Pafta Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Eğitim - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
18 Ocak, 2021
Kredi: pafta örneği
Mimarlık Fakültesi öğrencilerini yakından ilgilendiren bir konu: pafta düzeni. İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım öğrencisi olarak size bu konuda bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. Umarım işinize yarar bir yazı olur.
Okuma yönüne dikkat edin.
Okuma yönüne bağlı olarak göz soldan ve yukarıdan başlamak ister. Paftanızı hazırlarken buna dikkat etmelisiniz. İlk görülmesini istediğiniz şeyler sol üstte yer alırken tasarımınızı yaparken sağ alta doğru inmelisiniz. Anlatmak istediğiniz şeye göre bu sıralamayı düzgün yapmalısınız.
Hiza için cetvelleri kullanın.
Eğer yazıları ve görselleri görseldeki gibi birbirine hizalarsanız paftanız çok daha düzenli görünür. Bunu yaparken Photoshop'da gridleri ya da cetvelleri açabilirsin.
Simetriden kaçının.
Düzenin en basit hali: simetri. Başta iyi bir fikir gibi görünebilir ama kalitesiz ve basit duracağından emin olabilirsiniz. Örneğin yazıları ortalamaktansa soldaki cetvel hizanıza yaslamak daha başarılı bir sonuç verecektir.
Yazıların görünümüne dikkat edin.
Sırf süslü diye okunması zor ve tasarımınızın doğasına aykırı yazı karakterleri kullanmaktan kaçın. Yazı karakterin tasarımınla uyumlu olsun. Örneğin sert hatlara sahip bir tasarımın varsa, sert hatlı bir yazı stili seçebilirsin. Ayrıca yazı stili çeşitliliğini oldukça az tutmaya çalışın, farklı fontlar kullandıkça paftanın bütününü bozarsınız.
Yazıyla ilgili bir diğer konu da yazının okunabilirliği. Yazının renginin arka planda görünürlüğü, büyüklüğü, fontun okunurluğu çok önemli bir konu. Yazının okunabildiğinden emin ol. Örneğin görsellerin üzerine yazı yazmak mantıklı bir karar olmayabilir çünkü yazının okunabilirliğini önemli ölçüde düşürür.
Hiyerarşiye dikkat edin.
Paftayı yazıya boğmak ne kadar kötü bir fikirse görselleri abartmak da o kadar kötü bir fikir. Bilgileri doğru verecek düzeyde görsel ve yazı kullanımına dikkat edin. Ayrıca anlamsız boşluklar bırakmamaya çalışın. Yazı, görsel, boşluk, doluluk hiyerarşisine dikkat edin. Örneğin birden fazla başlığınız varsa başlıklar birbirleriyle yarışacak büyüklükte olmamalı. Birini küçültmeyi deneyin. Seçtiğiniz iki görselden biri bir örneği temsil ediyorsa asıl görselinizi örneğe göre daha büyük yapın. Bu hiyerarşiyi sağlayabilirseniz vermek istediğiniz bilgileri daha doğru bir şekilde verebilirsiniz.
Paftalarınız birbiriyle uyumlu olsun.
Bir proje için birden fazla paftanız varsa paftalarınızın tasarımı benzer olmalıdır. Aynı renkleri ve aynı fontları kullanmaya çalışın. İnsanlar paftalarınıza baktığınızda hepsinin aynı tasarımcının elinden çıktığını anlayabilmeli.
Referans vermeyi unutmayın.
Yazdığınız yazılarda başka bilgilerden yararlandıysanız o bilgileri nerden aldığınızı göstermek zorundasınız. Ayrıca referans verseniz bile yazıları direkt almayın. Aldığınız bilgilerin yanına parantez içinde numaralar verin ve sonra o numaraları referans kısmında kaynaklarıyla birlikte gösterin. Görsellerin de referansları önemli. Örneğin paftanıza bir ressamın bir tablosunun fotoğrafını koyduysanız o tabloyu yapan ressamın adını, tabloyu yaptığı yılı, tablonun hangi müzede bulunduğunu tablonun fotoğrafının altına ekleyin. Tabii ki referanslarınız çok büyük olmamalı ama kesinlikle olmalı.
Teşekkürler!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.