Sosyoloji Okumayı Düşünenlere Tavsiyeler: Bizi Neler Bekliyor ?
Eğitim - 11 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
11 Temmuz, 2022
Öncelikle merhaba, bildiğimiz üzere okullar yüz yüze ve hibrit olmak üzere açılmış durumda. Ben bu yazımda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi olarak bazı tavsiyelerde bulunacağım. Sosyoloji bilim dalına ilgi duyan ya da bu bölümü düşünen arkadaşlara yardımcı olmaya çalışacağım.
Öncelikle sosyoloji bilim dalı belirli üniversitelerin belirli kontenjanlarında eşit ağırlık puan türü ile yerleştiğimiz bir toplum bilim dalıdır. Biz bu bölümde geleceğin sosyologları olarak 4 yıl süren belirli dersler gördüğümüz kendimizi geliştirdiğimiz ve mezun olduğumuzda da "Sosyolog" unvanı alarak lisans eğitimimizi tamamlamış bulunuyoruz.
Peki bu bölümde neler görüyor ve ne gibi süreçlerden geçiyoruz?
Sosyoloji bölümünün en büyük altın kuralı çok okumaktır. Kitap okumayı sevmeyen biri bu bölümden zevk alamaz hangi bölümü okuduğunun farkına varamadan mezun olur. Bu bölümü geçebilmek için bol bol kitap okumanız ve kendinizi geliştirmeniz şart. Yeniliklere açık olmalısınız online kurslarla ve ilgili bulunduğunuz belediyelerin kendinize uygun bulduğunuz kurs seçeneklerini seçerek gelecekteki cvnizi güçlendirebilirsiniz.
Biz bu eğitim sürecinde sosyoloji, psikoloji, mantık, felsefe , antropoloji, siyaset sosyolojisi, toplum ve ekonomi, hukuk sosyolojisi vb. daha sayamayacağım dersleri görüyoruz. Bu adını saydığım derslerden ilk beş ders hariç diğer derslerin isimleri üniversitenize bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Bu bölümde okumayı sevdiğiniz kadar yazmayı içerik üretmeyi ve derste hızlı bir şekilde not çıkarmayı sevmelisiniz, hocaların dediği her bir kelimeden sorumlusunuz. Size önemsiz gelen bir kelime veya cümleyi sınav sorunuz olarak görebilirsiniz. Sınav sistemimiz ise her üniversitede olduğu gibi vize ve finalden geçiyor eğer bu iki sınavın ortalamasında başarısız sayılıyorsak bütünleme sınavına giriyoruz. Eğer bu üç sınavdan da başarısız not aldıysak ya o ders için açılan yaz okulu olursa ona kalıp dersi geçiyoruz bu imkanımız da yoksa eğer dersi alttan alıyoruz.
Bu bölüm okuyanlara hangi becerileri kazandırır veya hangi becerilerini geliştirmesini sağlar?
Sosyoloji bölümü insana okuma, yazma, sunum yapma ve en en önemlisi de dünyaya kendi mesleği ile bakabilmeyi hayattaki doğru ve yanlışları daha net bir şekilde ayırt edebilmeyi sağlar. Sosyoloji bölümü hayatın en derinliklerine inebilmemizi ülkemizdeki ve dünyadaki toplum türlerini yakından tanımamızı ve incelememize olanak tanır.
Ve son olarak....
Mezun olduktan sonra neler yapabilirim?
Sosyoloji bölümünden mezun olduktan sonra sosyolog unvanı ile mezun olursunuz. İster yüksek lisans yapar, isterseniz mezun olduktan sonra formasyon alarak öğretmen olabilir, isterseniz de KPSS B grubundan sınava girer, başarılı olursanız ya sosyolog unvanı ile ya da tercih edeceğiniz memurluk türüne göre memur olabilir, ya da özel sektörde yönetici konumunda çalışabilirsiniz. İstediğiniz işi yapabilirsiniz fakat bunu yapabilmek için öncelikle kendi meslektaşlarınızdan bir adım önde olabilmek için kendinizi bir adım öne çıkarabilmeniz gerek. Unutmayın hangi bölümü okursanız okuyun istediğiniz ve sevdiğiniz işi yapabilmeniz çok önemli ve bunun için de kendi yolunuzu erken çizmeniz ve hedefinize ulaşmak için çaba göstermeniz sizi kariyer olarak bir adım öne çıkaracaktır.
Umarım bu bölümü okumayı düşünenlere yeni başlayanlara ya da ne yapacağından kararsız bir şekilde düşünen arkadaşlarıma yardımcı olabilmişimdir. Sosyoloji bölümü ile ilgili iki sene içinde gözlemleyebildiğim şeyler bu kadardı yeni eğitim öğretim yılınızın güzel geçmesini umut eder, akademik hayatınızda başarılar dilerim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.