Yurt Dışında Yüksek Lisans için Önemli Noktalar
Eğitim - 11 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.
11 Temmuz, 2022
Hayalini kurduğumuz akademik kariyerin ışığında yürümek için tercih ettiğimiz; yüksek lisans! Yurt dışına gitmek isteyenler için TOEFL-İELTS ve burslar hakkında her şey!
Hayallerini yurt dışında gerçekleştirmek isteyenler için kısaca, dil sınavı ve çok bilinen burslardan bazılarını sizinle paylaşmak istedim..
TOEFL ve IELTS:
TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
TOEFL; okuma, konuşma, dinleme ve yazmadan oluşan, her bölümü 30 üzerinden puanlanan toplam 120 puanlık, 2 yıl geçerliliği bulunan bir sınavdır. Yüksek lisans başvurularında standart bir puan bulunmuyor ancak en az 65-85 puan gerekiyor. Sınav ücreti güncellenen fiyatı ile 185 dolardır. YDS denkliği de bulunmaktadır.
IELTS (International English Language Testing System)
IELTS, TOEFL gibi yazılı ve bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Genel ve akademik olarak ikiye ayrılan sınav, 4 ana bölümden oluşur. Yüksek lisans için IELTS akademik sınavına girilmelidir ve ortalama 5.5 – 6.5 (puanlama 1-9 üzerinden) puan idealdir. YDS denkliği bulunmamaktadır.
FARKLARI NEDİR?
- Başvuruda bulunacağınız yer, bir Avrupa ülkesi ise İngiltere merkezli sınav olan IELTS, bir Amerika ülkesi ise TOEFL şartı aranabilir.
- TOEFL sınavı 4 saat sürerken, IELTS’in süresi 2 saat 40 dakika sürüyor.
- TOEFL çoktan seçmeliler ile metinleri ne kadar iyi anladığınızı, IELTS ise algılama becerilerinizi ölçer.
Başvurularda Nelere Dikkat Ediliyor?
- Üniversitelerin veya kurumların not ortalamasında istediği kriterler değişim göstersede en az 2.50-3.00 GANO şartı aranıyor.
- Başvurularda etkileyici CV, bir adım önde tutmakta. Değerlendirmelerde; uzun cümleler olmadan, en çarpıcı şekilde hazırlanan CV'ler göze çarpıyor. Dikkat çeken temel başlıklar; hobileriniz, katılım gösterdiğiniz etkinlikler ve dil bilginiz oluyor.
- Kendinizi tanıtabileceğiniz; niyet mektubu. Özellikle çalışmak istediğiniz alanda varsa daha önce yaptıklarınız ve yapabileceğinizi gösteren kabiliyetlerinizden bahsetmek daha faydalı.
- Okuldaki hocalarınızdan gelen; referans mektubu. Hocalarınız ile iletişiminiz güçlü ise hiç çekinmeden onlardan bunu istemelisiniz.
Burs İmkanları:
YLSY (Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Amacıyla Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme)
- Lisans mezuniyet notunun; en az 4 üzerinden 2,50 ya da 100 üzerinden en az 65 olması.
- 31 yaşından gün almamış olmak.
- ALES’ten en az 70 puan almış olmak şartlarını sağladıktan sonra sözlü mülakata girmeye hak kazanıyorsunuz. ALES puanının %40’ı ile mezuniyet not ortalamalarının geri kalan %20’si ile hesaplanan toplam YLSY puanı, 70 ve üzerinde ise tercih yapmaya başlayabilirsiniz.
- Yabancı diliniz yok ise yurt içindeki üniversitelerde 12 ay, yurt dışında en fazla 6 aylık olmak üzere MEB’in belirlemiş olduğu kurumlarda dil eğitimi alabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken iki konu var. İlk olarak, öğrenim gördüğünüz kurumlarda yurt dışında burslu olarak eğitim gördükleri sürenin iki katı kadar süre mecburi hizmet yapmak zorundasınız. İkinci olarak, eğer vazgeçerseniz, dönmek isterseniz veya mecburi hizmeti tamamlamadan istifa ederseniz bir tazminat ücreti ödemek zorundasınız.
Burs miktarları için: resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/05/20150502-6-1.pdf
NELER KARŞILANIYOR?
- Yurt dışındaki okul ücretlerinizin tamamı,
- Yurt içi ve yurt dışı ulaşım giderleriniz,
- Yurt içi ve yurt dışı sağlık masraflarınız,
- Sınav ücretleriniz,
- Kırtasiye giderleriniz,
- Aylık burs ödemesi,
- Yabancı dil öğrenimi masrafları gibi birçok eğitim harcamalarınız bu burs tarafından karşılanır.
Jean Monnet Bursu
Burs, yaklaşık 160 kişiye verilirken en az 3, en fazla ise 12 aylık sürelerde AB üyesi ülkelerden birinde lisansüstü ya da araştırma düzeyinde akademik çalışmalar yürütebilmektedir.
Şartlar:
- Lisans derecesine sahip olmak ya da bir lisans programında son sınıf öğrencisi olmak.
- 4.00 üzerinden en az 2.70 veya 100 üzerinden en az 70 lisans not ortalaması.
- Başvurduğunuz ülke için dil yeterlilik belgesi aranıyor.
NELER KARŞILANIYOR?
- Okul ücreti (20.000 avro’ya kadar).
- Yaşam giderleri (yeme-içme, konaklama, iletişim, yerel ulaşım, kültürel faaliyetler).
- Çeşitli masraflar için bir defaya mahsus sabit ödenek (3.000 avro) (vize-pasaport, eğitim materyali, seyahat, çalışma ziyareti, yerel makamlara kayıt, sağlık ve sigorta ile her türlü vergi ve benzeri masraflar için kullanılmak üzere).
- Burslar aylık olarak ödenmiyor. %90’ı sözleşme imzalandıktan sonra, geriye kalan %10’u ise eğitiminizi tamamlanyıp, kapanış işlemleri yapıldıktan sonra ödenmektedir.
Bunlar gibi birçok burs çeşitlerinden bazıları; Fullbright, Chevening Bursu, Marrie Curie Bursu ve President's Bursudur.
İş ve staj imkanları için; LinkedIn, Study and Go Abroad, Youtern. Right move, Spareroom ve Facebook üzerinden yayınlanan ilanlar ise kalacak yer için önerdiğim siteler.
Umarım kariyeriniz ve hayalleriniz için biraz da olsa sizlere bilgi verebilmişimdir. Umarım, hepimiz bir gün o hayalleri gerçeğe dönüştürürüz!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.