Öğretim İlkeleri Nelerdir?

Eğitim - 25 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

25 Nisan, 2022

Öğretim İlkeleri Nelerdir?

Minik öğrencilerimizin geleceği için öğretmenlerimizin öğreneceği tonlarca bilgi var. Bu bilgilerin arasından öğretim ilkeleri hakkında bir yazı yazdım. Bence bu yazıyı kesinlikle okumalı ve bilgiyi kapmalısın. Herkese iyi okumalar dilerim!

Geleceğe yapılan en büyük yatırım eğitimdir. Bu yatırımın doğru bir şekilde işleyebilmesi de biz yani öğretmenlerimizin elindedir. Öğretmenlerimiz birçok konuda gelişim göstererek bu yatırıma katkı sağlamaktadır. Bende geleceğin öğretmenlerinden biri olarak bu yazımda öğretim ilkeleri üzerinde durmak, küçük bir katkı sağlamak istedim. Gelin birlikte öğretim ilkelerini öğrenelim...

 Öğretim ilkeleri genel anlamda eğitimdeki hedeflere ulaşmayı sağlayan, eğitim-öğretimdeki kaliteyi arttırmayı amaçlayan ve bütün öğrencilerin yaş ve düzeyine uygun faaliyetlerdir. 

Öğretim İlkeleri Nelerdir?

AMACA UYGUNLUK

  Eğitim sisteminde birçok hedef bulunmaktadır. Bu hedeflere ulaşmak için bireylere belirli davranışlar kazandırılmaktadır. Bu sebeple hedefe ulaşmak için belirlenen amacın esas alınması ve bu doğrultuda ilerlenmesi gerekmektedir. Bu konuda iki unsur bulunmaktadır. Bunlar hedefimizin alanı ve hedefimizin düzeyidir. 

ÖĞRENCİYE GÖRELİK

 Bu öğretim ilkesinde eğitim öğrenci etrafında şekillenmektedir. Öğretmen, öğrencilerine yol göstericidir.
 Sınıf içerisinde öğrencilerin bireysel farklılıkları, ilgi, istek ve ihtiyaçları çeşitlilik göstermektedir. Bu hususlar göz ardı edilmemeli, öğrenciye değer verilmeli ve eğitim bu hususlar etrafında yoluna devam etmelidir.

Öğretim İlkeleri Nelerdir?

YAŞAMA YAKINLIK

  Yaşama yakınlık ilkesi, öğrencilerin edindiği bilgilerin sadece sınıf içerisinde kalmamasıyla alakalıdır. Hayatilik olarak da adlandırılır. Benim naçizane fikrim yaşama yakınlık ilkesinin tam olarak hayata geçirilememesi öğrencilerin " Öğretmenim bu bilgi gerçek hayatta ne işimizse yarayacak?" sorusuna sebep olmaktadır. Bu nedenle verilen örneklerin gerçek hayatla ilişkilendirilmesi ve uygulamaların bu yönde yapılması gerekmektedir.

 BİLİNENDEN BİLİNMEYENE

  Bilinmeyen bir konu öğrencilere öğretilirken bilinenlerin kullanılmasıdır. Bilinenler, bilinmeyene ulaşmak için aracıdır. Önceki konular öğrencilere hatırlatılmalı ve eski ve yeni konular arasında bir köprü kurulmalıdır.

Öğretim İlkeleri Nelerdir?

YAKINDAN UZAĞA

   Yakından uzağa ilkesi, öğrencilerin öğrendiklerini çevresiyle bağdaştırabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu ilke sadece öğrencinin yaşadığı mekanı değil zamanı da ele alır. Mesela doğal afetler konusuna gelindiğinde öğrencinin yakın çevresinde, yakın zamanda böyle bir olayı görmüş ya da yaşamış olması öğrenmesine katkı sağlamaktadır.

ETKİN KATILIM

 Etkin katılım ilkesi, ders esnasında durgun bir öğrenci profili yerine derse katılmak için oldukça hevesli olan, sorular sorarak tartışma ortamı yaratan ve verilen cevaplar üzerinde düşünen bir öğrenci profili çizmektedir. Mesela bir öğretmenin öğrencilerine bir oyunu sözlü olarak anlattıktan sonra oyunun öğrenciler tarafından oynanmasını sağlaması etkin katılım ilkesiyle örtüşmektedir. 

Bu yazımda öğretim ilkelerine değindim. Umuyorum ki yarının ışığı olacak öğretmenlerimize yararlı olabilmişimdir. Diğer yazımda görüşmek üzere.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.