Hackathon Nedir ve Hackathonlara Nasıl Katılabilirsiniz?
Girişimcilik - 28 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
28 Mart, 2022
Son dönemde duymaya başladığımız bir kavram: Hackathon. Peki, hackathon adında geçtiği gibi hacklemekle ilgili bir maraton mu yoksa bundan fazlası mı? Hackathonlara katılabileceğiniz platformlar ve daha fazlası için buyurun yazıya!
Hackathon, tahmin edebileceğiniz üzere hack ve marathon sözcüklerinden oluşuyor. Bu kavramın başlangıçta zihninizde “hackerlık” çağrışımı yapması gayet olağan. Ancak detaylı incelediğinizde teknik ve teknik olmayan birçok alanda (toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilirlik vb.) organizasyonlar düzenlendiğini görebilirsiniz. Gelin detaylara inelim!
Nedir?
Hackathon, ortak bir fikre sahip insanların belirli bir zaman içerisinde takım çalışması yoluyla aynı ortamda, aynı havayı soluyarak inovatif fikirlerini ortaya koymasına deniyor. Yarışmalar genellikle teknoloji ile ilgili alanlarda farklı yazılım, tasarım ve proje ekiplerinin bir araya gelip bir yarışma ortamında donanım veya yazılım ürünü geliştirmeleri üzerine kurgulanıyor. Hackfest, kod kampı, hack günü veya kodfest olarak da adlandırılan hackathonlarda ortaya bir program veya ürün prototipinin konulması bekleniyor.
Hackathon yarışmaları bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, marka ve şirket tanıtımı yapılması veya iş ve staj başvuruları sürecinde gerçekleştirilebiliyor. Genellikle 24-48 saat arasında sonuçlanan bu etkinlikler son dönemde yaygınlaşmalarının getirisi olarak daha uzun ya da kısa zaman aralıklarına yayılmış olarak da karşımıza çıkabiliyor. Yine günümüzde sosyal fayda odaklı (özellikle yerel yönetimler tarafından düzenlenen) hackathonların sayısında da bir artış bulunmakta.
Hem ticari yapılarda hem de kâr amacı gütmeyen organizasyonlarda hackathon projelerinin gelir modeline sahip olması gerekmemeli. İnternetteki forumlarda sıkça tartışılan bu konuda gerekçeler de sunulmuş. Bunlardan bir tanesi işi geliştiren, iyileştiren bir çözümün aynı zamanda gelirleri de arttırabileceği yaklaşımıdır. Buna örnek olarak Whatsapp’ın yakın zamanda uygulamaya getireceği anket özelliğini verebiliriz. Anket özelliğinin tek başına bir gelir modeli olmasa da uygulamanın kullanıcı ve kullanım sayısını arttırma yolunda önemli bir adım olduğu söylenebilir. Dolayısıyla yenilikçi bir fikrin gelir modelinin nasıl olacağına dair kreatif ekipten savunma yapılması beklenmez.
Hackathon Aşamaları
Özgün Fikir Bulma: Geleneksel olarak o yarışmaya özel ve daha önce başka bir yarışma veya projede kullanılmamış bir fikir bulunması beklenir.
Takım Oluşturma: Birbiriyle uyumlu takım üyeleri daha başarılıdır.
Proje Bileşenlerine Uyum: Proje için ilan edilen tüm koşullar sağlanmalıdır.
Proje Sunumu: Bitirilen proje uzman ve yönetici kademesinden birçok ismin yer aldığı bir jüriye sunulur. Türkiye’de 5, yurt dışında 3 dakikalık bir süre verilmektedir.
Sonuçlandırma: Süreç sonunda genellikle ilk 3 projeye kademeli ödüller verilir. İlk 10 projeye de mansiyon ödülleri verilmektedir. Ödül sayısı organizasyondan organizasyona değişebilir.
Peki Hackathonların Olumlu Sonuçları Neler?
Öncelikle etkinliği düzenleyen kurum adına konuşalım.
- Yenilikçi ve fark yaratan projelere en kolay yoldan ulaşılması sağlanır.
- Çalışanları motive etme özelliği taşır.
- Sektördeki rolünü pekiştirir.
- Uygulama alanlarını genişletir.
- Yeni çalışanları belirlemeyi kolaylaştırır.
- Medyada kurumun bilinirliğini arttırır.
Peki Katılımcılar İçin Ne Gibi Katkıları Var?
- Ekibe ve işe uyumu arttırır.
- Takım çalışması becerilerini geliştirir.
- Teknik becerileri test etmeyi sağlar.
- Networking imkanı sunar (özellikle farklı kurumlardan kişileri buluşturan projelerde).
Hackathonlara Nereden Katılabilirsiniz?
Türkiye’deki etkinlikler için: https://hackathonturkiye.com/etkinlikler/hackathon
Yurt dışı etkinlikleri için: https://www.hackathon.io/events
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.