Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Yenmek İçin Neler Yapabiliriz?
Eğitim - 29 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
29 Ağustos, 2022
Topluluk önünde konuşma korkusu; yüksekten, karanlıktan ve örümcekten korkmak kadar yaygın hatta onlardan daha fazla görülen bir fobidir. Peki iyi bir konuşmacı olmak için nelere dikkat etmeliyiz ve neler yapmalıyız bilmek için buyrun yazıma!
Topluluk önünde konuşmak, okulda, işte ve birçok alanda zaman zaman yapmamız gereken bir şeydir. Kimileri için çok kolay bir şey olan topluluk önünde konuşmak, kimileri için bir kabustur. Bacaklarımız ve sesimiz titrer, ellerimiz terler, ağzımız kurur, kalbimiz hızla atar, midemiz karıncalanır. İşte bütün bunlar topluluk önünde konuşma korkusunun belirtilerindendir. Bütün bunlar olurken yapmak istediğimiz tek şey konuşmayı bitirip gitmektir.
Bir arkadaşımızla, ailemizle konuşurken oldukça rahat davranırken topluluk önünde konuşmaktan neden korkarız? Çünkü konuşma esnasında insanların bizi yargılayacağını, kusurlarımızın ortaya çıkacağını düşünürüz. Bu psikolojiyle de mükemmel olmaya çalışırız, bu mükemmel olma çabası da normalde rahatça yapabileceğimiz konuşmayı yapmamızı engeller ve kendimiz gibi olamayız. Konuşma sırasında heyecanlanmak oldukça doğaldır, hatta konuşmanın enerjisini yükseltir ve izleyicilerin dikkatini canlı tutar. Önemli olan bu heyecanın dozunu iyi ayarlamaktır. Topluluk önünde konuşmak sanılanın aksine bir yetenek olmadığı için konuşma yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenerek iyi bir konuşmacı olabiliriz. Peki, iyi bir konuşmacı olmak için nelere dikkat etmeliyiz ve neler yapmalıyız?
İyi Bir Konuşmacı Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle bu korkunuzun üstüne giderek onu yenmek için çabalamalısınız.
- Yapılacak konuşmanın kime karşı yapılacağını öğrenmek, sürprizlerle karşılaşmamak konuşmacıyı rahatlatır. Kime konuşma yapacağını bilmeyen kişi, sahnede rahat olamaz. Olumlu bir enerji yaratmak açısından topluluğu tanımak önemlidir.
- İyi bir konuşma yapmanın en önemli koşulu ise konuşmaya iyi hazırlanmaktır. İnsan iyi bildiği bir konuyu anlatırken, kendine güvenir ve yetkin hisseder. Yeterli bir hazırlık sayesinde konuşmayı çok daha rahat bir hale getirebilirsiniz.
- Samimi, doğal ve içten olmak da dinleyiciler üzerinde etki bırakmanın ve iyi bir konuşma yapmanın önemli bir koşuludur. Sahnede kendiniz olarak dinleyicilerin sempatisini kolayca kazanabilirsiniz. Dinleyiciler mükemmel olandan değil, kendileri gibi olandan hoşlanır. Dinleyicilerle bağ kurmanız iyi bir konuşmacı olmanızı sağlayacak bir etmendir.
- Konuşma için bir metin hazırlamak sizi daha rahat hissettirebilir. Yazı ve konuşma dilinin farklı olması sebebiyle de hazırladığınız bu metne tamamen bağlı kalmamanız gerekir. Dinleyicilerle göz teması kurarak kendi cümlelerinizi kullanmanız, gerektiği yerde metne bakmanız ideal bir konuşma olacaktır.
- Ses tonlamalarını yapmak, göz teması kurmak, zaman zaman sessiz kalmak da konuşmanın gücünü artırır. Bu tarz durumlara hakim olmak, konuşmaya hazırlıklı olduğunuzu gösterir ve konuşmanın dikkat çekici olmasını sağlar.
- Konuşma sırasında hikayeler anlatmak, sizi daha rahat hissettirir. Bu sayede konuşma da somut bir hale gelir ve dinleyicinin dikkatini çekerek unutulmamasını sağlar.
- Konuşma sırasında konuşma hızınızı ayarlamak da oldukça önemlidir. Konuşmanın hızını iyi ayarlayarak, zaman zaman duraksayarak nefes alıp vermenizi dengeleyebilirsiniz.
- Etkili bir konuşma ne kadar kısa olursa o kadar iyi ve kalıcı olur. Kısa bir konuşmanın yetersiz şekilde algılanması doğru değildir. İyi bir konuşma dinleyicileri sıkmadan, sizin de konu hakkında iyi hazırlanmanızı sağlayacak uzunlukta olmalıdır.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim, bir sonraki yazımda görüşmek üzere!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.