Sınavlarda Maksimum Verimin İpuçları
Eğitim - 26 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
26 Aralık, 2021
Kaç yıllık eğitim hayatınız olursa olsun sınavlar kaçınılmazdır. Herkesin sınavlara çalışmak konusunda kendisine özgü geliştirdiği herhangi bir yöntem vardır. Biz de bugün not defterlerimizi açalım ve hep birlikte bu konuya odaklanalım.
Bir konuyu anlamaya çalışırken pek çok kez tekrar yaparız. İyi güzel ama bunun doğru bir yöntemi var mı sorusu akıllara gelmiyor değil. Beynimiz anlamadığı şeye bağlanmaz. Çalışırken tüm bilgileri ezberleyerek beyninizi yapmak için tasarlamadığı bir şey konusunda zorluyorsanız boşa enerji harcıyorsunuz demektir. Bu yüzden bir şeyleri bağlayarak çalışmanız daha iyi anlamanızı ve hatırlamamızı sağlayacaktır. Yeni bir şeyler kapmak ufkumuzu genişletir evet ama bu yeni şeyleri kapmakta zorlanıyorsak ne yapmalıyız sorumuza yanıt bulalım. Burada işimizi kolaylaştıracak en iyi yöntem öğrenemediğimiz şeyi başkasına öğretmektir. Başkasından kastımız ebeveynlerimiz, arkadaşlarımız ve hatta evcil hayvanlarımız bile olabilir. Çünkü beynimiz kapsamlı olarak kaptığı şeyleri öğrenir ve bu öğrenme de berberinde daha iyi hatırlamayı ve bilginin verimli kalmasını da sağlar.
Diyelim ki çalıştık ve olmasını istediğimiz amaç olan ''ben bu konuyu anladım'' kavramını düşündük. Peki sadece anlayıp geçmek yeterli mi sorusu zihnimize yerleşti hemen. Bir bilgiyi öğrenip daha sonrasında onu bırakıp çalışmamızın devamını sağlamak doğru değil. Ara verip tekrar yapmak işin en önemli noktası. Bu araların uzun olması bize yarar sağlayacaktır yani bir gün ara verip tekrar yapmaktansa bir hafta ara vermemiz daha doğru. Dipnotumuz çalışırken 2 dakikalık değil 20 dakikalık aralar vermemiz gerektiği. Klasik 16 yıllık eğitim hayatımız boyunca ya kendimizin ya da çevremizdeki arkadaşlarımızın çalışırken altını çizme yöntemini kullandığını gözlemlemişizdir. Ancak üzücü bir haberimiz var maalesef bu pek doğru bir yöntem değil. Bir şeylerin altını, üstünü çizip bir yerden okuyup bir yerlere yazmak pasif bir aktivite kapsamı sayılır. Bizim amacımız ise bilgi üretip, kendimizi test edip bir şeylerin nereden ve nasıl çıktığını saptamak gibi aktif aktivitelere yönelmek.Bu yöntemi bu saatten sonra geride bırakabiliriz belki de bağımlısıyızdır bırakamayız tercih sizin.
Şimdi sık olarak yaptığımız diğer bir konu olan özet çıkarmaya değinelim. Özet çıkarma kullanılabilir güzel bir yol ancak dikkatli olmak gerekli. Önemli yerleri gözden kaçırmamakta ve tek bir kaynak kullanıp notlar çıkararak sadece o kaynaktan çalışıyorsak doğru kaynakları seçmekte fayda var.İnsanların çoklu görev üstelenerek aynı anda birkaç şey yapmaya çalışması efsanedir.Çünkü iki şeyi aynı anda düşünemezsiniz, düşünüyorsanız emin olun birisine daha fazla odaklısınız çünkü beyin o sırada önemli olanı seçer ve ona yönelir. Araba kullanırken telefonla konuşmak neden o kadar tehlikeli sanıyorsunuz. Ders çalışırken müzik dinlemek sadece eğer müzik dikkatinizi dağıtmıyorsa sorun oluşturmaz. Dikkat konusuna girmişken şuna da değinelim kalabalık bir ortam veyahut cafede de çalışıyorsanız da dikkatiniz mutlaka dağılacaktır.
Sınavları seven çok az insan kitlesi olduğunu düşünüyorum, seven kişilere rastlamadım ancak yine de onlara da belirli bir oran bırakmak istedim. Peki sınav çalışırken neler yapılabilir? Klasik akıllara çalışma planı geliyor evet doğru ancak asıl doğru olan şey bu planlara bağlı kalmak. Kalmadığınız zaman eyvah! Planda ne kadar yıkım varsa o kadar birikinti var demektir. Bu tavsiyelere dikkat edilmesi verimli çalışmanın kilit noktası sayılır. Fosforlu kalemlerimizi çöpe atmak, öğrenirken aktif olup sık sık ara vermek ve müziğin dikkatimizi dağıtacağını bilmek bizleri adım adım verimli çalışmaya yöneltecektir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.