Psikolojiye İlgi Duyanlar için 4 Kitap Önerisi
Eğitim - 13 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
13 Aralık, 2021
Kredi: beyinsizler.net
Geçmiş travmalarımız şuanki yaşantımızı etkiler mi? Geçmişi onarmak ve hayatı geri kazanmak mümkün mü? Travmalar çocuğun beynini nasıl etkiler ve bu beyin iyileştirilebilir mi? Bu soruların ve daha fazlasının cevabını bulabileceğiniz 4 kitabı derleyip bir liste yaptım. İyi okumalar.
Öncelikle bu listedeki kitapları anlamanız için derin bir psikoloji bilgisine ihtiyacınız yok. Bu kitaplar genele hitap eder ve çoğu zaman dili sadedir.
1-YETENEKLİ ÇOCUĞUN DRAMI
Alice Miller'a ait olan bu kitap temelde çocuğun sevgi ve saygı görme, her koşulda kabul edilme, onaylanma gibi temel ruhsal ihtiyaçlarını konu alıyor. Bazı yetişkinler çocukluklarının iyi geçtiğini düşünse bile geriye dönük bilinçli bir şekilde baktıklarında ebeveynlerinin onların ihtiyaçlarını karşılamadığını görür. Bu bilincin kazanılması, geçmiş yaşantıların fark edilip üzerinde çalışılması için önemlidir. Bu kitap bu sürecin başlaması için yardımcı olabilir.
2- KÖPEK GİBİ BÜYÜTÜLMÜŞ ÇOCUK
Kitap bir psikiyatristin gerçek hayatta yaşadığı olayları anlattığı öykülerden oluşuyor. Bebekler doğdukları andan itibaren maddi ve manevi bakıma muhtaçtırlar. Ebeveynler bebeklerin fiziksel ihtiyaçlarının farkında olsalarda bazen manevi ihtiyaçları göz ardı edilebiliyorlar. Bebeklik dönemi boyunca bakım vereninden sıcak temas, ilgi, sevgi görmeyen çocukların beyinlerinin önemli bir kısmı gelişmiyor. Bu durum ileride ağır psikolojik rahatsızlıklara sebep oluyor. Bu kişiler hem kendilerine hem de başkalarına zarar verebiliyorlar. Kitapta benzer şekilde ihmal edlmiş çocukların hayatta farklı yollardan gittiğini görüyoruz. Bu durumun sebebini Dr. Perry'de tam olarak açıklayamasada olağan dışı durumlara maruz kalmış çocuklara yardım ederek onları tekrar hayata kazandırmaya çalışıyor. Vakalarda incelediği çocukların stres seviyesini ölçerek, travmaların beynimizde nasıl etkiler bıraktığını inceliyor. Ayrıca kitapta Dr. Perry'nin de yıllar geçtikçe hastalara olan yaklaşımının, alanla ilgili çalışmalarının ve bakış açısının geliştiğine şahit oluyoruz.
3- ZOR BİR AİLEDE BÜYÜMEK
Küçükken anne babaları tarafından ihmal edilmiş, yeterli sevgi görmemiş, fiziksel ya da ruhsal olarak istismar edilmiş çocukların büyüyüp yetişkin olduklarında hayatlarını gezi kazanmalarını anlatıyor. Yetişkinlik hayatında ki bazı davranış ve yaşantılarımızın sebebi çocuklukta yaşadığımız travmaların etkisi olabilir. Bunu anlamamız için bu kitap yardımcı olabilir.
4- BOŞLUK HİSSİ
Kitap çocuklukta ihmal edilmenin etkilerini, sonuçlarını anlatıyor. Dışarıdan gayet mutlu, sağlıklı görünen ailelerde bile çocuklar büyük duygusal ihmallere maruz kalabilir. Bunu o zaman anlamak zordur. Ama yetişkinlik hayatında dönüp baktığımızda anne babalarımızın bize alışagelmiş olan davranışlarının aslında ne kadar yanlış olduğunu görebiliriz. Bu şekilde duygusal ihmal yaşamış olan çocuklar, içlerinde her zaman bir boşluk hissi, suçluluk ve hüzün taşırlar. Eğer anne babanızla olan ilişkinizde bazı eksiklikler olduğunu düşünüyor ya da çocukken yetiştirime tarzınızda yanlışlıklar görüyorsanız bu kitap yaşadıklarınızı anlamlandırmakta size yardımcı olabilir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.