Zihin Yükünüzü Azaltacak Organizer Önerileri
Eğitim - 04 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
04 Ocak, 2021
Online süreçle beraber artık iyice iç içe olduğumuz teknolojiyi daha etkin kullanabilmemiz için işlevsel not alma uygulamalarından bahsedeceğim sizlere. Ders esnasında veya kurumsal iletişimde zihin yükünüz artık hafifleyecek! Haydi gelin inceleyelim.
Not tutmak, önemli noktaları vurgulamaya ve bunları aklında netleştirmenize yardımcı olur. Not almak sihirli bir şeydir. Yazmak zihin yükünü azaltır. Not alma konusunda karşılaşılan zorluklardan biri, daha sonra tekrar bakılabilecek şekilde onları organize edebilmektir. Sadece not almak yeterli değildir. Notlarınızı tekrar gözden geçirmeli ve aklındaki önemli bilgileri sağlamlaştırmalısınız. Aşağıda işinizi kolaylaştıracak harika uygulama önerileri sıraladım. :)
-
OneNote ve Evernote: Tüm platformlarda senkronize olarak çalışan ve istediğiniz zaman, istediğiniz yerde tablet, cep telefonu gibi cihazlar üzerinden kullanabileceğiniz notlar oluşturmanızı ve oluşturduğunuz notları inceleyebilmenizi sağlayan kullanımı oldukça kolay 2 uygulama. Link ve fotoğraf ekleyebilir ve bir Word dosyasındaymışçasına yazılarınızı düzenleyebilirsiniz. Farklı konulardaki notlarınızı kategorize edebilir, etiketler yardımıyla düzenli kalabilir ve web clipper özelliği sayesinde web sitelerinden notlar kırpabilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz not ya da not defterlerini takım arkadaşlarınız ile paylaşabilir, not içeriklerini şifreleyebilir ya da notlarınızı sunum haline getirebilirsiniz. Ders notlarınızı kategorize edebilir hatta isterseniz tıpkı bölmeli defterler gibi kullanabilirsiniz. İki uygulama da birbirinin aynısı diyebilirim. Evernote bağımsız bir organizer uygulaması, OneNote ise Microsoft’un uygulaması. Ben Microsoft’un diğer kullandığım uygulamaları ile senkronize ilerlemek adına OneNote kullanıyorum. Siz de bir Microsoft sevdalısı iseniz OneNote’u kullanabilirsiniz.
-
Notion: Diğerlerine kıyasla daha ayrıntılı bir uygulama. Tam tanımı bence “dijital bullet journal”. Kişisel web site gibi bir işlevi var diyebilirim. Klasik bir not defterinin fonksiyonlarına sahip. Notlarımıza link, görsel ekleyebilmekten çok daha fazlasını yapabiliriz; yazılarımızı bulleted, toggle list haline dönüştürebiliriz. Barış Özcan ve benim, Notion'un en sevdiğimiz tarafı tüm bu fonsiyonlarını estetikle birleştirmiş olması. Bullet journalin en sevdiğim kısmı süslemek ve Notion ile bu özelliği dijitalde de devam ettirebiliriz. Emojiler ve resimlerle kendimize göre dizayn edebiliyoruz. Basit kodlamalarla daha neler neler yapabiliyor ama şimdilik bu kadarı da işimizi görüyor. Her bullet journal gibi Notion da zaman alıyor. Dizayn etmesi yorabiliyor. Ancak kişiselleştirdikten sonra oldukça eğlenceli hale geliyor.
(Notion'ın kullanımını Barış Özcan çok güzel anlatmış. Buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.)
- Trello: Web tabanlı bir proje yönetim uygulaması. Özellikle de yüz yüze görüşemediğimiz bu pandemi döneminde bir ekiple veya kurumda çalışıyorsanız iletişiminizi en sağlıklı biçimde sürdürebilmek için Trello’yu mutlaka kullanmalısınız. Yapılacak işleri ve askıda kalanı, nelerin tamamlandığını Trello’ya not alarak tüm ekip arkadaşlarınızın kullanımına açabilirsiniz. Böylelikle “Neleri bitirmiştik? Acaba en son hangi iş kalmıştı?” sorularından kurtulmuş, zihin yükünüzü azaltmış olursunuz!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.