Yazılım 101

Eğitim - 23 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 7 Dk.

23 Aralık, 2020

Yazılım 101

Yazılıma başlamadan önce herkesin kafasına takılan sorular vardır. Bu sorular tabii ki en çok programlama dilleriyle ilgili oluyor. Bu yazıda aklınızda olan soru işaretlerini gidermeye ve programlamaya başlamanız için sizi teşvik etmeye çalışıcam.

Yazılım 101 - 0. Yazı

Selam arkadaşlar ben Umut, kendim hakkımda kısa bir bilgi vereyim ben Bilişim Sistemleri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim aynı zamanda bir SAP danışmanlık şirketinde junior yazılım danışmanı olarak çalışmaktayım daha detaylı bilgileri LinkedIn hesabımdan ya da buradaki hesabımdan ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum.

Bu yazıda progralamlama öğretmeyeceğim her yerde bu tür içerikler var zaten, ben burada öğrenirken işinize yarayacak ufak hileleri, nasıl bir yol ilerlemeniz size daha çabuk hedefenize ulaştırır onlardan bahsetmeye çalışıcam. Yazı serisine 0'dan başladım yazılımcılar 0 dan başlamayı sever çünkü. ;)

Yıllardır süre gelen o malum soru, efsanelere göre hiçbir yerde cevabı yok hiç kimse cevap veremez o sorunun türkçe karşılığı ise: "Hangi programlama dilinden başlamalıyım?"

Merak etmeyin burada cevaplıyoruz bu soruyu, eh tabii ki her yerde cevapları var bu sorunun ama hala insanlar tarafından soruluyor, bu sorunun ileri seviyeleri  "hangisini öğrensem daha çok para kazanırım?", "hangisini öğrensem daha çabuk iş bulurum ?" ya da "hangisinde daha kolay öğrenirim?". Şimdi hepsini görsellerle güzelleştirmeden önce bir şeyi anlatalım programlama dili yalnızca bir araçtır bir amaç değildir. Hedefimiz doğrusunda kullanacağımız bir araç olduğundan programlama dilleri yapacağımız projelere, ihtiyaçlarımıza göre değişebilir. "Eee ne yapacağız hepsini mi öğreneceğiz?" dediğinizi duyar gibiyim cevap ise hem evet hem hayır. 

Kafanız mı karıştı? Hemen konuya girelim, o zaman ilk soru gelsin; 

Ne yapmak istiyorsun? Ne yapmaktan hoşlanıyorsun? 

Yazılım dünyası çok büyük, çok fazla çalışılabilecek alan var. Benim şu an çalıştığım firmada çoğunuzun büyük ihtimalle daha önce duymadığı ABAP denilen bir programlama dili kullanıyoruz. Bu yazıda şimdilik basite kaçalım web uygulamaları geliştirmek için ihtiyacımız olan dillere bakalım. 
Öncellikle Web uygulamaları geliştirmek bir çok programlama diliyle mümkün bunlar: Java, JavaScript, Python, C#, PHP gibi web programlama için bazı örnek programlama dilleri. Web tasarımı için HTML, CSS, JavaScript.
(Web Tasarımı ve Web Programlama arasındaki farklar front-end nedir back-end nedir bunlara başka bir yazıda değineceğiz unutturmayın bana. )

Mobil Programlama için ise hibrit yapmayacaksak (hibrit mobil programlama ile hem IOS hem de Android gibi mobil platformlarına aynı anda uygulama çıkartabiliriz) seçeneklerimiz kısıtlı. 

Android Mobil Uygulamalar geliştirmek istiyorsak 2 seçeneğimiz var    
  1. Java
  2. Kotlin.  
IOS Mobil Uygulamalar geliştirmek istiyorsak 
  1. Swift
  2. Objective-C

Şöyle çok ünlü bir görseli bırakıyorum, biraz inceleyin tabii ki yeterli değil görseldekinden çok daha fazla yazılım dili var dünyada yaklaşık 700 tane.

r/coolguides - Which programming language should I learn first?

Görsel Kaynak: [Carlcheo]

 

Diyelim ki biz ne yapmaktan hoşlandığımızı bilmiyoruz buna karar verene kadar hiçbir şeye başlamayalım mı ? Bu da bir seçenek tabii ki (hayır değil!) ama benim önerim ve çok daha mantıklı olan herhangi bir tanesini seçin ve öğrenmeye başlayın. Bu Python olabilir, Java olabilir C++ olabilir. Neden? Bir programlama dilini öğrendiğinizde başka bir tanesini öğrenmek çok daha kolay olacak çünkü temelde hepsi benzer şeyler syntax denilen yazılma şekilleri farklı.
NOT: Tabii ki sadece Syntax değil başka bir sürü farkları var yoksa niye farklı dillere ihtiyacımız olsun? En temelinde aynı şeyler. 
 


Örnek vermek gerekirse. 

  1. Java:          System.out.Println("Hello World")
  2. Python:     print("Hello World")
  3. C++:          cout<<"Hello World"<< endl;
  4. C#:           Consol.WriteLine("Hello World")

Yukarıda yazdığım her bir kod temelde aynı işi yapar yani konsolda bir çıktı verir. Bizim yapmamız gereken herhangi bir dil seçip programlamanın temellerini öğrenmektir.  Benim tavsiyem Java, herkes Python'ı önerir genellikte ama Java klasik programlamayı size çok iyi öğretir. Hem biraz noktalı virgül hatası alın yazılımcı olduğunuzu hissedin. ;) Ha bu arada Java PR'ı falan almadım(sanki alabilirimde :D) Java'yı hiiiç sevmem aramız bozuk, başka bir zaman anlatırım yaşadığımız olayları ama şöyle bir bakalım en çok kullanılan diller hangisiymiş?

Image for post 

Görsel kaynak: [towardDataScience]

 

Ben her ne kadar sevmesem de en çok kullanılan dillerden biri Java.  Çok kaba bir şekilde en çok  Java ile iş yapılıyor desek çok da yanlış olmaz bence. Hem bu konu hem de maaşlarıyla ilgili bir kaynağı da şuraya bırakıyım hemen. En çok açık iş ilanı Java'da (29 bin). 

Evet şimdi dediniz ki, "Tamamdır Umut, ben karar verdim şimdi ne yapmam lazım?"

 Şimdi işler artık çok basit yav internete şunları yazıyorsun;

How to learn seçtiğin programlama dili adı?

Seçtiğin programlama dili adı nasıl öğrenirim?

İngilizcen varsa işin 10 kat daha kolay. İngilizcen yoksa kapat bu ekranı hemen! Dur dur şaka yaptım dinle bir önce, direkt ingilizce öğrenmeye başla hem de hemen tam bugün ilk kelimeni öğren ya da ilk videonu izle artık ne kadar zamanın varsa plan yap bişey yap çok acil öğren, programlamadan çok daha önemli bu çünkü. İngilizcen yoksa yazılım çok zor arkadaş! Sürekli hata alıyoruz ve bu cevapları türkçe olarak bulmak zamanla imkansız hale gelecek. Ne yazık ki ben bir sorunla karşılaştığımda türkçe bir arama yapmıyorum bile çünkü cevabı büyük ihtimalle yok :(  bknz.(öğrenilmiş çaresizlik)

Çok az bir şey kaldı bitiriyorum sabırlı ol. 

Programlama dilini seçtik, nasıl öğrenceğimizi de biliyoruz ne kaldı?
Algoritma! Algoritma nedir? Nasıl yapılır? Yenir mi?
Yenir arkadaşlar, haftaya güzelce bir algoritma tarifi hazırlayacağım afiyetle yiyeceğiz pardon okuyacağız. Yazılım demek algoritma demek, algoritma demek hayat demek. Evet abarttım ama haftaya yazımızda algoritmayla başlayıp daha da derinlere ineceğiz hazır olun.

Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim bir tanesiniz, yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum. 

Az dinlen ama kaybolma başka yazılarıma geç bu seri her hafta devam ediyor ;)

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.