Sosyal Hizmet Mesleğini Anlamak
Eğitim - 10 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
10 Ekim, 2022
Topluma yarar sağlama amacı güden, insanların ihtiyaçlarını karşılamasına doğrudan fayda sağlayan, kişinin kendisini geliştirmesine olanak tanıyan, hayatında bir rutin ve süreklilik elde etmesini sağlayacak her meslek önemli ve değerlidir. Sosyal hizmetler de bu duruma bir istisna değil. Gelin, bu bölümü yakından inceleyelim.
Geleceğin mesleklerinden biri olan, pek çok kişi tarafından bilinmemekle birlikte hakkında maalesef yanlış ve eksik bilgi aktarımı yapılan sosyal hizmetler bölümü hakkında biraz detaya inmekte fayda var.
Bu yanlışlığı düzeltmek adına sosyal hizmetlerin doğru kaynaklardan yararlanılarak açıklanması daha yerinde bir anlatım olur. Yardımlaşma ve paylaşma bölümü, kamuda memur, ihtiyaçların karşılanmasında destekçi, destek elemanı, sosyal çalışmacı gibi ifadeler bölümü tanıtacak anahtar kelimeler olarak kullanılsa da bizim bu kelimeleri bir bütünlük çerçevesinde birleştirip net bir tanıma gitmemiz daha doğru olacaktır.
Bu konuya geniş bir perspektiften bakarsak daha anlaşılır olur. Sosyal hizmet; kişinin en yüksek menfaatine ulaşmasını sağlama, zor durumlarda başa çıkmasında destek alma, her türlü fizyolojik ve psikolojik durumda yanında bulunma, kendisinin bir birey olduğunun farkına vardırma ve toplum içinde bir yeri olduğunu hatırlatma, bu beklentiden yola çıkarak birtakım faaliyetler bekleme, aynı zamanda özgüven takviyesi sağlama, kişinin kendisini ispatlamasını sağlama ve özbenlik ile özsaygı duygularının kişide oluşmasını ve bu duygunun kişide ilerlemesini sağlama konusunda kişiye yardımcı olmak ve onun potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla oluşturulmuş ve bunu da yetkin kişilerde toplayarak tüm insanlara aşılanmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir bölümdür.
Bu uzun bir tanım gibi dursa da en net ifadeyle bu mesleğin sadece yardım amaçlı oluşturulmuş olmadığını, kapsamında yardım bulunduğunu fakat sadece yardımdan ibaret olmadığını açıklamaktadır. Burada amaç kişiye en yüksek faydayı sağlamak, onun huzur ve refahını üst seviyede tutmaktır. Bunu sağlamak elbette ki kolay değildir. Bu durumda sosyal hizmet uzmanları devreye girer. Bu kişiler 4 yıllık lisans eğitimi aldıktan sonra sosyal hizmet uzmanı unvanını alırlar. Sosyal hizmet uzmanı bu durumda kaynak bulucu, danışmanlık, savunuculuk, vaka yönetimi gibi kendine ait rolleri kullanır ve kişiyi bulunduğu zor durumdan kurtarır.
Sosyal hizmet uzmanı sadece bununla da yetinmez. Gerektiğinde dosya incelemesi yapma, ev ziyaretleri, kurum içinde çalışma, gözlem yapma ve analiz etme gibi sayamadığımız birçok görevi de üstlenmektedir. Bu meslekte önemli olan noktalar bu işi yapacak kişinin mental sağlığının en üst düzeyde olması, kendine inanması, zor durumlarda düşünüp pratik çözümler üretebilmesi, sezgilerine güvenmesi ve elindeki veriler ışığında çözüm odaklı bir yaklaşım kullanarak sorunu çözmesidir. Bugün bu bölümü anlatmamdaki amaç bu mesleğin değerinin anlaşılması ve açıklayıcı bir tanımla belirsizlikleri ortadan kaldırmaktı. Umarım faydalı olmuştur.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.