurdunuz ve kar-zarar dengesini kurmaya çalışıyorsunuz. Öncelikle unutulmamalıdır ki tüm müşterileriniz sizi zengin etmez, müşterilerinizin %20’si karınızın %80’ini oluşturur. Eğer siz bunun farkında olursanız %20’lik kısımı oluşturan müşterileriniz için hizmetler oluşturabilir ve %20 ilk diliminizi genişletebilirisiniz.
Diğer bir taraftan diyelim ki bir hizmet satıyorsunuz hizmeti alanların %80’i için yarar sağlayan hizmetin %20’sine odaklanın. Bu seferde işletmenizde bir problem olduğunu düşünelim. Probleme %80’inden sorumlu olan %20'sini çözmek problemi atlatmanızı sağlayacaktır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.