Pikniğin Vazgeçilmezleri: Atıştırmalıklar - FunCase
Eğlence - 05 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
05 Eylül, 2022
Bu yazımda eğlenceli ve keyifli bir pikniğin olmazsa olmazı, lezzetli yiyeceklerden ve atıştırmalıklardan bahsedeceğim. Gelin bu yiyeceklerin ne olduğuna hep beraber bakalım!
PİKNİK YEMEKLERİ VE ATIŞTIRMALIKLAR
Bir pikniğe gittiğimizde o meşhur hasır piknik sepeti aralanır ve lezzetli yiyecekler ve atıştırmalıklar kendini gösterir. Nostaljik piknik bezinin üzerine özenle dizilir ve hazırlanır. Daha sonra keyifli bir sohbet eşliğinde doğa manzarasına karşı bu leziz yiyecekler yenmeye başlar. Bu yiyecekler genelde mangallık etler, sigara böreği, patates salatası, yaprak sarması, kısır, poğoça, kek ve sandviçler olarak listelenebilir. Yine ev yapımı yiyecekler dışında marketlerden cips, çerez, çekirdek gibi atıştırmalıklar alınabilir. Daha sonra bu yiyecekler afiyetle tüketilir ve çeşitli oyunlar oynanmaya başlar. Bu oyunlar halat çekme, yakan top, kozalak toplama yarışı gibi sıralanabilir. Ancak piknik kültürü dendiği zaman akıllara bu oyunlardan ziyade güzel bir manzara eşliğinde yenilen o yiyecekler ve atıştırmalıklar gelir. Gelin bu yiyeceklerden biri olan cipse yakından bakalım!
CİPS NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Cips tüketimi her ülkede ve toplumda azımsanamayacak kadar fazladır. Piknik zamanlarında, bir film veya dizi izlerken, sohbet anlarında kısaca her eğlence anında cips; atıştırmalık olarak insanlar tarafından tüketilmektedir. Her ne kadar cipsi sadece çocukların sevdiği söylense de, cips tüketenlerin büyük bir kısmını genç ve orta yaş grubu oluşturmaktadır. Cipsin temel maddesi ilk başlarda patates kızartmasıdır. Bir gün bir lokantada müşteri önüne gelen patateslerin çok kalın olarak kesildiğini ve beğenmediğini bildirir. Bunun üzerine lokantanın aşçısı patatesleri çok ince kesmeye çalışır ve başarır. Tekrardan kızartarak müşteriye sunar ve müşteri beğenir. Bunun üzerine patatesin kağıt gibi ince bir biçimde kesilerek müşteriye sunulması birçok lokantada uygulanmaya başlar ve büyük ilgi görür. Bunun üzerine aşçıların kağıt gibi ince kesmeye uğraşmamaları için makineler düşünülür ve piyasaya sürülür. Bu sayede patatesler otomatik olarak incecik kesilir ve müşteri beklemeden sunulur.
Daha sonra bu incecik kesilen patateslere soğan, sarımsak, ketçap ve peynir gibi maddelerek eklenerek soslanır. Seri üretime geçilir ve makineler tarafından bu şekilde üretilen cipsler torbalanarak satılmaya başlar. İlk başlarda adı "Kuzeyli Çerezi" olarak geçer. 1960 yılına gelindiğinde ise gevrek üreten bir firma ile bütünleşerek farklı lezzetler ortaya çıkarmaya başlar. Zamanla cips firmaları kendini geliştirir ve her ülke kendi cipsini ve cips markalarını çıkarmaya başlar. Sadece çocuklar için değil gençler ve yaşlılar içinde özel cipsler çıkarılır. Örneğin; "Pringles" markası diğer cipslere nazaran daha sağlıklı, az yağlı ve kaliteli bir ürün ortaya koymayı kendine ilke edinmiştir. Bu sayede herhangi bir cilt ve sağlık sorunu oluşmadan genç, yaşlı ve çocuk yaş grubundan insanlar "Pringles" marka cipsi rahatça tüketebilmektedir. Ayrıca soğanlı, peynirli ve biberli gibi çok çeşitli cipsler üretilmiştir. Ürün çeşitliliğin artmasıyla cips tüketimi de artmıştır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.