YÖKDİL vs YDS
Eğitim - 15 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
15 Ocak, 2021
Biliyoruz sen de pandemi döneminde yabancı dilini geliştirmeyi kafaya koydun :) Günümüzde yabancı dil bir zorunluluk haline geldi ve bu durum birçok yabancı dil sınavının ortaya çıkmasına neden oldu. Bu noktada sık sık “Hangi sınava girmeliyim?” sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu yazıda; çok karıştırılan iki önemli ulusal yabancı dil sınavını, YÖKDİL ve YDS’yi ele aldık. Hangi sınav hangi amaca hizmet ediyor? Yabancı dil seviyem hangi sınava uygun? Sınavların geçerlilik süreleri ne kadar? gibi birçok sorunun cevabını vermeye çalıştık.
YÖKDİL
En çok duyduğumuz sınavlardan biri YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) ile başlayalım. Eğer yabancı dilim çok iyi değil diyorsanız bu sınav tam size göre diyebiliriz. YÖKDİL, adayların kendi alanlarında (Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri) dil yeterliliklerini ölçebileceği alana özgü tek yabancı dil sınavıdır. Ancak sınavda herhangi bir alan bilginiz ölçülmez. Bu alan ayrımı yalnızca cümle ve paragraf içeriklerini etkilediğinden alana özgü kavramlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
ÖSYM tarafında yılda iki kez düzenlenen bu sınavda adaylara 80 soru için 180 dk. süre tanınmakta ve yanlış doğruyu götürmemektedir. Sınavın geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren beş yıl olarak belirlenmiş ancak kullanıldığı kuruma göre süresiz de olabilir. Peki bu sınav sonucunu nerelerde kullanabilirsiniz?
YÖKDİL sonucunun en çok, yüksek lisans ve doktora eğitimi başvurularında kullanıldığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra doçentlik başvurularında, yabancı dille eğitim yapılan bölümler için aranan dil kriterlerinde ve öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadro atamalarında da geçerlidir.
Şunu de belirtelim; YÖKDİL sınavı Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce olmak üzere dört dilde uygulanmaktadır ancak İngilizce dışındaki dillerin her alan için sınavı bulunmamaktadır. Ayrıca bir dönemde sadece bir yabancı dil ve alandan sınava girilebilmektedir.
YDS
ÖSYM tarafından düzenlenen bir diğer sınav YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı), genel hatlarıyla bakıldığında YÖKDİL ile eşdeğer sayılabilir. İki sınav için de sınav süresi, soru sayısı, kullanım alanları gibi pek çok nokta ortaktır. Ancak sınavlar içerik olarak farklılıklar göstermektedir. En önemli fark, YDS’nin YÖKDİL’in aksine alan bazlı değil, genel yabancı dil sınavı olmasıdır. Yani bu demektir ki sınavda hiç aşina olmadığınız bir alana dair terimler ile karşılaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bahsedebileceğimiz bir diğer farklılık da soru dağılımlarıdır. İki sınavın soru dağılımlarını analiz ettiğimizde kısaca şu şekilde ifade edebiliriz:
Bunun dışında YDS’nin YÖKDİL’den farklı olarak şu işlevleri mevcut;
- Eğer dil tazminatı almak istiyorsanız yine YDS’ye girmeniz gerekmekte çünkü YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli değil.
- ÖSYM, bazı yabancı dil alanlarında Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) yapmayıp öğretmenlik atamalarında YDS puanı sonuçlarından oluşturulan KPSS puan türünü (KPSSP120) kullanmakta. Bu diller; Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça’dır.
YÖKDİL yalnızca dört dil için uygulanırken YDS 23 dilde yapılması yönüyle oldukça geniş bir skalaya sahip. Ancak bu dillerden bazılarının sınavları sadece e-YDS ile yapılmaktadır. Peki e-YDS nedir?
e-YDS, adından da anlaşılacağı gibi elektronik ortamda gerçekleştirilen YDS’dir. Yani YDS ile tamamen eşdeğer sayılmaktadır. Her ay olmak üzere yılda 12 kez sadece elektronik sınav olarak, ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (Ankara, İstanbul ve İzmir e-Sınav Binalarında) yapılır.
Genel bilgileri verdikten sonra bir değerlendirme yapacak olursak; şu ana kadar yapılan sınavları incelediğimizde YÖKDİL’in daha kolay bir sınav olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. YÖKDİL‘in alana özgü olması bu kolaylığın sebeplerinden biri. YDS, adil olmak adına soruları farklı alanlardan seçiyor ve hakim olmadığınız kavramlarla karşılaşabiliyorsunuz. Eğer üniversite hayatınızda yeterince kaynak taraması yaptıysanız YÖKDİL sınavında bunun faydasını görebileceğinizi söyleyebiliriz.
Alan konusunu bir kenara bırakırsak, seviye olarak da YÖKDİL’in daha kolay olduğu bir gerçek. Mesela YÖKDİL’de kelime ve gramer soruları A2 seviyesine kadar düşebiliyor ancak YDS ise standartlarını kesinlikle B1 seviyesinin altına düşürmüyor. Bunun yanı sıra; adayların kolaylıkla yapabildiği sorular olan İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce çeviri sorularının YÖKDİL'de sayıca daha fazla olması size fazladan puan olarak dönecektir.
Naçizane tavsiyemiz, YDS seviyesinde hazırlanıp şansınızı her iki sınav için de denemeniz yönünde. Bu sayede YDS hayal kırıklığı olsa bile YÖKDİL’den işe yarar bir puan elde edebilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.