Anadolu Mutfağının Gözdesi Güllaç - EnterCase
Girişimcilik - 03 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 2 Dk.
03 Ekim, 2022
Daha çok ramazan ayı denince akıllara gelen bir tatlıdır güllaç. Anadolu mutfağından çıkmış ve en sevilen tatlılardan biri olmuştur. İlk olarak nasıl ortaya çıktığını ve tarifini yazımda bulacaksınız.
Osmanlı Dönemi’nde nişastayı uzun süre saklayabilmek için bir yöntem bulma ihtiyacı doğmuştur. Başka yöntemler de denenmiş fakat en sonunda nişastadan yufkalar yapılmıştır. Bu sayede nişasta daha uzun bir süre muhafaza edilebilmiştir. Gerektiğinde bu nişasta yufkaları kolayca kullanılabilmiştir. Peki güllaç tam olarak nasıl ortaya çıktı? Kastamonulu yufka ustası Ali Usta, saraydan gelen misafirlerine elinde kalan yufkaları şekerli sütle ıslatarak ikram etmiş ve bu sayede ilk güllaç ortaya çıkmıştır. Güllacı tadan saray ahalisi güllacı çok beğenmişler. Saraya döndüklerinde herkese bu özgün tatlıyı övmeye başlamışlar. Tatlının ünü o kadar yayılmış ki güllacın mucidi Kastamonulu Ali Usta saraya çağırılmıştır. Ali Usta tatlısını sarayda da yapmış ve çok beğenilmesiyle birlikte sarayda tatlıcı başı olmuş ve o günden sonra Osmanlı mutfağında güllaç sofralardan eksik olmamıştır. Hafif bir tatlı olması sebebiyle özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez tatlısı haline gelmiştir.
Peki güllaç nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim.
Gerekli Malzemeler
- 250 gram güllaç yufkası
- 1 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- Dilediğiniz kadar fındık/badem
- 2 gram vanilya
- Üzeri için nar taneleri
Yapılışı
Öncelikle sütümüzü küçük bir tencere ya da bir sos tenceresine ekleyelim. İçine şeker, vanilya ve gül suyunu ekleyerek iyice karıştıralım. Tenceremizi ocağa alalım ve orta ateşte pişirmeye başlayalım. Burada püf noktası karışımı asla kaynatmamak. Kaynamaya başlarsa ateşten alıp biraz dinlendirebiliriz. Dilediğiniz bir fırın tepsisine ya da borcam kabına güllaç yufkalarının yarısını parçalayarak tepsinin tamamını kaplayacak şekilde dizelim. Her katta ısıttığımız sütlü karışımı kepçe ile gezdirelim. Tüm yaprakları ıslattığımıza emin olduktan sonra dilediğimiz kadar fındık ya da bademi serpelim. Üstüne kalan yufka parçalarını aynı şekilde kapatalım. Yine her katı ıslattığımıza emin olalım. En üste kalan sütlü karışımı tamamen gezdirelim. Üzerini örtüp 1 saat kadar dinlenmeye ve sütü çekmeye bırakalım. Servis ederken üzerine nar tanelerini gezdirmeyi unutmayalım.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.