Üniversite Tercihi Yaparken Yararlanabileceğiniz Bilgi Kaynakları

Eğitim - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.

16 Ağustos, 2021

Üniversite Tercihi Yaparken Yararlanabileceğiniz Bilgi Kaynakları
Kredi: stories

YKS 2021 bitti ve tercih dönemi başladı. 20 Ağustos'a kadar değişiklik yapabileceğiniz listeleriniz için üniversiteler, bölümler, meslekler, iş dünyasına hazırlık ve tercihle alakalı sorularınıza gerçekçi ve istatistiksel yanıtlar bulabileceğiniz bilgi kaynaklarını bir listede derledim. Hemen yazımı okuyun, tercihinizi şansa bırakmayın.

1. Üniversite Bilgi Kaynakları

ÜNİAR

ÜNİAR, Türk üniversiteleri hakkında farklı alanlarda araştırmalar yayınlayan bir araştırma laboratuvarıdır. Üniversite Memnuniyet Araştırması (2021), Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması (2020), Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması (2020), Yabancı Uyruklu Öğrenci Memnuniyeti Araştırması (2018), Akademisyenlerin Gözünden Üniversiteler (2020) gibi başlıklarda yapılan çalışmalarla hem -varsa- geçmiş yıllardaki sonuçları karşılaştırabilir hem de günceli yakalayabilirsiniz.

 

YÖK

Üniversiteler hakkında en net bilgileri aldığımız kurum YÖK'tür. Dolayısıyla hazırladıkları son üniversite bazlı raporlardan 2020 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu ve 2021 Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu'ndan istifade edebilirsiniz. Eski sayılar ve diğer yayınlar için buraya tıklayabilirsiniz.

YÖK'ün raporlar dışında son zamanlarda veri ve bilgi sistemlerini de son kullanıcıya açtığını görüyoruz. Genel Yükseköğretim istatistiklerinin yanında üniversitelerin güncel olarak öğrenci değişim programlarına gönderdiği kişi sayısı ve üniversitelerdeki araştırma uygulama merkezi sayısı gibi detaylara ulaşabileceğiniz istatistik.yok.gov.tr ve üniversitelerin güncel akademik kadrolarının detaylarına erişebileceğiniz akademik.yok.gov.tr bunlardan bazılarıdır.

 

URAP

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan bu laboratuvar, üniversitelerimizin dünya sıralamasındaki akademik yerlerine odaklanmış durumdadır. Bu linke tıkladığınızda özellikle aday öğrenciler için sağladıkları veriler karşınızda!

 

TÜBİTAK

Günümüzde bilim ve teknoloji, üniversite kavramını değiştirmeye devam ediyor. 2021 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi raporunda TÜBİTAK, bilim dallarına göre üniversiteleri değerlendiriyor. Tek bakışta bilgi sahibi olmak için mutlaka tercih edeceğiniz üniversiteleri bilim dallarına göre bu listede arayın. Diğer taraftan 2020 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi söz konusu başlıkta hızlı bir yardımcı kaynak olarak ön plana çıkıyor.

 

Hangi Üniversite Hangi Bölüm

hangiuniversitehangibolum.com, birçok hizmeti bünyesinde barındırsa da temelde seçtiğiniz üniversite ve bölüm hakkında röportajlara erişmenizi sağlıyor.

 

UniverList

Üniversitelere ve bölümlere genel bir bakış atmanızın yanında tercih botu, üniversite karşılaştırma gibi ek hizmetler sunan ve yabancı üniversitelere de yer veren siteye göz atabilirsiniz.

 

Diğer Dünya Üniversite Sıralamaları

THE World University Rankings 2021

CWTS Leiden Ranking 2021

Shangai Rankings

 

2. Bölüm ve Mesleki Bilgi Kaynakları

Anlatsın

Anlatsın ile bölümler, üniversiteler ve şehirler hakkında sorularınıza cevap alabilir, ünlü firmaları ve meslek erbaplarını dinleyebilirsiniz. Bu kapsamlı platformda staj ve iş ilanları, etkinlikler gibi bölümler de bulunmaktadır.

 

ÜNİ-VERİ

CBİKO tarafından hazırlanan bu çalışmada temelde 70'e indirgenmiş üniversite bölümleri için iş bulma süresi, başlangıç ücreti, kamuda işe yerleşme oranı gibi parametrelere yer veriliyor. Çalışmanın 2019 yılında yayımlanması, örneklem mi yoksa popülasyon verileri mi kullandığı konularında dikkatli olmakta fayda var.

 

MEB

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi ile meslekler hakkında A'dan Z'ye bilgi sahibi olmanız sağlanırken kendinize uygun mesleği seçmeniz adına yardımcı araçlar karşınıza geliyor. Bunların yanında ailelere de bilgiler verilmiş. Ailesi ile arasında anlaşmazlık bulunan adaylar değerlendirebilirler. Sitenin eskimiş bir alt yapıya sahip olmasından dolayı zaman zaman sorun yaşanabildiğini hatırlatırım. MEB, bu hizmet dışında yerelde ve ulusalda farklı yükseköğretim destekleri de verebiliyor. Bu hizmetleri MEB'i takip ederek kullanabilirsiniz.

 

İŞKUR

Türkiye'nin istihdam kurumu, meslekler konusunda detaylı bir veri tabanına sahiptir. Buradan ulaşabileceğiniz "Meslekleri Tanıyalım" yapısıyla ülkemizde tanınmış tüm meslekler hakkında bilgi edinmeniz gayet kolay. Yine İŞKUR tarafından halka açılan bazı yayınlarda meslekler ve istihdam üzerine bilgiler mevcut.

 

Kamu Personeli Alımı

kamupersonelialim.com ile adından anlayacağınız üzere seçmek istediğiniz bölümlerin kamu atamalarını takip etme şansınız bulunuyor.

 

3. 21. Yüzyıl Yetkinlikleri ve İş Dünyası Bilgi Kaynakları

Sertaç Doğanay

Sertaç Doğanay'ın blogunda ulusal ve uluslararası birçok araştırma ile ilgili yazılar yer almakta. Bunların arasında dikkat çekmek istediğim çeviri ve özet içerik Dünya Ekonomik Forumu (WEF)'nun 2 yılda bir ve son olarak 2020 yılında yayınladığı Mesleklerin (İşlerin) Geleceği raporu. Tercih yapacak, üniversiteli veya çalışan olmanızın fark etmeksizin geliştirmeniz gereken yetkinliklerin, dünyanın meslekler anlamındaki geleceğinin ciddi bir sunumu olan raporu okumanızı öneriyoruz.

 

Erhan Erkut

Prof. Dr. Erhan Erkut'un üniversite tercihi yapacak öğrencilere yönelik hazırladığı ve eskimeyen rehberlerden biri sayılabilecek Bilinçli Tercih pdf'ini inceleyebilirsiniz. Ayrıca hocamızın diğer yazılarına da göz atmanız size yarar sağlayacaktır.

 

4. Bazı Tercih Araçları

YÖK Atlas Lisans: https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t4.php

YÖK Atlas Ön Lisans: https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t3.php

Genç Tercih Lisans: (http://lisans.genctercih.com/

Genç Tercih Ön Lisans: http://onlisans.genctercih.com/

ÇİTA (Çok İhtimalli Tercih Alanı): http://tercihalani.com/

Üniversite Tercihleri: http://universitetercihleri.com/yks-tyt-ayt-tercih

Gelecek Senin: https://geleceksenin.com/

Üniversite Tercih Merkezi: https://www.universitetercihmerkezi.com/yks-tyt-ayt-tercih-robotu

 

5. Ücretsiz Tercih ve Kariyer Rehberliği

Ev Okulu Derneği tarafından verilen ve aralarında benim de yer aldığım 300'ün üzerinde tercih ve kariyer rehberinin yer aldığı tamamen ücretsiz hizmetten şuraya tıklayarak yararlanabilirsiniz.

 

Bu listede elimden geldiğince fazla kategoride çeşitli kaynaklar vermeye çalıştım. Bazı kaynaklar öne çıkardığım özellikleri dışında yararlara da sahip olabilir. Geleceğiniz için doğru karar verirken kaynakları sonuna kadar kurcalamayı unutmayın. İyi tercihler!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.